Svaka čast

Lijepa priča! Kako je gospodin Edo donio tamburicu na Floridu

Foto: Franjo Bertović
1/13
27.03.2019.
u 09:31

Pri preseljenju na Floridu osjećao se izgubljenim, tamburica mu je nedostajala... Svuda je tražio "svoje tamburaše", ali nije im bilo traga

Vikend od 15. do 17. ožujka u Deerfield Beachu obilježila je lijepa tamburaška glazba, pjesme i kola koje su izveli novoosnovani South Florida Tamburiza Orchestra, gosti iz kanadskog glavnog grada Ottawe – Hrvatski folklorni ansambl "Croatoan" i All Star Tamburica iz Chicaga. 

"Bilo je dojmljivo za oko, uho, srce i dušu", prokomentirao je jedan od posjetitelja koncerta koji je održan u Hrvatskom kulturnom centru nedaleko od obale Atlantskog oceana i većih prometnica koje povezuju ovu sunčanu i uvijek toplu američku državu sa sjeverom i drugim dijelovima SAD-a.

Suvremena građevina s prostranim parkiralištem trgovačkog centra u blizini istinski je Hrvatski dom u kojem se okupljaju naši ljudi, njihovi prijatelji i gosti.

South Florida Tamburica Orchestra osnovana je nedavno. U manje od godinu dana napravili su čudo i potvrdili da se s dobrom voljom, zajedništvom i zacrtanim ciljem sve prepreke lako mogu savladati. Prvi koraci napravljeni su dolaskom Ede Sindičića u ovo mjesto, nešto sjevernije od Fort Laudera.

U svom rodnom Merrillvilleu (Indiana), svirao je tamburicu u nekoliko sastava. Tamburica i kola bili su dio njegova života. Pri preseljenju na Floridu osjećao se izgubljenim, tamburica mu je nedostajala... Svuda je tražio "svoje tamburaše", ali nije im bilo traga. Tada je upoznao neke ljude u Hrvatskom kulturnom centru grada te im prenio svoje tegobe, ali i ideju da osnuju tamburaški orkestar. Podršku je odmah dobio, ali nije imao tamburaških instrumenata, a ni tamburaša. Edo se odlučio za onu našu staru poznatu izreku: "Gdje su stare tambure"? 

S obzirom na to da je dugogodišnji član Hrvatske bratske zajednice u Americi, obraća se "svojoj fraternalističkoj obitelji" za pomoć. Putem novina "Zajedničar" upućuje molbu članovima i prijateljima da mu daruju tamburaške instrumente ako su negdje stavljeni izvan upotrebe. Odaziv je bio brz i golem. Tamburaška glazbala stižu iz svih krajeva Amerike. Edo veselo okuplja skupinu ljudi koja je zainteresirana da postane dio orkestra. Ali većina njih nije svirala tamburicu ili žičani instrument već harmoniku ili neka druga glazbala. Međutim, za dobrog i talentiranog vođu ni to nije bila prepreka.

Edo kod prvog sastanka i provjere znanja okupljenih, negdje početkom listopada prošle godine, odlučuje da će se svakog ponedjeljka navečer održavati škola tamburice, folklora i čitanja notnih zapisa u Hrvatskom domu. Prostorije doma bile su mu na raspolaganju, a predsjednik Danko Grgaš priključuje se orkestru i uči svirati bugariju. Ljubav, strpljenje i volja pobjeđuju! Orkestar napreduje, svi rado dolaze u školu i na probe, nitko ne posustaje. Njihovo prvo iskušenje i javni nastup bio je na božićnoj zabavi i proslavi sv. Nikole u prosincu 2018. Ta svirka još više ih je nadahnula i ohrabrila da ustraju na učenju i sviranju tamburice. 

Nakon blagdana ponovno se okupljaju i donose odluku da pripreme svoj prvi koncert. Preko društvenih mreža dolaze u dodir s Hrvatskim folklornim ansamblom "Croatoan" iz Ottawe te ih pozivaju da im budu gosti na koncertu. Poziv je odmah prihvaćen. To ih je još više ohrabruje. Određuju datum, rezerviraju prostorije Hrvatskog kulturnog centra, okupljaju svoje prijatelje – poslovne ljude radi pomoći pri promidžbi, kupnji predmeta za tombolu, izdavanju programa te posuđuju stolce od Lions Cluba jer je odaziv bio iznad svih očekivanja. 

Ova istinska priča zavrjeđuje divljenje. U petak navečer okupili su se u hrvatskom restoranu Rice & Dough uz tamburašku glazbu, ćevapčiće, hrvatsko pivo i vino, a u subotu je održan svečani koncert u dvorani Hrvatskog doma. Veselje i zabava nastavljeni su u nedjelju uz mladu janjetinu s ražnja i druge specijalitete hrvatske kuhinje. Kuhari su bili na visini zadatka, a tamburaši i folkloraši neumorni. Narodno veselje trajalo je cijelog poslijepodneva dok nije uslijedio rastanak uz riječi "Zbogom i doviđenja".

Ako vas put nanese na lijepu i sunčanu Floridu, ne zaboravite na Hrvatsko-američki kulturni centar i South Florida Tamburiza Orchestar u Deerfield Beachu! Bit će vam drago ako nas posjetite. Naša hrvatska nogometna reprezentacija boravila je ovdje na čelu sa Zlatkom Dalićem kod priprema za prošlo svjetsko prvenstvo i osjetila gostoljubivost te toplinu ovog hrvatskog doma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije