koncert

Andrej Vesel, dobitnik Večernjakove domovnice dirigira u bečkom Konzerthausu i Doru Pejačević

Snježana Herek
07.05.2023.
u 12:49

Organizator koncerta je Udruga za potporu umjetnosti “Ton za mlade” u Beču.

Mladi hrvatski dirigent i pijanist s bečkom adresom, Zagrepčanin Andrej Vesel (31) dirigirat će u srijedu, 24. 05. 2023. godine, koncertom za glasovir i veliki orkestar u Mozartovoj dvorani prestižnog Konzerthausa u Beču. Koncert pod naslovom “Bösendorfer predstavlja SERENE” izvesti će Simfonijski orkestar iz Beča “Ton der Jugend” (Zvuk mladih), pod ravnanjem dirigenta Vesela, koji je inače i voditelj ovog Orkestra.

“To je zanimljivi inauguracijski nastup pijanistice Serene u Beču, nove umjetnice poznate austrijske tvrtke za glasovire Bösendorfer, koja nas je angažirala da napravimo koncert s ovom sjajnom mladom pijanisticom. Na programu će biti dva velika klavirska koncerta, Koncert za klavir i orkestar Br. 2 c-mol op. 18 Sergeja Rahmanjinova i Koncert za klavir i orkestar u fis-molu op. 20 Alexandera Skrjabina, te ono što me posebno veseli Uvertira za veliki orkestar naše Dore Pejačević”, rekao je za Večernji list Vesel. “Ovo je već drugi put da dirigiram djela Dore Pejačević u Beču, čije glazbeno stvaralaštvo jako volim i cijenim. Zadnji put smo izveli Dorinu Koncertnu fantaziju za klavir, a ovaj će put to biti njena Uvertira.

Ovaj je koncert i sjajna prigoda da obilježimo 100 obljetnicu smrti Dore Pejačević, kao i 150. obljetnicu Rahmanjinovog i 151. Skrjabinovog rođenja”, istakao je mladi, izuzetno talentirani hrvatski dirigent Vesel, koji je odlučio ponovno dovesti u bečki Konzerthaus Doru Pejačević. Andrej Vesel je u ožujku ove godine proglašen najpopularnijim hrvatskim glazbenikom u iseljeništvu za 2023. godinu i nagrađen je od stručnog žirija prestižnom (izvan)domovinskom nagradom Večernjakova domovnica. Vesel, koji je u Zagrebu magistrirao glasovir u klasi prof. Vladimira Krpana, a na bečkom Sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost dirigiranje kod prof. Johannesa Wiedera, jednog od najvećih austrijskih dirigenata svoje generacije, dao je već kako publici, tako i ljudima iz struke na znanje da ga isključivo zanima glazbena postignuća visokog dometa. Prema najavama, visoki domet očekuje se i od SERENE, “klasične pijanistice neobičnog životopisa”, koja je od Paris Review opisana kao “spektakl jednak onome kojeg priređuju njujorški filharmoničari”.

Unatoč tome što nikada nije studirala glazbu na niti jednom Glazbenom konzervatoriju, ima izuzetno širok repertoar, od Bacha do Ligetija. Fantastično i neusporedivo s bilo kime, svira i Rahmanjinov Klavirski koncert br. 3, tvrdi čelništvo austrijskog Bösendorfa. Vezano uz osvojenu “Večernjakovu domovnicu”, Veseli je rekao kako je sretan i ponosan da ju je dobio i da mu je ona “dodatna odgovornost u daljnjoj promociji hrvatske glazbene baštine” u Austriji i šire. Organizator koncerta je Udruga za potporu umjetnosti “Ton za mlade” u Beču. I što na kraju reći nego dođite 24. svibnja u bečki Konzerthaus, podržite našeg Andreja i osobno se uvjerite u sve gore navedeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije