Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Folklorni ansambl koji je zapravo jedna velika i sretna obitelj

Pokazalo se i dokazalo, ne samo u praksi nego i na svečanom obilježavanju 25. rođendana FA Anno 93, na kojem je bilo više nego vidljivo kako se svi uzrasti članova, djeca, mladi i odrasli drže zajedno, međusobno pomažu
19. prosinca 2018. u 10:09 0 komentara 89 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/6

Svečanom večerom, uz pjesmu i ples u najstarijim Heurigama "Alte Bach Hengel" u Beču, članovi Folklornog ansambla "Anno 93", na čelu s predsjednikom Pericom Mijićem, proslavili su u subotu navečer 25 godina svoga rada. 

Blagdani U hrvatskoj crkvi u Beču morate pogledati ove božićne jaslice

"Ansambl je osnovan s ciljem očuvanja hrvatske tradicijske kulture, narodnih plesova, pjesama i običaja u Beču i Austriji. Na početku nismo imali mnogo, osim velikog srca i ljubavi prema domovini koju smo željeli na najbolji mogući način promovirati našim austrijskim prijateljima", rekao je Mijić, uvodno pozdravivši članove ansambla i goste. 

Istaknuo je kako Folklorni ansambl djeluje u sklopu istoimene Austrijsko-hrvatske krovne udruge za obrazovanje, kulturu i socijalno u Beču, koja uz folkloraše ima još Hrvatsku dječju školu s preko stotinjak učenika, Dramsku udrugu te Multimediju.

"U četvrt stoljeća kroz Folklorni ansambl je prošlo čak 1874 članova, a počeli smo u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču", napomenuo je njegov neumorni i uvijek nasmiješeni predsjednik, podsjetivši na najvažnija domaća i inozemna gostovanja Ansambla kroz proteklih 25 godina, posebice diljem Hrvatske, gdje Anno 93 ima i svoju zagrebačku podružnicu.

Ljubav prema knjizi Markon na kreativan način u Beču uči mlade hrvatski jezik

"Godišnje smo imali po desetak nastupa, uz tri naše već uobičajene priredbe koje smo priređivali uz razne proslave i blagdane. Ono što nam je pritom posebice bilo značajno je ne izgubiti pristup prema mladim naraštajima, nastojati im približiti folklor i pokazati da čuvanje tradicijske umjetnosti ima smisla", naglasio je Mijić, dodavši kako su im puno pomogli i gradišćanski Hrvati u Beču s kojima imaju sjajnu suradnju.

"Moje je geslo uvijek bilo Zajednički smo jači i to se pokazalo uspješnim i u folklorno-scenskoj praksi", pojasnio je.

Pokazalo se i dokazalo, ne samo u praksi nego i na svečanom obilježavanju 25. rođendana FA Anno 93, na kojem je bilo više nego vidljivo kako se svi uzrasti članova, djeca, mladi i odrasli drže zajedno, međusobno pomažu i zapravo su jedna velika i sretna obitelj. 

I to, prvenstveno zahvaljujući marljivom entuzijastu Perici Mijiću koji je svoj život, uključivši u Ansambl i svoju djecu i najbliže, posvetio folkloru i glazbi. Na tome su mu zahvalni i harmonikaš Bernard Vučer s kojim je udario temelje FA Anno 93 i bio njegova desna ruka, ali i članovi glazbenog sastava, Ivan Madunić (brač), Markus Rajić (brač), Saša Gavrov (gitara) i Mario Andrić (gitara) koji su s Pericom Mijićem na bisernici uveseljavali prisutne na svečanoj proslavi 25. rođendana Ansambla. 

Otvorena srca Adeste fideles Božićni koncert zbora Otvorena srca ove godine u dvorani Bečkih dječaka

I to impresivnim glazbenim putovanjem kroz sve krajeve Lijepe Naše te Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na pjesme i plesove Slavonije i Baranje, pa nije ni čudo da su izvedenim drmešom, najpopularnijim narodnim plesom sjeverozapadne Hrvatske probudili duh panonske ravnice kroz mnogih u dvorani, koji su ustali od stolova i zaplesali u sjajnoj atmosferi ljubavi i prijateljstva.

Na glazbenom programu bio je i drevni dubrovački ples Linđo, kojeg je na lijerici izveo, tko drugi, nego svestrani Perica Mijić. Gotovo svi članovi ansambla, među kojima i jedan od utemeljitelja Bernard Vučer, kao i Danijel Dodig i Jadranka Horešovski, brat i sestra hrvatskog podrijetla rođeni u Austriji te Tuzlanka Gordana Čekolj rekli su kako se smatraju "promicateljima hrvatske baštine i žele biti primjer mnogim drugima kako se radi na očuvanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta u Austriji njegujući folklor, kako bi se ta tradicija i ubuduće nastavila".

Izvanredan doprinos Marijanu Brajinoviću prestižna austrijska nagrada

A po onome što se moglo vidjeti i čuti na bečkoj svečanosti, Folklorni ansambl Anno 93 sa svojim voditeljem Mijićem doista može biti uzor mnogim hrvatskim udrugama u Austriji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.