Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Uspjeh liječnice iz susjedstva: Iz opkoljenog Sarajeva do otvorenog Bostona

Nakon srednje škole medicinu je upisala na sveučilištu Temple, a po završetku studija dobila je posao u Općoj bolnici Massachusetts. Prema njezinim riječima, život je izazov
11. travnja 2019. u 09:29 0 komentara 188 prikaza
Foto: VL BIH

Aldiana Šoljić 1994. kao 17-godišnjakinja s mlađim bratom Semirom izbjegla je iz opkoljenog Sarajeva u Sjedinjene Američke Države, a nakon toga pridružili su im se i roditelji. 

Zrakoplov Zašto država nema službene podatke? Bosnu i Hercegovinu najviše napuštaju programeri, inženjeri i liječnici

Malo žena

Sada obavlja funkciju glavnog urologa u uglednoj bolnici Massachusetts General Hospital u Bostonu, a kako kaže, tragedija ju je nadahnula da upiše medicinu. Danas je svjetski poznata urologinja i prvi je glavni urolog kojeg je zaposlila ta bolnica. 

Njezin novi početak u novoj državi, na novom kontinentu, ubrzo je uzdrmala tragedija. Aldianin otac doživio je fatalnu nesreću kada je pao s krova kuće. Dogodilo se to nakon gotovo godinu dana njihova boravka u SAD-u. Engleski gotovo da nisu ni govorili, a Aldiana je, sjedeći pokraj očeva kreveta u bolnici, bez znanja što se događa, shvatila važnost kreiranja veze s ljudima koji prolaze kroz najteže trenutke u životu. 

Dragica Udiljak Hrvatica u Münchenu Buduća liječnica otkriva zašto su medicinske sestre iz Hrvatske cijenjene u njemačkim bolnicama

Odlučila je studirati genetiku, međutim, nakon očeve smrti pravi preokret u karijeri i odlučuje upisati medicinski fakultet kako bi se mogla brinuti o ljudima. Tijekom posjeta ocu u bolnici uvidjela je da neki ljudi vode iznimnu brigu o njezinu ocu, majci i njoj – shvatila je da joj to odgovara unatoč tome što je proživljavala teško životno iskustvo.

Nakon srednje škole medicinu je upisala na Sveučilištu Temple, a po završetku studija dobila je posao u Općoj bolnici Massachusetts. Prema njezinim riječima, život je izazov. 

"Događaji i stvari nekako se odvijaju sretnim tijekom", rekla je po dolasku na novo radno mjesto. Od svih urologa na svijetu, manje od deset posto je žena u ovom pozivu. Šoljić trasira put ženama na ovom polju medicine, a kako je istaknula – brojka se povećava. 

U sljedećih šest godina predviđa kako će broj žena među urolozima porasti na 25 posto. Klinika za urologiju Mass General bolnice širi kapacitete, primat će više pacijenata, samim time i novog medicinskog osoblja, a tu radi ukupno 16 specijalista urologa. 

Vjekoslav Jeleč Vjekoslav Jeleč VIDEO: "Samo s mog odjela otišlo je osmero liječnika!"

Strastvena liječnica 

To će ovoj bolnici povećati ugled, pacijenti neće više morati čekati na pregled – a budućnost urologije Mass General bolnice s Aldianom Šoljić na čelu djeluje svijetlo i optimistično. Tako, naime, stoji na službenoj stranici ove bolnice. A zbog čega se odlučila za urologiju? Šoljić kaže kako ju je odabrala jer je fascinira tom granom medicine. Zahtijeva visoku kiruršku preciznost, tehničko znanje i balansira između toliko mnogo grana medicine. Muškarci, žene, stari, mladi – svi mogu imati probleme urološke prirode, a odnos na relaciji liječnik – pacijent zahtijeva dosta rada i strpljenja, kaže. U Mass Generalu nadaju se kako će u budućnosti, i sa širim kapacitetom, moći zaposliti strastvene profesionalce kakva je dr. Šoljić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.