Moja Hrvatska
Naslovnica Blogovi

Naša dopisnica iz Chicaga otkriva kako se Amerikanci zabavljaju na -30 Celzijevih stupnjeva

Tračnice za vlak i metro radnici su zapalili kako bi vlakovi mogli njima lakše voziti. Po gradu su otvorena grijana skloništa, vozači kompanije "Lift" ponudili su beskućnicima besplatan prijevoz
01. veljače 2019. u 07:06 3 komentara 2796 prikaza
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL

Ovih dana Chicago je često spominjan grad zbog temperatura koje sežu daleko ispod nule. Već u utorak navečer živa na termometru počela se drastično spuštati, a grad se u sljedeća dva dana probudio na temperaturi od čak -30 Celzijevih stupnjeva!

Modna revija Zgodne Hrvatice iz Chicaga nikad nije pratilo više ljudi

Ako se ovome dodaju i drugi vremenski uvjeti, pravi je osjećaj kao da smo na -40 Celzijevih stupnjeva. Škole, kao i većina ureda, trenutačno su zatvorene. No, najavljeno je zatopljenje sa snijegom i već danas bi se Chicago trebao veseliti na "ugodnih" -6 Celzijevih stupnjeva.

Polar vortex prouzročen je hladnom masom zraka koji se inače zadržava na Sjevernom polu, ali ovoga puta krenuo je prema Sjedinjenim Američkim Državama, donijevši snijeg, čak u Georgiju i Alabamu, koje ga vrlo rijetko imaju.

Ulice su gotovo prazne, većina stanovnika pripremila je hranu unaprijed. Rijekom, koja prolazi kroz grad, već nekoliko dana plove sante leda, a obala jezera okovana je ledom. 

Veliki izvještaj Nezaboravan dan za Hrvate u Chicagu. Taj duh morate doživjeti!

Česta zabava jučer među stanovnicima Chicaga bila je bacanje kipuće vode u zrak koja na ovako niskim temperaturama u sekundi ispari. 

Tračnice za vlak i metro radnici su zapalili kako bi vlakovi mogli njima lakše voziti. Po gradu su otvorena grijana skloništa, vozači kompanije "Lift" ponudili su beskućnicima besplatan prijevoz. Gradski prijevoz stavio je u službu autobuse koji su obilazili okupljališta beskućnika kako bi ih prevezli do skloništa, dok je jedan anoniman čovjek platio hotel za njih čak 70-ak.

Zanimljivi podaci Popis stanovništva iz 1920. otkriva koliko je Hrvata tada živjelo u Chicagu

Iako ovako niske temperature već dugo nisu izmjerene, zime u Chicagu ne iznenađuju hladnoćom i snijegom. No, to je i jedan od razloga zašto se prvim zrakama Sunca i toplijim proljetnim danima stanovnici jako vesele. Uostalom, ne kaže se uzalud – Chicago ain’t no sissy town.

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • A.M.:

    Ah kada voda ispari na -30 to ima samo u Americi.

  • nedamsvoje:

    Globalno zatopljenje !