Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Veleposlanik Glunčić oduševljen uzornim djelovanjem FA Šokadija Beč

Na kraju razgovora Šimičić je rekao kako je posjet hrvatskog veleposlanika Glunčića Ansamblu Šokadija znak potpore i uvažavanja i da je to prvi veleposlanički posjet uopće članovima ovog Ansambla od njegova osnutka.
11. ožujka 2020. u 13:26 0 komentara 113 prikaza
Veleposlanik Glunčić oduševljen uzornim djelovanjem FA Šokadija Beč
Foto: Zoran Cindrić
Pogledajte galeriju 1/3

U sklopu već najavljenog obilaska hrvatskih udruga u Austriji, hrvatski veleposlanik Daniel Glunčić posjetio je početkom tjedna sa svojim zamjenikom Branimirom Lončarom Folklorni ansambl „Šokadija“, osnovan 2007. godine u Beču.

Zajačimo maljahnomu Folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata predstavlja novi CD

Kako je za Večernji list rekao čelnik Šokadije Mario Šimičić, kojem su članovi ovog Ansambla u veljači ove godine povjerili i drugi predsjednički mandat, u razgovoru s veleposlanikom razmijenili su mišljenja o nekoliko tema.

„Ono što smo posebno istaknuli jest da nismo do sada dobivali niti ubuduće očekujemo sredstva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske jer ne želimo opterećivati hrvatske porezne obveznike. Mi ulažemo vlastita sredstva, mnogo toga sami radimo i snalazimo se kako najbolje možemo i znamo. Osim toga, nama u uređenoj zemlji Austriji ide još uvijek relativno dobro, pa je bolje da ta sredstva dobiju one potrebnije hrvatske udruge u drugim, siromašnijim državama od Austrije“, rekao je Šimičić.

Beč Folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata upisuje nove članove

Dodao je kako su oni udruga u Austriji i da je drukčija situacija kada bi dobili sredstva od Grada Beča, tada bi ih i uzeli.

„Primjerice, za drugi dio saniranja i obnove naših društvenih prostorija koji nam predstoje jer prvi smo dio prošlo ljeto sanirali vlastitim sredstvima“, kazao je.

Istaknuo je kako je veleposlanik Glunčić bio iznenađen odgovorom, utvrdivši kako bi Šokadija mogla biti „uzor“ mnogim drugim hrvatskim udrugama. Šimičić je rekao kako su se u svom razgovoru s veleposlanikom dotaknuli i pitanja krovnih udruga.

„Mi smo protiv ulaska pod bilo čiji krov jer želimo samostalno njegovati ljubav prema folkloru, plesu, narodnim nošnjama, glazbi i sviranju i ono što je posebno važno – prema hrvatskom jeziku kako bi nasljeđe naših predaka prenijeli na nove naraštaje“, poručio je, istaknuvši kako Šokadija uz folklornu ima još i tamburašku te pjevačku sekciju.

Anno 93 Folklorni ansambl koji je zapravo jedna velika i sretna obitelj

„Zanimljivo je da je u Ansamblu možda samo 25 do 30 posto pravih Slavonaca, dok su ostali članovi iz svih dijelova Hrvatske, a ima ih i iz Bosne i Hercegovine. Mi smo otvoreni za sve Hrvate koji vole ili su zavoljeli Slavoniju i njen folklor, tradiciju, tamburicu i izvorne narodne nošnje. Ponosan sam jer smo svi jedna složna obitelj koja radi dobar posao“, rekao nam je predsjednik FA Šokadija, koja broji više od 100 članova.

Napomenuvši kako i sam prati svađe nastale među nekim hrvatskim udrugama, istaknuo je kako je za FA Šokadiju posebno važno transparentno poslovanje i iz tog razloga pristup novcu nema apsolutno nitko osim dvije ovlaštene i najstarije članice Ansambla, blagajnica i njena zamjenica, a svi ostali novčani iznosi, kao što su članarine i donacije, stižu isključivo na bankovni račun Šokadije.

Govoreći o budućim planovima, Šimičić je rekao da Šokadija namjerava subotom uvesti radionicu hrvatskog jezika „Govorimo hrvatski“ kako bi članovi stalno bili u kontaktu s ispravnim izgovorom hrvatskih riječi koje se pomalo zaboravljaju u višejezičnom austrijskom prostoru. Dodao je kako se srijedom i petkom sastaju isključivo članovi Ansambla, a subotom se održavaju razne priredbe i susreti i prostorije su otvorene za sve ljubitelje Slavonije i Hrvatske.

Reutlingen Ansambl Kolbe u Njemačkoj izveo svoj hit-mjuzikl

„Najveći problem Šokadije, kao i drugih hrvatskih udruga, jest nedostatak interesa mladih ljudi za rad u udrugama, između ostalog i zbog sve češćih svađa kao trenutačno, a koje su srozale ugled udruga i interes za članstvo“, upozorio je Mario Šimičić, 37-godišnji Slavonac iz sela Rajić u okolici Novske, koji je već 19 godina u Austriji.

Beč Gabriela Novak-Karall ponovno izabrana za predsjednicu ansambla 'Kolo Slavuj'

Poseban ponos su mu, kako je rekao, njegovo dvoje djece, 10-godišnji sin i 15-godišnja kći, koja je krenula očevim stopama i već pjeva i pleše u Ansamblu. Na kraju razgovora Šimičić je rekao kako je posjet hrvatskog veleposlanika Glunčića Ansamblu Šokadija „znak potpore i uvažavanja“ i da je to prvi veleposlanički posjet uopće članovima ovog Ansambla od njegova osnutka. Naglasio je da je jako ponosan i na veleposlanikove završne riječi kako vidi da je Šokadija Beč „zdrava udruga, koja tako i djeluje“.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.