Moja Hrvatska
Naslovnica Blogovi

Život gastarbajtera u Njemačkoj: Supruga Brigita ipak je bila najveća žrtva u obitelji

Prije poslijepodnevne radne smjene u Mercedesu pripremao sam strojeve, tražio druge poslove, prevozio gotove dijelove koje je supruga napravila i nabavljao novi materijal
25. travnja 2019. u 08:09 1 komentara 2688 prikaza
Foto: Privatni album

Umjesto da smo smirili poslovne strasti, odlučili smo se na još teži i kompliciraniji put pa 1984. godine otvaramo vlastitu tvrtku za proizvodnju plastičnih dijelova do 200 grama težine. 

Ako ste propustili prvi dio moje poslovne priče u Njemačkoj, pročitajte na linku dolje...

Obitelj Mayer Uložili svu svoju ušteđevinu u Njemačkoj pa ubrzo morali izabrati između bogatstva i djece

Trebalo je tu naučiti puno toga, za razliku od ugostiteljstva. Tad nam je bila prava nepoznanica kako prepoznati razne plastične vrste materijala u zrnu, na kojoj se temperaturi moraju sušiti ili topiti...

Sin je upisao zanatsku školu kovinotokarske tehnike u smjeru mehanike, u tvornici Mercedes Daimler Benz AG. Godine 1989. završio je svoje obrazovanje.

Josef Mayer Iz dnevnika Josefa Mayera Više bih donio u domovinu nego što sam iz nje odnio

Prije poslijepodnevne radne smjene u Mercedesu, pripremao sam strojeve, tražio druge poslove, prevozio gotove dijelove koje je supruga napravila i nabavljao novi materijal. Proizvodili smo, naprimjer, žličice za dječju hranu u prahu.

Supruga Brigita ipak je bila najveća žrtva u obitelji. Ona je opstala između mene, djece i posla koji je bio i psihički i fizički težak. Nekad je dnevno trebalo "prebaciti" i 300 kilograma materijala te voditi administraciju i cijelo domaćinstvo, uključujući naše kućne ljubimce.

Trebalo je pripaziti i na djecu kako bi oni krenuli pravim životnim putem, u čemu smo također uspjeli. Sin je danas uspješan voditelj tvrtke koja proizvodi logistiku za uredski i moderni namještaj. Kći je odvjetnički pomoćnik u struci. Već dulje vrijeme je samostalna te uspješno vodi kiosk koji je preuzela od mame.

Josef Mayer Josef Mayer Kako se osjećate, vi koji ste tada grabili za sebe, dok čitate ovo?

Godine 1991. godine započeo je Domovinski rat koji je za 180 stupnjeva promijenio naše živote. I dalje je trebalo brinuti za obitelj, ali i pomoći napaćenoj domovini, što smo također radili.

Kada smo vidjeli da su djeca izučila svoje željene zanate i stručna obrazovanja, odlučili smo dalje ulagati pa smo se 1996. godine maknuli od ovog teškog posla.

Odmor ipak nije dugo trajao. Već 1998. godine otvorili smo kiosk u jednoj školi i radionici za djecu s poremećajem sluha i govora u Winnendenu koji smo također uspješno vodili do 2011. godine

Čestitamo Gastarbajter se emotivnom porukom zahvalio supruzi na 50 godina braka: I opet bih odabrao tebe...

Tijekom tih različitih promjena, rada i gospodarstva, stečena su mnoga poznanstva i prijateljstva, dobri odnosi. Mislim da smo ostavili dobar trag i utisak. Sigurni smo da svakome s kime se družimo možemo slobodno pogledati u oči.

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Josip M
    Josip M:

    Posao na kojega smo i dan danas posebno ponosni je ovaj zadnji.Radeći u kiosku u školi i radionici djece poremećenog sluha i govora.