POZNATI DETALJI

Organizacijama hrvatskog iseljeništva namijenjeno čak 5,7 milijuna kuna

Robert Anic/PIXSELL
19.12.2022.
u 07:13

Projekt Digitalizacija gradiva i brendiranje Hrvatskog etničkog instituta iza kojeg stoji taj Institut iz Sjedinjenih Država, Hrvatska je podržala sa 190.000 kuna, a po 150.000 kuna organizaciju Croatian Women in Leadership iz Australije i Kulturnu udrugu venezuelanskih Hrvatica za Summit u Biogradu na Moru iduće godine te za potrebe sjedišta Udruge.

Organizacijama hrvatskog iseljeništva u prekomorskim i europskim državama, njihovim programima i projektima, Hrvatska je za ovu godinu dodijelila 5, 7 milijuna kuna ili oko 756.000 eura, sredstva su izdvojena i za sanaciju oštećenja na spomen području na Bleiburškom polju.

Ta je sredstva dobilo 97 organizacija, odluku o dodjeli, temeljenu na javnom pozivu, donio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Među dobitnicima sredstava je i Počasni bleiburški vod koji je za sanaciju oštećenja na spomen području na Bleiburškom polju, (spomenik i spomen-kapela), dobio 200.000 kuna (26. 500 eura).

Najviše je, 250.000 kuna, dobilo Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) iz Sjedinjenih Država za organizaciju 7. godišnje i prve inozemne konferencije Udruženja.

Najviša potpora 250.000 kuna, najmanja 8.000 kuna

Najmanje, 8.000 kuna, dobila je Hrvatska zajednica u Italiji za projekt Noć hrvatskog filma i novih medija u Milanu.

Po visini dobivenih sredstava slijedi Udruga Hrvata Jadran iz Argentine koja je za Treći susret klapa iz hrvatskog iseljeništva u domovini i obljetnice zajedničkog rada dobila 230.000 kuna te amaterski sportski klub Croatia Stuttgart koji je za projekt vlastitog doma dobio 210.000 kuna.

Projekt Digitalizacija gradiva i brendiranje Hrvatskog etničkog instituta iza kojeg stoji taj Institut iz Sjedinjenih Država, Hrvatska je podržala sa 190.000 kuna, a po 150.000 kuna organizaciju Croatian Women in Leadership iz Australije i Kulturnu udrugu venezuelanskih Hrvatica za Summit u Biogradu na Moru iduće godine te za potrebe sjedišta Udruge.

Za obnovu kuće Hrvatske katoličke misije u Londonu izdvojeno je 140.000 kuna, za projekt Umrežavanje uspješnih Hrvatica iz cijele hrvatske dijaspore Južne Amerike 131.000 kuna.

Desetljeće potpore zajednicama u iseljeništvu 

Skromnih 10.000 kuna dobilo je Hrvatsko društvo Luksemburg za programske aktivnosti u idućoj godini, a po 15.000 kuna Udruga roditelja hrvatske nastave iz Belgije za održavanje nastave hrvatskog jezika te dječjih radionica i priredbi na hrvatskom,

Društvo prijatelja Matice hrvatske iz Kanade za 15. tjedan hrvatske knjige, Austrijsko-hrvatski forum za razmjenu i suradnju za Međunarodnu smotru klapa „Jesen u Grazu“ te Nova kultura, austrijsko-hrvatska kulturna udruga za koncert Hrvatska i Austrija u glazbenom dijalogu.

Središnji državni punih deset godina, od 2012., provodi Program potpore hrvatskim zajednicama u iseljeništvu. U početku je potpora bila namijenjena samo manje razvijenim državama, no novim pravilima iz 2019. otvorena je mogućnost za prijavu programa/projekata iz svih europskih i prekomorskih država u kojima djeluju zajednice hrvatskog iseljeništva, a riječ je o 29 država.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije