VEČER KNJIŽEVNOSTI U BOCHUMU

Matica hrvatska organizirala književnu večer s dr. Adolfom Polegubićem za Ruhrsko područje

Fenix Magazin
02.10.2022.
u 16:04

U toj su prigodi predstavljene tri posljednje Polegubićeve zbirke pjesama: „Crvena mora – Duhovno pjesnišvo“, Glas Koncila, Zagreb, 2020.; „Cipele ispod badema“, Biakova d.o.o., Zagreb, 2021. i „Banjevački stihopis“, Naklada Bošković, Split, 2022.

Književna večer, na kojoj je nastupio hrvatski pjesnik, teolog i novinar, glavni urednik „Žive zajednice“ iz Frankfurta, dr. Adolf Polegubić održana je, u subotu 1. listopada, u prostorijama Hrvatske katoličke misije Bochum, u Bochumu, u organizaciji Matice hrvatske za Ruhrsko područje.

Autora i sudionike je na početku pozdravio predsjednik Matice hrvatske za Ruhrsko područje Mijo Nujić. U toj su prigodi predstavljene tri posljednje Polegubićeve zbirke pjesama: „Crvena mora – Duhovno pjesnišvo“, Glas Koncila, Zagreb, 2020.; „Cipele ispod badema“, Biakova d.o.o., Zagreb, 2021. i „Banjevački stihopis“, Naklada Bošković, Split, 2022.

Mijo Nujić je ujedno podsjetio na glavne značajke pjesnika Polegubića, koji je dosad objavio trinaest zbirki pjesama na hrvatskom jeziku i jednu na njemačkom, više knjiga iz područja pastoralne teologije, duhovnosti, novinarstva i humora na hrvatskom i njemačkom jeziku te tridesetak znanstvenih radova. Uredio je i desetak znanstvenih zbornika.

Dobio je književnu nagradu »Fra Lucijan Kordić« za 2018. godinu Društva hrvatskih književnika i ZIRAL – Zajednice izdanja »Ranjeni labud« iz Mostara za djelo koje obrađuje život Hrvata izvan domovine – za zbirke pjesama Vršak osmijeha, Snatrenja, Poput Giottova kruga i Ogrlica od kamena, Naklada Bošković, Split, 2018., i druga priznanja. Uvršten je u više antologija poezije, a neke su mu pjesme i uglazbljene.

Ujedno je podsjetio kako o Polegubićevu pjesništvu govori istaknuti hrvatski književnik Ivan Babić, dobitnik prestižne književne nagrade „Tin Ujević“ za 2015. godinu. u pogovoru u zbirci pjesmama „Cipele ispod badem“: „Pjesnik Adolf Polegubić ne staje, pa i ova njegova knjiga poezije, s naslovom `Cipele ispod badema`, svjedoči o toj još neugasloj želji i potrebi za novim poetskim iskazom. U njoj možemo iščitati i kontinuitet njegova pjesničkog stvaralaštva, koji se očituje kako u odranije prisutnoj tematici i motivima, tako i u poetskom , tj. stilsko-jezičnom naslijeđu i prepoznatljivosti. Sedamdesetak pjesama podijeljenih u sedam ciklusa obnavlja one tematske krugove koji čine većinu njegovih ranije ukoričenih zbirki – ljubavne, duhovno-religiozne, refleksivne, autorefleksivne, domoljubne.

Šarolikost tih tematskih i motivskih krugova realizirana je unekoliko u stilskoj heterogenosti. Gdjekad jednostavne, gotovo škrte, kontemplirajuće, kontrolirane izričaje, smjenjuju oni slobodniji, razgovorniji; najčešće slobodni stih bez posebnoga ritma ili rime smjenjuju poneki ritmizirani i orimljeni itd. Ipak, ti stihovi izgrađeni od zrnaca i tkiva raznolikih tematskih i stilskih tkanja, kako onih njegova neposrednog iskustva tako i svjetova refleksije, duhovnih odjeka, čuvstava, traženja i slutnji, počesto se u trenutku pjeva u samom stihotoku pjesničkoga subjekta stapaju u jednu bujicu koja teče i živi vlastitom inercijom.“

Sudionici su se s pjesnikom Polegubićem te večeri mogli upoznati kroz opušten razgovor koji je s autorom vodio Mijo Nuić, a bilo je i pitanja upućenih autoru. Sudionici su pročitali naizmjence po sedam pjesama iz svake zbirke.

Na kraju je autor pročitao i sam jednu još neobjavljenu pjesmu te je najavio kako će mu sljedeće 2023. godine biti objavljena 24. knjiga, ovoga puta njegovih izabranih ljubavnih pjesama pod nazivom „San u plavom – Ljubavno pjesništvo“. Nakon književne večeri sudionici su nastavili ugodno druženje s autorom uz prigodni domjenak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije