Naslovnica Priče

Hrvati su otvorili restoran još u doba zlatne groznice i drže ga već punih 170 godina

Davne 1849. godine restoran su otvorila trojica hrvatskih iseljenika: Nikola Budrovich, Frano Kosta i Antonio Gasparich. Biznis su počeli tako što su podignuli šator i stavili natpis "Coffee Stand" na isturenom molu Long Warf koji se prostirao oko 800 metara prema pučini
17. travnja 2019. u 11:32 2 komentara 3089 prikaza
Tadich grill
Foto: Danijel Lijović
Pogledajte galeriju 1/19

Ako poželite iskusiti vožnju legendarnim starinskim tramvajem u San Franciscu, nikako nemojte napraviti pogrešku kao ja pa otići na popularno križanje ulica Market i Powell u blizini slavnog Union Squarea. Ovdje vas lako može dočekati dugi red turista koji imaju istu namjeru kao i vi pa biste lako mogli izgubiti sate čekajući u dosadnom redu umjesto da uživate u  razgledavanju ovog zadivljujućeg grada. Znalci znaju da je puno lakše "Cable Car" pokupiti niz ulicu, nego na okretištima...

Hrvati u Australiji Kako je Hrvatski katolički centar na Clifton Hillu postao hrvatsko veleposlanstvo

San Francisco jedno je od najpoželjnijih mjesta u Americi. Samo se trebate malo naviknuti na čestu maglu, vjetar i nešto hladnije ljeto nego što biste to očekivali u sunčanoj saveznoj državi Kaliforniji. U ovom se zaljevskom dragulju spojio turizam i biznis, a grad je dosegao nove razine bogatstva na krilima tehno buma obližnje Silicijske doline. 

Sve to rezultiralo je i porastom cijena nekretnina pa je lani San Francisco izbio na vrh liste najskupljeg grada po troškovima stanovanja. Naime, ovdje se cijene najamnine stana kreću oko vrtoglavih 3.500 dolara – prosječno!

Tadich Grill | Autor : Danijel Lijović Foto: Danijel Lijović

Također, San Francisco u vrhu je najskupljih gradova za život u Americi, ispred je samo New York. Unatoč svemu tome, grad buja, a baš u financijskom središtu San Francisca odlično posluje i jedan od najstarijih restorana u gradu, ali i u cijeloj Kaliforniji – Tadich Grill. Do njega možete stići vozeći se i starim tramvajem jer se nalazi u California Streetu, ulici  kojom prolazi jedna od samo tri linije Cable Cara. 

Aldiana Šoljić Uspjeh liječnice iz susjedstva: Iz opkoljenog Sarajeva do otvorenog Bostona

U restoranu kažu da vjeruju da je Tadich Grill treći najstariji američki restoran koji radi bez prestanka – dulju neprekinutu tradiciju imaju samo Oyster House u Bostonu (1826.) i Antoine's Restaurant u New Orleansu (1840.). A tom nizu možemo dodati još jedan nevjerojatan podatak – cijelo vrijeme u ovih 170 godina vlasnici Tadich Grilla su – Hrvati!  

Tadich grill | Autor : Danijel Lijović Foto: Danijel Lijović

Davne 1849. godine restoran su otvorila trojica hrvatskih iseljenika: Nikola Budrovich, Frano Kosta i Antonio Gasparich. Zapravo, biznis su počeli tako što su podigli šator i stavili natpis "Coffee Stand" na isturenom molu Long Warf koji se prostirao oko 800 metara prema pučini. Stotine brodova tu je pristizalo na vez, a po cijeloj duljini mola bili su nizovi štandova, dućana, saluna, kockarskih šatora...

Upravo je 1849. jedna od najznačajnijih godina u povijesti San Francisca – naime tu godinu obilježava slavna kalifornijska "zlatna groznica". Zlato je zapravo pronađeno godinu ranije – još u siječnju 1848. godine ali, dakako, u to doba vijesti su se sporo širile na drugi kraj kontinenta pa je tek sljedeće godine navalila prava masa avanturista. Procjenjuje se da je zlatna groznica dovela barem 300.000 ljudi u Kaliforniju. A dolazili su iz svih dijelova Amerike, ali i iz drugih zemalja. Zapravo, jedan od trojice originalnih osnivača hrvatskog restorana u San Franciscu Antonio Gasparich krajem 50-ih godina 19. stoljeća također je odlučio okušati sreću u traženju zlata...

Proklamacija Ronald Reagan proglasio je 10. travnja Hrvatskim danom neovisnosti

To je doba Divljeg zapada pa nije čudno da je u to vrijeme putovanje s istoka na zapad Amerike bilo vrlo dugotrajna i opasna misija, često i pogibeljna. Mnogi su zbog toga putovali brodom oko Amerike, a putovanje je znalo potrajati i po godinu dana...

Stoga su u tu akciju najčešće išli mladi ljudi željni avanture i puni nade za bogatstvom. A ti su ljudi bili i prvi gosti preteče Tadich Grilla. Nakon štanda proširili su se u salun na novoj lokaciji bliže centru pod imenom New World Coffee Stand. Od 1882. do 1912. godine restoran se zvao Cold Day Restaurant. Značajnu ulogu u povijesti restorana imao je Hrvat John Tadich koji je kao 16-godišnjak stigao u San Francisco nakon dugog putovanja s Hvara. Godinama je radio po barovima i restoranima, a na kraju je završio baš u hrvatskom salunu, kojeg je na kraju i kupio 1887. godine. 

Veliki potres koji je 1906. godine zadesio San Francisco porušio je veći dio grada, a između ostalih i Cold Day i još jedan obližnji hrvatski restoran Adriatic koji je vodio Hrvat John Sutlich. Sutlich i Tadich udružili su se i izgradili novi restoran na novoj lokaciji, a od 1912. Tadich se odlučio osamostaliti i mijenja ime restoranu u Tadich Grill, pod kojim je poznat i danas. 

Skromne redovnice Vjerski život australskih Hrvata šezdesetih godina

Za nedavnog posjeta San Franciscu uvjerio sam se da je restoran popularan i danas – u rano popodne Tadich Grill je pun, jedva sam našao mjesta uz šank.

Tadich grill | Autor : Danijel Lijović Foto: Danijel Lijović

Dočekao me prvo David Hanna, prvi suradnik današnjeg vlasnika Michaela Buicha i glavni menadžer Tadich Grilla posljednjih osam godina. Hanna je, dakako, prilično dobro upoznat s bogatom tradicijom restorana:

Tadich Grill | Autor : Danijel Lijović Foto: Danijel Lijović David Hanna, aktualni menadžer Tadich Grilla

– Znam da su ga otvorili Hrvati još 1849. i da su počeli sa šatorom na molu. Služili su kavu i ribu mornarima. S vremenom se lokacija mijenjala, i to osam puta po financijskom središtu San Francisca, no od prvog dana restoran je u hrvatskom vlasništvu. 

Tadich Grill sada je u vlasništvu Hrvata Michaela Buicha, a njegova obitelj upravlja restoranom već tri generacije. Obiteljski biznis mogle bi nastaviti njegove tri kćeri, govori nam Hanna, koji otkriva i to da su gosti većinom poslovni ljudi iz obližnjih tvrtki, ali dolazi im i mnogo  turista. 

Hrvati u Melbourneu Došli su iz nevolje velike, s golim životom s nešto ruha na sebi i kruha u sebi

Ističe nam i što se najviše traži s menija: 

– Nažalost, nemamo hrvatske hrane na meniju. Imamo 50 jela u ponudi, ali Cioppino nam čini 25 posto svih narudžbi. To je, recimo, mediteranska varijanta gulaša s morskim plodovima. U bilo kojem drugom restoranu u San Franciscu vidjet ćete da stalno mijenjaju menije, smišljaju nove načine kuhanja, a mi nudimo isto i gosti su prilično dobro upoznati s našom ponudom – zaključuje Hanna. 

Tadich Grill | Autor : Danijel Lijović Foto: Danijel Lijović

Cioppino

U restoranu nakon svih ovih godina i dalje vole tradiciju, isto osoblje radi godinama. Preci današnjeg vlasnika Michaela Buicha preuzeli su restoran još 1928. godine. Od 30-tih godina 20. stoljeća tri brata vodila su biznis: Mitchell S. Buich i Louie Buich bili su kuhari, a Tom Buich  (Mitchell S. Buich) bio je frontmen.

Od 1967. Louiejevi sinovi Robert i Steve kupuju zgradu na adresi Ulica California Street 240, gdje se i danas nalazi restoran, a Louiejev unuk Michael počinje raditi u restoranu od 1989. godine i vodi  ga još uvijek i danas iako je umalo završio u drugom biznisu – tehnologiji!

Tadich grill | Autor : Danijel Lijović Foto: Danijel Lijović MIKE BUICH Djed sadašnjeg vlasnika “Tadich Grilla” Louie Buich radio je s braćom kao kuhar u istom restoranu u 20-ima prošlog stoljeća, a kasnije su preuzeli biznis i zadržali ga u obitelji

Upitao sam Michaeala je li kad požalio što se ipak nije odlučio za tehnologiju jer je upravo San Francisco jedno od najjačih tehnosredišta svijeta. 

Svaka čast Lijepa priča! Kako je gospodin Edo donio tamburicu na Floridu

– Istina je, radio sam dosta s tehnologijom sredinom 80-ih i bilo je vrlo zabavno. Ali, odrastao sam radeći u restoranu i to je isto bilo zabavno. Na kraju sam odlučio održati tradiciju obiteljskog biznisa i tako se nastaviti družiti se sa stanovnicima San Francisca i posjetiteljima. I moja djeca radila su u restoranu, kao i u svojim profesijama. I oni su vrlo uzbuđeni i zainteresirani nastaviti obiteljsku tradiciju – kaže nam Mike Buich koji ima tri kćerke. 

Tadich grill | Autor : Danijel Lijović Foto: Danijel Lijović

Svjestan je duge tradicije Tadich Grilla i nasljedstva obitelji Buich: 

Vrlo smo ponosni na naše naslijeđe i osjećamo se blagoslovljeni da možemo nastaviti tradiciju koja je počela prije 170 godina i vrlo je živahna i danas – poručuje optimistično Buich. 

On se s obitelji preselio u gradić Lafayette pokraj obližnjeg Oaklanda, vrlo popularnu zonu s najboljim školama u Zaljevskom području San Francisca (Bay Area).

Živjeti – doživjeti Tko je bio Bogdan Radica? U Americi je nastojao afirmirati Tita, no sve se promijenilo kada se vratio u Jugoslaviju

U Tadich Grillu rade i dva konobara Hrvata, Stjepan Burić i Jure Bracanović.  

– Došao sam u Tadich Grill preko preporuke prijatelja iz Hrvatske. A prvi put sam posjetio ovaj restoran još prije 35 godina kada sam prvi put stigao u Ameriku. U Tadich Grillu jako je dobro, povezanost s domom malo olakšava stvari. Nekoć prije imali su i hrvatskog kuhara, ali sada mislim da hrvatska hrana ovdje ne bi bila atraktivna. Naša kuhinja nije dovoljno začinjena za ovdašnje ukuse – kaže nam Jure Bracanović (56) koji je inače s Hvara, baš kao i John Tadich. 

Tadich Grill | Autor : Danijel Lijović Foto: Danijel Lijović Jure Bracanović

Dio obitelji i dalje mu je na Hvaru, a svake godine ljeti i zimi obavezno otputuje u Hrvatsku:

– Bio sam za Božić na Hvaru. Bilo je hladno, ali uvijek rado idem kući iako je lijepo živjeti u Kaliforniji. Ovdje sam zapravo dulje nego što sam živio u Hrvatskoj – sjetno zbraja Bracanović prije nego što sam ga pustio da se posveti gostima. U restoranu i dalje nema nijednog slobodnog mjesta.

Izlazim iz restorana i pogledom pratim nebodersku panoramu financijskog središta grada dok po California Streetu turisti hvataju tramvaj. Vrijeme je da i ja uhvatim jedan...

  • Malenkost:

    S prvim Parabrodovim i prvim Vlakovima bjezali su mnogobrojni Hrvati iz siromasne Domovine. Stoljeca prolaze a nista se u HR promijenilo nije, bjezi se istim ako ne i jacim tempom iz "ljepe Nase". Nikada Hrvatska nece omoguciti zivot svom puku ... prikaži još! na nivou srednjevropljana. Lopovi, Uljezi, Megalopovi, Uhljebi, lazne Diplome i Titule dovele se do "Pseudo-, -Inteligencije i -Elite" te se ta drzava s pogonom tih neznalica vodi direkno u propast ekonomsku i demografsku. Nastala je jedna reanimirana, revitalizirana i reintronirana te ne lustrirana nasljedna generacija Komunista koja mafijasko umrezenim sistemom unistava i ovu Tudmanovu Tvorevinu. Iskreni domoljubi su protijerani u misiju rupicu i sute. I za 50 godina mozete pisati iste clanke, kao sto vidimo po egzodusu iz Hrvatistana.