ZLOČIN BEZ KAZNE

Autor knjige 'Pakao se zove Jazovka' Mladen Kuka u Beču o svom jezovitom otkriću 814 kostura iz 1945.

Mladen Kuka s knjigom
Foto: Snježana Herek
1/2
18.12.2022.
u 12:52

Jamu Jazovku i strahote komunističkog režima otkrio je u siječnju 1989. godine speleolog Kuka, inače i pročelnik Zmajskog stola (ZS) Karlovac, Družbe Braća hrvatskoga Zmaja

Pakao se zove Jazovka”, naziv je potresne knjige, koju je u u Beču predstavio njen autor, poznati karlovački speleolog  i alpinist Mladen Kuka. Sjajno napisala knjiga stravičnog sadržaja, od kojeg se svakom normalnom čovjeku diže kosa na glavi. Uz pitanje, da li je uopće moguće da netko može na tako zvjerski način mučiti i ubijati nedužne ljude i zašto?  A pobijeni su, kako pokazuje i dokazuje 814 pronađenih kostura, ne samo muškarci, nego i žene, djeca, ranjenici, tri časne sestre, sjemeništarci…... Svi oni kojima nekome nisu bili po volji 1945. godine i nakon toga. I to bez suda. Jednostavno su bačeni u jamu duboku 30 metara. Zaklani, ubijeni iz vatrenog oružja, mučeni, a neki čak poluživi ili živi, o čemu postoje dokazi, ispričao je Kuka okupljenim bečkim i ostalim Hrvatima. Među nazočnima, između ostalih, bio je i opunomoćeni ministar u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji Silvio Kus.

Knjiga prikazuje put od otkrivanja jame odnosno masovne grobnice do ekshumacije žrtava 2020. godine. Jamu Jazovku i strahote komunističkog režima  otkrio je u siječnju 1989. godine speleolog Kuka, inače i pročelnik Zmajskog stola (ZS) Karlovac, Družbe Braća hrvatskoga Zmaja.

“Knjiga otkriva najsvirepije zločine jugoslavenskog režima. I zločin bez kazne", rekao je Kuka.

“Otkako sam kao 17-godišnjak prvi put u gostionici u Sošicama čuo za tu jamu, prvo nisam mogao vjerovati da takvo što uopće postoji. Ali svejedno mi to više nije dalo mira. Ljudi su se bojali o tome govoriti, tako da je moje istraživanje i pronalaženje te lokacije trajalo punih 14 godina. Jamu sam otkrio 22. siječnja 1989. godine dobro zakamufliranu ogromnim kamenom. Nakon tjedan dana 29. siječnja 1989. spustio sam se u Jazovku. Prizor je bio jezovit. Masa lubanja i kostura. Prvi sam čovjek koji je tamo izmolio Oče naš nad kostima tih ljudi, uvjerivši se da ovo stravično mjesto ipak postoji”, ispričao je čovjek koji je otkrio jamu.

“Nakon 30 godina ponovno sam se spustio u jamu Jazovku. I to s župnikom župe Presvetog Trojstva u Krašiću, mojim dragim prijateljem, velečasnim Ivanom Vučakom. I to dan uoči blagdana Velike Gospe 2019. godine. Na dnu jame velečasni Vučak je predvodio molitveni obred za sve žrtve na tom zloglasnom stratištu. Nakon toga sam se godinama borio da se te ljude ekshumira i dostojno pokopa”, istakao je Kuka dodavši:

“Tek prije dvije godine su iz Jazovke izvučeni ostaci 814 žrtava masovnog ubojstva tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Prvenstveno zahvaljujući razumijevanju i senzibilnosti potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, koji je dao nalog za ekshumaciju. I ja sam u tome sudjelovao kao savjetnik Ministarstva. Hvala svima!”

Foto: Zoran Cindrić

Kuka je u nastavku napomenuo kako identifikacija žrtava, točnije rečeno lubanja i kostiju nije moguća zbog stanja u kojem se nalaze posmrtni ostaci nakon više od 75 godina od počinjenog zločina. Zapravo genocida.

“Ali prvi korak je učinjen. U Komisiji sam određivanje grobnog mjesta i kapelice i sada bi to trebao biti završni dio. A što se tiče sljedećeg koraka DNK analize, složenog, dugotrajnog i skupog postupka, i to bi bilo moguće, ali uz donacije izvana, da se javnim pozivima i natječajima prikupe potrebna sredstva”, rekao je za Večernji list Mladen Kuka.

“Knjiga je dosta dobro prihvaćena i imala je izuzetno dobre kritike, pogotovo naših povjesničara, Marija Jareba i drugih, koji su je ocijenili vrhunskim djelom. Nije pisana senzacionalistički nego na temelju izjava dvoje djece iz dvije obitelji čiji su roditelji pukim slučajem preživjeli.  Faktografski je odrađena čime je dat toliko važan pijetet tim žrtvama.  To je i bio moj glavni cilj i motiv. Nisam želio od toga raditi pompu i politiziranjem jeftino prikupljati bodove. Knjiga je bila na svim kontinentima i održano je desetak predstavljanja”, dodao je autor knjige o ovom stravičnom zločinu bez kazne. Uz opasku, kako su nažalost oni koji su ga počinili, uglavnom svi već nekažnjeno umrli.

Unatoč toga autora knjige i čovjeka koji je otkrio Jazovku muče još mnoga, kako nam je rekao, “otvorena” pitanja. I na njih očekuje odgovore, i to ne samo zbog žrtava egzekutiranih na Jazovki nego žrtava svih totalitarnih i autoritarnih režima.

“Jer nitko ne zaslužuje takav kraj”, poručio je autor knjige “Pakao se zove Jazovka” Mladen Kuka.

Organizator predstavljanja knjige bila je Hrvatska akademska zajednica (HAZ) u Austriji, sa sjedištem u Beču i njen agilni predsjednik Marijan Kalapurić MBA. Kalapurić je u svom uvodnom govoru istakao kako “sa svakim novim razdobljem u ljudskoj povijesti, nameću se filozofskoj spoznaji uvijek iznova stvaralački zadaci i svugdje otpočinje njen istraživački rad”. Potom je iz knjige ”Pakao se zove Jazovka” pročitao citat župnika župe u Krašiću, Prekrižju i Oštrcu, velečasnog Ivana Vučka: “Iz dubine vapijem tebi, Gospodine: Gospodine usliši glas moj ……. (Psalam 130, 1-8) str. 7. Uz sablasni muk u dvorani.

Predstavljanje knjige je održano u suorganizaciji s ZS-Karlovac Družbe Braća hrvatskoga Zmaja, kao nastavak suradnje s HAZ-om, započete u svibnju ove godine. Decentni glazbeni okvir predavanju i predstavljanju knjige dao je član Dubrovačkih kavaljera u Beču Matko Dispulo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije