KONCERT ZA DVA GLASOVIRA

Sjajni zagrebački pijanistički duo Ivančić-Cikojević Papandopulovim “Horoskopom” očarao Bečane

Foto: Snježana Herek
1/8
27.05.2023.
u 18:30

A nakon koncerta, koji će sigurno ostati zapamćen, već je u redu stajalo mnoštvo čestitara da stisne ruku i čestita Zrinki i Daliboru na više nego uspješnom muziciranju, kojim su na najbolji mogući način promovirali Hrvatsku i Papandopula, jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja i dirigenta, koji je autor jednog od najvećih stvaralačkih opusa u hrvatskoj glazbi.

Koncert za dva glasovira sjajnog pijanističkog dua iz Zagreba, u sastavu Zrinka Ivančić Cikojević i Dalibor Cikojević, održan u Poljskom kulturnom institutu u Beču, u sklopu glazbenog festivala EUNICA Austria (Mreža nacionalnih Kulturnih instituta zemalja članica EU-a u Austriji), bio je pun pogodak. Vjerojatno jedan od najboljih koncerata naših glazbenika, pijanista, odslušan u Beču. Kombinacija malog, ali prekrasnog ambijenta i virtuozne izvedbe pjesničkog dua, inače i bračnog para, pokazale su se više nego dojmljivim pa je publika mogla uživati u zbilja odličnom koncertu. Na programu ovog zanimljivog multimedijskog koncerta bila je plesna suita za dva glasovira Borisa Papandopula “Horoskop”.

Koncert je uvodno popraćen video projekcijom i kratkim izlaganjem pijanista i glazbenog pedagoga Dalibora Cikojevića o temi horoskopa i Papandopulovom glazbenom viđenju pojedinih astroloških znakova. Duhovitim doskočicama, uz glazbu, predavanje i vizualnu prezentaciju Cikojević je na zanimljiv način odveo publiku i na putovanje k zvijezdama i korijenima civilizacije. Iste te civilizacije koju je obilježio i Nikola Kopernik, poljski astronom i tvorac heliocentričnog sustava svijeta, a čiju je 550 godišnjicu rođenja ovim festivalom obilježio Poljski institut u Beču. Stoga nije ni čudno da je ove godine bečki glazbeni festival EUNICA Austria održan pod geslom “Orbite nebeskih sfera”. A kada smo kod nebeskih sfera, u njih nas je svojim visokoprofesionalnim muziciranjem i prebiranjem po tipkama odveo i pijanistički duo Ivančić-Cikojević. Ispričali su uzbudljivu i toplu glazbenu priču, nabijenu hrpom emocija, zavidne dinamike. Preciznije rečeno 12 priča, koliko horoskop ima znakova.

Foto: Snježana Herek

To su bile izvedbe Papandopulovih glazbenih čarolija koje se ne čuju tako često, ni na hrvatskim koncertnim podijima, a kamoli na inozemnim. Tim se više ovom nastupu sjajnog pijanističkog para Ivančić-Cikojević u Beču treba pokloniti. Jer Papandopulo, jedan od najvećih hrvatskih glazbenih skladatelja je to sigurno zaslužio. Zaslužio je da bude prepoznat i izvan granica Hrvatske. A probirljivoj bečkoj publici, u kojoj je sjedilo mnogo glazbenih znalaca i profesora s Bečkog glazbenog sveučilišta, mogli su Papandopula približiti samo pijanisti visokog glazbenog dometa. Upravo, kao sjajno usklađen pijanistički duo Ivančić-Cikojević koji je izvanredno tešku parituru izveo izuzetno nadahnuto i uvjerljivo. Razdragana publika je to prepoznala i izvođače nagradila dugotrajnim pljeskom, poklicima “bravo” i višestrukim pozivima na “bis”. A Cikojevići su se odužili još jednim glazbenim dodatkom. A nakon koncerta, koji će sigurno ostati zapamćen, već je u redu stajalo mnoštvo čestitara da stisne ruku i čestita Zrinki i Daliboru na više nego uspješnom muziciranju, kojim su na najbolji mogući način promovirali Hrvatsku i Papandopula, jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja i dirigenta, koji je autor jednog od najvećih stvaralačkih opusa u hrvatskoj glazbi. Kako je to u svom uvodnom predavanju istakao pijanist Dalibor Cikojević. To potvrđuju i “tridesetak orkestralnih, petnaestak koncertantnih, četrdesetak komornih i tridesetak glazbenoscenskih djela, petnaestak svjetovnih kantata, desetak crkvenih skladbi, te niz popijevki, zborova, obrada narodnih pjesama, te filmska i scenska glazba”, koje je skladao Papandopulo.

