KNJIŽEVNO PRIJEPODNE

Dubrovčanka Irja Jerković oduševila Bečane morskim čarolijama i slikovnicom za slijepe i slabovidne

Foto: Snježana Herek
1/6
22.05.2023.
u 15:20

“Urednica knjige je Karmen Nenadić, koja je potpuno slijepa osoba, i kao takva najbolje zna da sve u knjizi mora biti savršeno, bez i najmanje greške, od brajice do ilustracija. I knjiga je stvarno, zahvaljujući njoj i  savršenom načinu rada Hrvatskog saveza slijepih, postala - savršenstvo bez mana”, rekla nam je autorica ove, svake hvale vrijedne knjige

Morske čarolije naslov je izuzetno zanimljivog književnog prijepodneva za djecu od 4 do 12 godina, održanog u subotu u Hrvatskom centru u Beču, na kojem je svoju višestruko značajnu knjigu “Novogodišnje čarolije” predstavila autorica Irja Jerković Iz Dubrovnika. Ova dubrovačka spisateljica je na izuzetno zanimljiv način nazočnoj hrvatskoj djeci i njihovim roditeljima ispričala sadržaj ove dječje knjige o moru, svjetioniku, grebenima, školjkama, morskom i podmorskom svijetu, maloj Ivani, Morskoj kraljici i njenom “kraljevstvu” itd., približivši im znalaöki  taj čarobni morski svijet, s kojim se djeca i sama susreću, ljetujući na moru. Knjiga je inače bogato ilustrirana prekrasnim slikama, koje potpisuje Ivana Dražić Selmani.

Uvodno je profesorica Irja Jerković, inače voditeljica školske knjižnice i voditeljica emisije “Trenutak za knjižni kutak” na Radio Dubrovniku, video projekcijama predstavila ljepote i znamenitosti grada Dubrovnika. Nakon predstavljanja knjige i ispričane priče zamolila je djecu da nacrtaju svoje impresije o moru, što su mališani odmah prihvatili s velikim zadovoljstvom. Ono što svakako treba spomenuti kada se radi o spisateljici Irji Jerković je također oduševljenje odraslih na bečkom književnom prijepodnevu njenom drugom knjigom “Novogodišnje čarolije”, u jednom posebnom, taktilnom izdanju (za dodir i opip), namijenjenom slijepoj i slabovidnoj djeci. 

“Riječ je o projektu  prilagodbe literature za slijepe i slabovidne. Samo uz takvu taktilnu slikovnicu, koja sadrži uvećani tisak i brajicu, djetetu može postati jasno kako primjerice izgleda more, greben, brod, svjetionik i morski svijet”, rekla je za Večernji list Irja Jerković dodavši:

POVEZANI ČLANCI:

“Ova druga knjiga s istim naslovom - Novogodišnja čarolija -  je taktilna morska čarolija, a napravljena je zahvaljujući Lions Clubu u Dubrovniku i gradu Dubrovniku. Radila sam je šest mjeseci s Hrvatskim savezom slijepih, kojem sam darovala moja autorska prava. To je prva ilustrirana taktilna knjiga u Hrvatskoj za slijepu i slabovidnu djecu, jedan  humanitarni projekt.  Najviše je primjeraka otišlo u zagrebački Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, te knjižnicama koje imaju Odjele za slijepe, a jedna je donacija od tri primjerka poklonjena Centru za odgoj i rad sa slijepom i slabovidnom djecom u Sarajevu. To je bila moja želja, u znak zahvale gradu u kojem sam studirala i stekla obrazovanje”.

“Pišem poeziju i prozu, ali ova taktilna knjiga za slijepu djecu je nešto najljepše što sam napravila u svom životu”, naglasila je profesorica Jerković, autorica knjige, koja je bila izložena i izazvala veliku pozornost na Svjetskoj izložbi ilustriranih knjiga i slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu u Rijeci, gdje ju je kao prvo takvo izdanje izložio Hrvatski savez slijepih. “Knjiga je otputovala i u Ameriku i nalazi se u Kongresnoj knjižnici, na Odjelu za slavistiku. To je bila želja američkih Lionsa, kada su slavili svoju 100. obljetnicu postojanja”, napomenula je Jerković.

“Urednica knjige je Karmen Nenadić, koja je potpuno slijepa osoba, i kao takva najbolje zna da sve u knjizi mora biti savršeno, bez i najmanje greške, od brajice do ilustracija. I knjiga je stvarno, zahvaljujući njoj i  savršenom načinu rada Hrvatskog saveza slijepih, postala - savršenstvo bez mana”, rekla nam je autorica ove, svake hvale vrijedne knjige. Istaknula je, kako bi je veselilo da značaj knjige za slijepu i slabovidnu djecu  o “morskim čarolijama” prepoznaju nadležne institucije u drugim europskim zemljama. I da ju u svom aranžmanu prevedu i otisnu, kako bi djeca mogla svojim ručicama opipati i osjetiti sve ljepote mora i morskog svijeta.
Sve nazočne na bečkom književnom prijepodnevnu uvodno je pozdravila Nika Račić iz Hrvatskog centra u Beču, koja je istaknula kako je izuzetno važno da Centar ugošćuje i promovira ljude koji pišu za djecu, kako bi naučila ili sačuvala svoj materinski, hrvatski jezik.

POVEZANI ČLANCI:

Organizator književnog prijepodneva je bila Kulturna udruga “Riječ-boja-ton” iz Beča, na čelu s predsjednicom Jadrankom Klabučar Gros. “Svi, i mali i veliki, su uživali danas u priči autorice Irje Jerković, koju je ispričala s posebnom senzibilnošću”, istaknula je Klabučar Gros. Napomenula je kako njena Udruga  “od četiri do pet raznih kulturnih događaja godišnje, jedan do dva posveti  djeci, kako bi ih animirala da uče hrvatski jezik”.

Glazbeni okvir ovom zanimljivom događaju dao je Josip Čenić, kantautor i vođa “Dubrovačkih kavaljera” u Beču, spletom popularnih dječjih pjesama. Sve u svemu, jedno prekrasno književno i humanitarno prijepodne u središtu Beča.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije