Ispod nule

Naša dopisnica iz Chicaga otkriva kako se Amerikanci zabavljaju na -30 Celzijevih stupnjeva

STRINGER/REUTERS/PIXSELL
01.02.2019.
u 07:06

Tračnice za vlak i metro radnici su zapalili kako bi vlakovi mogli njima lakše voziti. Po gradu su otvorena grijana skloništa, vozači kompanije "Lift" ponudili su beskućnicima besplatan prijevoz

Ovih dana Chicago je često spominjan grad zbog temperatura koje sežu daleko ispod nule. Već u utorak navečer živa na termometru počela se drastično spuštati, a grad se u sljedeća dva dana probudio na temperaturi od čak -30 Celzijevih stupnjeva!

Ako se ovome dodaju i drugi vremenski uvjeti, pravi je osjećaj kao da smo na -40 Celzijevih stupnjeva. Škole, kao i većina ureda, trenutačno su zatvorene. No, najavljeno je zatopljenje sa snijegom i već danas bi se Chicago trebao veseliti na "ugodnih" -6 Celzijevih stupnjeva.

Polar vortex prouzročen je hladnom masom zraka koji se inače zadržava na Sjevernom polu, ali ovoga puta krenuo je prema Sjedinjenim Američkim Državama, donijevši snijeg, čak u Georgiju i Alabamu, koje ga vrlo rijetko imaju.

Ulice su gotovo prazne, većina stanovnika pripremila je hranu unaprijed. Rijekom, koja prolazi kroz grad, već nekoliko dana plove sante leda, a obala jezera okovana je ledom. 

Česta zabava jučer među stanovnicima Chicaga bila je bacanje kipuće vode u zrak koja na ovako niskim temperaturama u sekundi ispari. 

Tračnice za vlak i metro radnici su zapalili kako bi vlakovi mogli njima lakše voziti. Po gradu su otvorena grijana skloništa, vozači kompanije "Lift" ponudili su beskućnicima besplatan prijevoz. Gradski prijevoz stavio je u službu autobuse koji su obilazili okupljališta beskućnika kako bi ih prevezli do skloništa, dok je jedan anoniman čovjek platio hotel za njih čak 70-ak.

Iako ovako niske temperature već dugo nisu izmjerene, zime u Chicagu ne iznenađuju hladnoćom i snijegom. No, to je i jedan od razloga zašto se prvim zrakama Sunca i toplijim proljetnim danima stanovnici jako vesele. Uostalom, ne kaže se uzalud – Chicago ain’t no sissy town.

Komentara 3

AM
A.M.
08:50 01.02.2019.

Ah kada voda ispari na -30 to ima samo u Americi.

NE
nedamsvoje
08:56 01.02.2019.

Globalno zatopljenje !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije