DOBRA ATMOSFERA

U Rimu održan božićni koncert, okupili se brojni Hrvati i Talijani

Foto: Marijana Dokoza
1/5
16.12.2022.
u 09:54

Ulica na koju zgrada gleda, jedna od najljepših i najelegantnijih u Rimu, dobila je ime po papi Juliju II koji je 1508. godine odlučio transformirati srednjovjekovnu zgradu u novo zdanje koje može povezati Ponte Sisto s mostom anđela

U četvrtak, 15. prosinca, u Mađarskom kulturnom centru u Rimu Palazzo Falconieri održan je Božićno koncert na kojemu se okupio velik broj Hrvata i Talijana. Koncert je održan u organizaciji Hrvatsko-talijanskog Mozaika Rim i udruge Jedna musika iz Kruča. Udruge su za ovu prigodu od Grada Rima uspjele dobiti impozantnu dvoranu Mađarskog kulturnog centra u zgradi Vila Giula koja je smještena na lijevoj obali Tibera.

Ulica na koju zgrada gleda, jedna od najljepših i najelegantnijih u Rimu, dobila je ime po papi Juliju II koji je 1508. godine odlučio transformirati srednjovjekovnu zgradu u novo zdanje koje može povezati Ponte Sisto s mostom anđela.

Uzvanici su prije koncerta uživali u atmosferi predivne unutrašnjosti zgrade, te kasnije u samom koncertu. Pozdravnu riječ gostima je upuitila predsjednica Udruge Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim, Ivana Milina, potom i direktor Mađarskog kulturnog centra u Rimu, Gábor Kudar te veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Italiji, Jasen Mesić.

Veleposlanik se zahvalio organizatorima, glazbenicima  i mnogobrojnoj publici i uputio čestitke za nastojeće Božićne blagdane.

- Iznimno mi je drago vidjeti vas večeras ovdje u ovoj predivnom zdanju i na koncertu u ovolikom broju, rekao je veleposlanik Jasen Mesić.

Prije koncerta je prikazan promotivni video Turističke zajednice Grada Dubrovnika koji je prikazao ljepote kako Dubrovnika, tako i cijele Hrvatske.

Publiku su oduševile solistice dubrovačke glazbenice flautistica Đive Kušelj i pijanistica Stefani Grbić, uz gošću sopranisticu Nikolinu Pinko iz Švicarske.

Umjetnice su nagrađivane akademske glazbenice, profesorice, solistice i komorne glazbenice koje su nastupale sa brojnim orkestrima i ansamblima diljem Hrvatske i svijeta.

Na programu su izvele djela dubrovačkih , hrvatskih, talijanskih i mađarskih skladatelja (Luka Sorkočević, Jelena Pucić Sorkočević, Nena Ćorak, Dora Pejačević, Emil Cossetto, Nelio Milotti, Franz Lehar, Alphonsus Liguori, Adolphe Adam) pred međunarodnom publikom u Rimu.

Glazbenice kroz odabran program željele su prikazati presjek kroz stoljeća kulturne suradnje dviju zemalja, Hrvatske i Italije. Skladatelji koje su glazbenice izvodile su se rodili ili školovali u Italiji pa djelovali u Hrvatskoj, ili obrnuto. Neki od njih su bili čak i diplomati poput Luke Sorkočevića iz Dubrovnika. Dvorana Mađarskom kulturnog centra bila je prepuna, a pljesak se zasluženo prolomio dvoranom nakon nastupa.

-Sretna sam što smo u prepunoj dvorani uspjeli izazvati emocije prijateljstva između naših triju zemalja (Mađarska, Italija i Švicarska), što smo uspjeli ukazati na mnoge zajedničke kulturne atribute, i probuditi ljubav prema klasičnoj glazbi i zajedništvu, rekla je sopranistica Nikolina Pinko.

Atmosferom na koncertu bile su oduševljene i Đive Kušelj i Stefani Grbić.

- Kroz program smo željele prikazati presjek kroz stoljeća suradnje naših zemalja u čemu smo i uspjele. Izuzetno smo ponosne i bila nam je izuzetna čast gostovati u Rimu, rekla su Đive i Stefani. 

Koncertu su nazočili brojni članovi diplomatskog zbora akreditirani pri Talijanskoj Republici, članovi hrvatske rimske zajednice s veleposlanikom Republike Hrvatske u Republici Italiji, Jasenom Mesićom, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić, savjetnica Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Talijanskoj Republici, Iva Pavić, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, Ivan Tepeš, počasni konzul Republike Hrvatske u Perugi, Leonardo Cenci, književnica i novinarka Fenix-Magazina, Marijana Dokoza, sportski novinar Radia RAI, Massinilinao Graziani, predsjednica Hrvatske kulturne udruge Berlin, Karmen Mejić i drugi gosti.

Koncert je održan uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te uz potporu Turističke zajednice grada Dubrovnika, Hrvatskog Veleposlanstva u Rimu i Mađarskog kulturnog centra u Rimu.Nakon koncerta organizatori su pozvali sve prisutne na prigodni domjenak i druženje.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije