Priče iz Starog hrasta

Ovako su nekad izgledali dani naših gastarbajtera u Berlinu

Thinkstock
14.06.2018.
u 09:00

Vidjevši da joj prijeti opasnost od isključenja, Mara podiže koštunjavu ruku i zamoli za tišinu

"Ti bokca, si čul da se naš zaljubljeni par bu zaručil", upita Glasnogovornik prijatelja Štefa na što mu ovaj odgovori kako je nešto o tome čuo, ali da baš u to ne vjeruje dok se oni sami ne izjasne.

"Uostalom, Viki je još u braku pa ne vjerujem da bi se upustio u još jednu avanturu", doda bauštelac Francek koji, unatoč napunjene 64 godine života, još nije podnio zahtjev za mirovinu. 

S druge strane, škrtac Tomaš predloži da bi, možda, bilo najbolje pitati piljaricu Miciku koja raspolaže sa svim mogućim informacijama pa ako ona potvrdi da je točno što se priča, treba se pripremiti za veliku feštu. 

"Imam vijest koja je zasigurno važnija od trača buju li se ili ne buju zaljubljeni zaručili", iz rukava izvuče asa tračbaba Mara i slavodobitno pogleda pajdaše. 

"Reci, reci kaj to može biti važnije od ljubavi", povikaše svi u jedan glas. 

Budući da je šutjela, nestrpljivi Lojzek joj zaprijeti isključenjem iz udruge "Stari hrast" podsjetivši pritom prisutne kako je nepisano pravilo da među članovima ne smije biti nikakvih tajni ili sitnih podvala. Vidjevši da joj prijeti opasnost od isključenja, Mara podiže koštunjavu ruku i zamoli za tišinu. 

"Svi poznate ugostitelja Zvonka koji je prevario najboljega prijatelja za 250 tisuća eura. Isto tako znate da je s tim novcem u domovini otvorio nekoliko kafića i da, zajedno s obitelji, uživa blagodati koje mu pruža dobro uhodani posao. Ali, batina ima dva kraja pa je tako ovih dana jedan njezin kraj dobro udario uspješnoga privrednika po džepu". 

Marinu priču naglo prekine škiljavi Mile primjedbom da odugovlači i govori ono što je već svima dobro poznato i da će, ako tako nastavi, za kaznu morati platiti jednu rundu. Pajdaši zdušno podržaše Škiljavoga, a Mara, vidjevši da vrag odnosi šalu, nastavi u ozbiljnijem tonu. 

"Znate, Zvonko je uz dobro uhodani posao u Berlinu bio vlasnik četverosobnoga stana koji je godinama, da to nije nitko znao, iznajmljivao na crno i zaradio veliki novac. Kako svemu jednom dođe kraj, tako je došao i kraj dugogodišnjem varanju Finanzamta tj. njemačke države. Na anonimnu prijavu odmah su u akciju stupile porezne vlasti i naš ugledni gospodarstvenik dobije diplomatskom poštom poziv da se odmah javi u Berlin te vlastima objasni otkud mu novac za kupnju stana i iznajmljivanje istoga ilegalnim useljenicima u Njemačku. Ako se ne odazove što je moguće prije, bit će mu oduzet stan i zabranjen dolazak i boravak u Njemačkoj. 

Budući da takav stan ima tržišnu vrijednost oko 200 tisuća eura, naš se poštenjak u roku 48 sati pojavi pred ovdašnjim poreznim vlastima i pristane, bez mnogo razmišljanja, odmah platiti 80 tisuća eura kazne zbog ilegalne najamnine. Eto, dragi moji lajbeki, to bi bila vijest koja je važnija nego vaši tračevi o zarukama", završi govoranciju vidno uzbuđena Mara. 

Nakon njezina izvještaja u brvnari nasta velika vika i galama jer je svatko htio biti u pravu. Uslijed sveopćega nereda nitko na ulazu ne primijeti svečano obučenu Baru i Vikija iza kojih su stajali tamburaši spremni na Glasnogovornikov znak zasvirati ulaznu pjesmu.

Iznenadni jecaji Senzibilnoga ušutkaše galamdžije i cijelo društvo priđe uplakanom pitajući ga kaj se dogodilo na što im ovaj, sav crven u licu, prstom pokaže na vrata. Pred njima su, kao u bajci, stajali nasmiješeni zaručnici, a tamburaši zasviraše Škorin hit "Milo moje". 

"Fućkam ja na zakon o nevjenčanima", više za sebe reče Tomaš i uputi se prema Starom hrastu sa željom da mu prvi priopći radosnu vijest.

 

Priča iz knjige Ivana – Iveka Milčeca "Pod starim hrastom" o životu hrvatskih gastarbajtera u Berlinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije