Naslovnica Priče

Kako je Hrvat postao najistaknutiji ugostitelj u San Franciscu: Jurio sam kroz stražnja vrata...

I danas, kao i nekad, restoran nije poznat samo po odličnoj hrani, nego i kao mjesto gdje se već naraštajima sastaje elita San Francisca i gdje se sklapaju veliki bankarski i trgovački poslovi
09. srpnja 2017. u 11:06 0 komentara 8478 prikaza
Tadich Grill
Foto: tadichgrill.com
Pogledajte galeriju 1/6

Ovo nije samo zanimljiv povijesni zapis nego i savjet onima koji planiraju posjetiti San Francisco. Naime, u samom središtu grada, između banaka i nebodera, naći ćete jedan od najboljih i najstarijih ribljih restorana – Tadich Grill. Trenutačno slavi 168 godina svog postojanja.

Golden Gate Nepoznata povijest Hrvati putovali s Kolumbom, među prvima priznali SAD i otvorili najstariji restoran u Kaliforniji

Restoran koji je John V. Tadich kupio otvoren je 1849. godine, dakle u vrijeme kada je u Kaliforniji otkriveno zlato. Kupio ga je oko dva desetljeća kasnije i nastavio voditi punih 60 godina, iako ne uvijek na istoj lokaciji (zbog potresa i velikog požara). Prodao ga je braći Buich, također hrvatskim doseljenicima iz Dalmacije.

Naime, uspješna poslovna reputacija stečena pod određenim imenom u Sjedinjenim Američkim Državama vrlo se cijeni i gotovo uvijek nastoji se sačuvati. I danas, kao i nekad, restoran nije poznat samo po odličnoj hrani, nego i kao mjesto gdje se već naraštajima sastaje elita San Francisca i gdje se sklapaju veliki bankarski i trgovački poslovi.

Za to da je dalmatinska kuhinja postala poznata u ovom dijelu Amerike zaslužan je svakako John Tadich (Ivan Tadić). On je došao u Sjedinjene Američke Države 1872. iz Staroga Grada na otoku Hvaru, odakle mu je i supruga. 

Ubrzo je postao uvažena i popularna osoba ne samo kao najistaknutiji ugostitelj već i kao vodeći član masonske lože, zatim kao predsjednik lokalnog odsjeka Hrvatsko-američke lige i kao član nekih drugih organizacija. 

Tadich je često govorio o radu u svom prvom restoranu: "Gostima bih uvijek najprije pokazao naručenu ribu da se uvjere kako je svježa, a ako slučajno ne bih imao onu koju su željeli, odjurio bih kroz sporedna stražnja vrata u najbližu ribarnicu i pobrinuo da se udovolji njihovim željama".

On, a i današnji vlasnici, nikad ne odstupaju od osnovnih tradicionalnih pravila. Riba mora biti potpuno svježa i uvijek pripremljena sa što manje začina koji ne smiju prevladati nad prirodnim okusom ribe. Što se jednostavnije pripremi, to će biti ukusnija. Bolje ju je ispeći manje, nego previše i uvijek je poslužiti odmah, tj. vruću. 

Jasno, mora biti pripremljena na tradicionalni dalmatinski način (uz obvezno maslinovo ulje, papar, peršin, češnjak i malo paprike), bez obzira na to hoće li biti na žaru, pripremljena na brudet, kao francuski bouillabaisse, kao talijanska zuppa di pesce ili...

Uobičajeno je da se govori o bečkoj, francuskoj ili talijanskoj kuhinji, no sudeći po posjećenost toga restorana, na isti način moglo bi se govoriti i o dalmatinskoj kuhinji, koja svakako zaslužuje visoko kulinarsko priznanje.

Na kraju, ako vas put nanese u San Francisco, preporučujem da na broju 240 California Street posjetite Tadich Grill restoran.


Vladimir Novak, 1988.

 San Francisco Izdigli se iznad prosjeka Upoznajte Hrvata s Pelješca koji je u Ameriku otišao tražiti zlato Kalifornija Pajaro Valley Evo zašto su Hrvati uspjeli u Americi: Bili su kreativni i organizacijski sposobni Josip Baričev New Orleans Kakav peh! Hrvat izgradio uspješan posao u Americi, ali protiv njih nije mogao
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.