Naslovnica Priče

Trenutak u kojem se gastarbajter zaljubio u marljivu Baru

U brvnari nastane grobna tišina, a kao na znak, svi prasnu u gromoglasni smijeh. Bara se tak jako smijala da su se na šanku počele tresti čaše i flaše
20. prosinca 2018. u 09:52 1 komentara 1226 prikaza
Ivan Milčec
Foto: Privatni album

Otkako ga je njegova "zakonita" napustila doimao se nekako opušteniji nego prije, a oči su mu sijale nekim čudnim sjajem. Među pajdašima se šaputalo da se Viki zaljubio u Baru i da kuje tajni plan kako ju osvojiti i privoljeti na zajednički život. Njegova odabranica bila je zgodna 40-godišnjakinja koju su zbog iskrenosti, pedantnosti i marljivosti cijenili svi članovi udruge "Stari hrast". 

Priče gastarbajtera Baš ga briga za njemačku mirovinu jer se namjerava vratiti u svoje Sinac selo

"Jeste li čuli, da se sve češće u domovini, ali i u iseljeništvu rabi neki novi pojam braka: nevjenčani muž i nevjenčana žena?", obrati se Vjetrek pajdašima.

Škiljavi Mile odmah replicira primjedbom da debeljko mudruje kak i naši uvaženi zastupnici koji se nikako nisu mogli složiti oko Obiteljskog zakona po kojemu bi se izjednačila prava bračnih i izvanbračnih partnera. 

Na to Viki plane i povišenim tonom reče, a to ga je i njegova pokojna mama učila "da bračni odnos je odnos dvoje ljudi, muža i žene, koji su se svojom prisegom dobrovoljno odlučili do groba na zajednički život i zajedničko svladavanje svih životnih nedaća i tegoba". 

Ivan Milčec Daleke 1980. Gastarbajter priča priču o povijesti najstarijeg hrvatskog kulturnog društva u Berlinu

U brvnari nastane grobna tišina, a kao na znak, svi prasnu u gromoglasni smijeh. Bara se tak jako smijala da su se na šanku počele tresti čaše i flaše. 

"Viki, Viki kaj to pripovedaš", plačnim glasom javi se Senzibilni "da je netko drugi načel tu temu bi razmel, ali ti, kojega je žena ostavila, imaš najmanje prava da nam soliš pamet kaj su to brak i bračni odnosi". 

Pajdaši jakim pljeskom pozdraviše Matekov nastup i u znak solidarnosti podigoše pune čaše u zrak. Potom se za riječ javi povratnik Frenki uvjeravajući prisutne da o toj temi ipak zna najviše. 

"Dobro znate da nije dovoljno pred matičarem samo reći DA i da je s time sve O.K., treba biti i svjestan toga da s time stupa na snagu obveza o zajedničkoj skrbi i odgoju djece kako bi ona, kad narastu, bila na ponos roditelja i hrvatskog naroda. Ako svi oni koji – bez obveza – žive zajedno i tako odgajaju djecu imaju pred zakonom ista prava čemu onda govoriti o kršćanskoj tradiciji, moralu i svetosti braka? Ako je – izvanbračna zajednica – zajednica dviju osoba koje nisu u braku, a zajedno žive dulje vrijeme, onda bi se to moglo odnositi i na desetke tisuća samaca-podstanara koji sa stanodavcima godinama žive pod istim krovom bez ikakvog ugovora o najmu stana". 

Invalidnina Kako je gastarbajter, obrijavši samo pola lica, nasamario njemačku komisiju za mirovine

Tu Frenkija prekine piljarica Micika rekavši da "po tako nejasnoj definiciji – dužeg vremena – bi i ona, kao dobrotvor koji svakoga dana, godinama donosi bolesnim i nemoćnim susjedima kruh i mlijeko, s njima bila u nekakvoj izvanbračnoj zajednici jer, eto, duže vrijeme provodi s njima".

Nakon piljaričine replike iz kuta se javi Škiljavi rekavši da kod njih u Lici taj zakon ne može proći jer se ne može prihvatiti zakon o – divljemu braku – koji sam po sebi ne donosi ništa dobra. Naime, sve češće se može čuti ili čitati u novinama kako je jedan od – nevjenčanih – "odlepršao" zajednički stečenim novcem. 

"Kaj je Viki, kaj si začkomel, to se i tebe tiče", provokativno sa strane dobaci škrtac Lojzek na što mu debeljko mirnim glasom odgovori da "u cijeloj toj priči oko tzv. izvanbračne zajednice najviše trpe djeca koja vrlo često završavaju u domovima za nezbrinutu i napuštenu djecu. Bara i ja, ak i burne živjeli nevjenčano, ne burne se svadili jer svaki ima popis svoje imovine i fertig". 

Ivan Milčec Mara i Bara Muke gastarbajtera zbog tračeva

Na to se javi Tonček i reče da je sada svima jasno da se bu Vjetrek s Barom složil, a kak se bu ta zajednica zvala neka odluče sami – bez uvaženih zastupnika. 


Priča iz knjige Ivana – Iveka Milčeca "Pod starim hrastom" o životu hrvatskih gastarbajtera u Berlinu

  • RebeccaGeorge:

    Donosim 86 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to..........>>>>> www.WebJob33.Com