Naslovnica Priče

Kakav peh! Hrvat izgradio uspješan posao u Americi, ali protiv njih nije mogao

Svi članovi obitelji i dalje su radili svakodnevno od 6 ujutro do 22 sata navečer, sedam dana tjedno, sve dok nije došlo do tragedije
18. lipnja 2017. u 11:59 0 komentara 14654 prikaza
Josip Baričev
Foto: Matica
Pogledajte galeriju 1/5

Velika upornost naših iseljenika najbolje se očituje u primjeru Josipa Baričeva, koji je kao šesnaestogodišnjak 1920. godine stigao u Ameriku iz rodnog otoka Molata na Jadranu. 

Ruže Emotivno Noseći ruže oprostili se od voljenog Hrvata

Prve je tri godine radio s ocem u industriji oštriga, a nakon toga se zaposlio u restoranu u New Orleansu, gdje se i oženio. 

Na svoju prvu godišnjicu braka supružnici su otvorili restoran "The Auditorium". 

Poslije su preselili u Biloxi (država Mississippi), gdje su kupili u središtu grada "French Restaurant", a 1948. uz samo more izgradili su još jedan restoran, koji su vodila dvojica sinova i njegov otac, iako već u poodmaklim godinama.

Marljive ruke cijele obitelji, s izvrsno pripremljenom hranom na dalmatinski način nisu se zaustavile na postignutim uspjesima. 

Nakon deset godina ponovno su izgradili još jedan restoran, ovaj put na samom molu, iznad mora. Nazvali su ga "The Seafood Restaurant". Ubrzo je postao nadaleko poznat kao najbolji u cijelom kraju.

Svi članovi obitelji i dalje su radili svakodnevno od 6 ujutro do 22 sata navečer, sedam dana tjedno, sve dok nije došlo do tragedije. 

U ljeto 1965. orkan "Betsy" do temelja je uništio taj prekrasan restoran, ali obitelj ga je ubrzo ponovno izgradila, ovaj put kao čvršću i nešto veću građevinu.

No samo četiri godine kasnije, jedne nedjelje u noći sa 17. na 18. kolovoza, obala i grad Biloxi ponovno su doživjeli još snažniji orkan "Camille". 

Taj do tada najjači orkan na američkom kontinentu pratio je vjetar koji je puhao više od 300 kilometara na sat i dizao morske valove do sedam metara visine. 

"Camille" je uništio sve zgrade na cijelom obalnom području, pa i taj novi "Seafood Harbor", kao što se vidi na fotografiji. 

Josip Baričev | Autor : Matica Foto: Matica

Obitelj je tada izgubila i onaj prvi restoran, zatim svoj dom sa svim stvarima. Jedino im je ostao automobil koji su nekoliko dana prije kupili, ali njegova garaža bila je potpuno razorena.

Sljedeći dan, u ponedjeljak, koji će trajno ostati u sjećanju onih koji su ga doživjeli, nađeno je 125 mrtvih, a 72 stanovnika vodila su se nestalima. U tim nemilosrdnim orkanima, velike gubitke pretrpjelo je još mnogo Hrvata. 

I opet, Josip Baričev nije posustao. Sagradio je treći "Harbor Seafood".

To je jedan od brojnih primjera kako se naši iseljenici uvijek znaju uhvatiti u koštac sa životnim neprilikama i stradanjima. 

Kroz sve patnje, često u znoju i krvi, na kraju gotovo uvijek izlaze kao pobjednici, jasno, zahvaljujući ustrajnosti i nepokolebljivosti. 

Takav je naš hrvatski emigrant!


Vladimir Novak

Honolulu Američki junak Pearl Harbor pamti i Hrvata. Održavao je pogođeni brod, a onda su stigli... Brod Kralj rajčica Filmska priča! Hrvat zbog 'spoja' zakasnio na brod pa zauvijek ostao u Australiji Darveniza Bros Excelsior Vineyard Priča tjedna Naš dopisnik na zapuštenom imanju: Je li ovdje živio Hrvat koji je dizajnirao australski grb?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.