Organizator koncerta bila je Matica Hrvatska u Austriji na čelu s predsjednicom Adrijanom Markon Jurčić, uz potporu svoje središnjice Matice u Zagrebu, te hrvatsko Veleposlanstvo u Beču. U ime Veleposlanstva nazočnima se je uvodno obratio opunomoćeni ministar Silvio Kus, istaknuvši značaj promoviranja hrvatske glazbene baštine i skladatelja u inozemstvu, uz poruku kako “kultura ne poznaje granice”. S obzirom da je koncert održan u sklopu EUNICA, Kus je podsjetio sve nazočne da Hrvatska uskoro, odnosno 1. srpnja ove godine obilježava desetu godinu ulaska u Europsku uniju, zahvalivši Poljskom kulturnom institutu na suradnji. Katarina Dorkin Križ, koja je dogovarala realizaciju ovog glazbenog projekta s Poljskim kulturnim Institutom posebno je zahvalila voditeljici Instituta Moniki Szmigiel Turlej i projekt menadžeru i kuratoru glazbenog festivala EUNICA Macieju Lyczeku na sjajnoj suradnji i logističkoj potpori koju je Poljski institut dao ustupivši svoje prostorije, ali i klavirskoj kući Förstl u Beču koja je posudila i dostavila drugi glasovir da bi se koncert mogao održati. Potom je Dorkin Križ dala dodatne informacije o glazbenom programu i skladatelju Papandopulu.

Foto: Snježana Herek

“Ovo je za Institut povijesni događaj, dva glasovira na ovoj relativno maloj pozornici. To još nikome nije uspjelo, pa će ovaj koncert hrvatskih pijanista ući u povijest našeg Instituta”, rekla je uvodno pozdravivši nazočni skup, voditeljica Poljskog kulturnog instituta u Beču Szmigiel Turlej. Također je spomenula mnoge važne poljsko-hrvatske kulturne poveznice. Sve u svemu, govornici su bili kratki, tako da je publika došla na svoje. A to je glazbena uživancija. “Oduševljen sam. Ovo je bio jedinstven koncert i sjajna promocija hrvatske glazbe i kulture u Beču”, rekao je nakon koncerta za Večernji list opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u Beču Silvio Kus.

“Sretan sam i zadovoljan da je publika tako srčano primila ovaj nepoznati joj komad. A u publici je bilo sveučilišnih profesora i sjajnih glazbenika koje poznajem još dok sam studirao u Beču i kasnije kao glazbeni pedagog radio u Austriji. Nekada napola u istini odnosno šali kažem, ovo Papandopulovo djelo mi sviramo najbolje na svijetu, jer ga jedini sviramo. A ovo je njegova 12 ili 13 izvedba što u Hrvatskoj što u inozemstvu, gdje je Papandopulo nedovoljno poznat. Ali ono što je naša sramota je da je i nedovoljno istražen”, rekao nam je nakon koncerta pijanist Dalibor Cikojević, koji je i redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na kojoj je bio i dekan, dva mandata.

“Velika nam je čast da smo Papandopula mogli predstaviti i u Beču. Više smo nego zadovoljni jer smo kod publike naišli na sjajan prijem. To je i potvrda da i dalje trebamo pronalaziti te dragulje hrvatske glazbe, koji su bili neotkriveni ili zapostavljeni”, dodala je pijanistica Zrinka Ivančić Cikojević, koja radi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao viši umjetnički suradnik. Oboje ovih prominentnih pijanista su višestruko nagrađivani glazbeni umjetnici.

“Velika nam je čast bila da smo mogli sudjelovati u organizaciji ovog multimedijskog koncerta i predstaviti hrvatske glazbenike i glazbu austrijskoj publici”, rekla nam je predsjednica Matice hrvatske u Austriji Adrijana Markon-Jurčić. Katarina Dorkin Križ iz hrvatskog Veleposlanstva u Beču je istaknula da kada je čula da će ovogodišnje geslo glazbenog festivala EUNICA biti “Orbite nebeskih sfera”, odmah joj je pao na pamet Papandopulov “Horoskop”, djelo koje poznaje, kao što poznaje i prominentni pijanistički duo Ivančić-Cikojević, koji je poznat u Hrvatskoj i inozemstvu po njegovoj izvedbi. “Zahvalna tema nebeskih sfera, koja se može široko interpretirati. I tako je sve krenulo!”, dodala je Dorkin-Križ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije