Moja Hrvatska
Naslovnica Blogovi

Osječanka u iseljeništvu otkriva: U školi se ljubim više nego s vlastitim suprugom

Roditeljski sastanci i informacije uvijek su završavali srdačnim zagrljajem s nastavnikom i poljupcima
29. lipnja 2017. u 10:43 1 komentara 3836 prikaza
Renata Kasač
Foto: Privatni album

Kako nam se širi krug prijatelja i poznanika iz međunarodnog okruženja, poželjela sam ih pozvati na tradicionalni hrvatski božićni ručak u Santo Domingu. No tada su nastale prave muke!

Čitate treći dio priče o mojim zanimljivim iskustvima u Dominikanskoj Republici.

Santo Domingo Santo Domingo Život u iseljeništvu je život bez vegete Santo Domingo Karipski raj Često kasnite? Onda ovdje trebate živjeti!

Prijateljica Indijka ne jede govedinu, obitelj iz Turske izbjegava svinjetinu, moja učiteljica joge je vegan, prijateljica iz škole španjolskog jezika jede samo ribu, ali ne i jaja. Jedna uzvanica je Židovka koja pak ima poseban način pripremanja hrane, a Ruskinja se drži strogog posta do svoga Božića.

Kada sam shvatila koliko moram kuhati, jednostavno sam odustala od takve vrste slavlja.

Ekološka osviještenost

Jedna od velikih razlika je i poimanje čistoće. Ono što je njima čisto, nije i nama. Sasvim im je normalno koristiti se vodom iz iste posude za pranje poda i potom prebrisati stol. 

Nikada neću zaboraviti svečanost u vrtiću jedne godine. Kako je bilo strašno vruće, osvježavali smo se hladnim napicima iz plastičnih čaša. Kada je priredba završila, samo sam ja držala svoju čašu u ruci tražeći kantu za smeće, dok su sve ostale ležale razbacane po podu.

Kao stranac, uvijek ste dežurni krivac i izvor dodatnih prihoda za korumpiranu policiju. Jednostavno to morate prihvatiti jer se promijeniti ne može.  

U salonima za uljepšavanje, restoranima i za taksi usluge morate doskočiti da vas ne prevare tako da pitate za cijenu unaprijed jer inače ćete sve debelo preplatiti. I nakon nekoliko puta, kad vas kao ovcu ošišaju, jednostavno odlučite da je toga dosta.

Iako bih se katkada najradije zavukla u mišju rupu i plakala od bijesa, srećom sam okružena ljudima koji dolaze iz različitih kultura i njihovo viđenje često mi pomogne da prihvatim stvari onakve kakve jesu. Kulturološke razlike postale su nam neiscrpan izvor smijeha i zabave. 

Poljubac

Ljubljenje pri susretu jedna je od osnovnih odlika latino kulture. Izljubim se u školi u jednom danu više nego s vlastitim suprugom tijekom cijele godine. Dominikanci se ljube jednom u obraz uz lagani zagrljaj, dok se Francuzi ljube dvaput u obraz uz zagrljaj. 

Budući da naša djeca pohađaju francusku školu, odlazak po njih pretvarao bi se u pravu noćnu moru. Treba pozdraviti i poljubiti gotovo svakog roditelja i dijete jer ih sve poznajete, te učitelje i ostale zaposlenike škole koje sretnete.

Roditeljski sastanci i informacije u školi uvijek su završavali srdačnim zagrljajem s nastavnikom i poljupcima.

Slično je i kod liječnika, zubara, sa sportskim trenerima, susjedima... Jedino se u banci ne ljubimo.

Karneval Stopala su joj bila okrenuta unatrag Hrvaticu u Dominikanskoj Republici 'napala' gola žena s dugom crnom kosom Potres na Haitiju Dani bez sanitarnih čvorova i vode Iskustvo hrvatske obitelji koja je preživjela potres na Haitiju Dominikanska Republika Santo Domingo Hrvatica u tropskom raju: Siromašni ovdje ne plaćaju ni električnu energiju ni vodu