Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Odlaze raditi u Njemačku pa traže socijalnu pomoć: Ako lažete, bit ćete uhvaćeni

Tako je jedan od korisnika koji se još "nije snašao" za socijalnu pomoć napisao: "Koji posao u Njemačkoj treba naći i na njemu marljivo raditi kako bih za nekoliko godina tog mukotrpnog rada i vremenskog odricanja imao pravo na socijalnu pomoć?"
12. travnja 2018. u 09:05 4 komentara 21254 prikaza
Novo iseljeništvo
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Prije nekoliko dana objavljeno je kako je u Njemačkoj 15.636 osoba s bosanskohercegovačkom, a 16.924 s hrvatskom putovnicom koje primaju socijalnu pomoć. Razlog tomu leži u činjenici da socijalna pomoć u Njemačkoj iznosi koliko i prosječna plaća u Bosni i Hercegovini.

Gradnja Izvoze u Švedsku Uspjeli u Slavoniji: Založili smo nekretnine svojih roditelja, podigli kredit i krenuli

Slučajevi ili ne 

Primjerice, u Njemačkoj socijalna pomoć iznosi oko 416 eura, a prosječna plaća u BiH iznosi 844 KM. Treba naglasiti i da postoje dva sustava socijalne pomoći: klasični i Hartz 4. 

"Dobivam socijalnu pomoć, a radim 'na crno' dok me ne uhvate. Od pomoći platim stan, a od plaće mi dosta ostane. Primjerice, 2500 eura dobijem 'na ruke'. Mogao sam izabrati da mi ta plaća bude bruto i dobio bih oko 1300 eura 'na ruke'. Što bih ja s time? Ovako zaradim i za obitelj, i za sebe, a ako me uhvate, neka me vrate u moju zemlju. Nemam prevelikoga izbora", govori nam sugovornik koji se u Njemačkoj snalazi kako zna i umije te potvrđuje činjenicu da nigdje nema savršenog sustava. 

Koliko je mnogo pokušaja prijevare sustava, potvrđuje i stranica "Idemo u Njemačku, Oglasi – posao" čiji je jedan od urednika Stjepan Bingula, čovjek koji je brojnima s ovih prostora pomogao u traženju posla i snalaženju u Njemačkoj u prvim danima. 

Tako je jedan od korisnika koji se još "nije snašao" za socijalnu pomoć napisao: "Koji posao u Njemačkoj treba naći i na njemu marljivo raditi kako bih za nekoliko godina tog mukotrpnog rada i vremenskog odricanja imao pravo na socijalnu pomoć?" 

Dok jedni umiru od smijeha jer je čovjek imenom i prezimenom tražio pomoć, drugi, koji je već primaju, daju mu savjete kako doći do nje. A onda, ako ste pomislili kako je zaista mnogo onih s hrvatskom i bh. putovnicom koji primaju socijalnu pomoć u Njemačkoj, (ukupno ih je 32.560), što reći o još snalažljivijim Balkancima Srbima, kojih čak 54 tisuće živi na račun Njemačke. 

Da je Njemačkoj dosta onih koji će je iskorištavati, potvrđuje i zakon koji je donesen kako oni koji nikad nisu radili u Njemačkoj moraju pet godina čekati da bi počeli koristiti socijalnu pomoć jer, kako su priopćili, pridošlice iz europskih zemalja predstavljaju veliko opterećenje za tu zemlju. 

Vraćanje novca 

Također, sve je više onih koji moraju vraćati novac jer se ispostavilo da nisu socijalni slučajevi kakvima se predstavljaju, a "češljanje" onih koji iskorištavaju sustav će se nastaviti. 

"Svatko tko mora vraćati ilegalno primljen novac lagao je i spletkario te su ga na kraju uhvatili. Tada je kriva država jer 'jaše' jadan, gladan narod, mrzi ih jer su stranci, ne da im živjeti. Njemačka je predivna zemlja. Svi imaju ista prava, svi mogu i smiju raditi te imaju sve mogućnosti za lijep život. Ostavite se socijalne i kojekakvih pomoći po načelu 'zašto ne uzeti kad je besplatno?'. Sve besplatno kad-tad dođe na naplatu. Ostavite se onih koji vam savjetuju kako doći do socijalne pomoći. To su zgubidani koji ni u svojoj zemlji nisu radili, nego su živjeli na tuđoj grbači – bila to država, rodbina ili roditelji", poručio je Stjepan Bingula, urednik stranica "Nova budućnost u Njemačkoj" i "Idemo u Njemačku, Oglasi – posao".

Povratnici Mladi povratnici Gastarbajteri se vraćaju kući: Ovdje je Amerika, samo puno naših ljudi to još ne vidi Banka Florida Nisu uspjeli u iseljeništvu: Kako smo preko noći ostali bez svega! Ruka Noćna mora Hrvat prevaren u Njemačkoj! Umjesto ugovora o radu, potpisao suvlasništvo u tvrtki
 • Avatar kvasac60
  kvasac60:

  Lukavi Balkanci ,ali kad tad će nadrapati.

 • šolman:

  Nadam se da hoće, dosta je balkanskog primitivizma i bezobrazluka.

 • Avatar ivan0408
  ivan0408:

  Hrvati su uhljebi i vecina bi htjeli biti na socijali. U Hrvatskoj ima 300,000 uhljeba joji zive na racun Hrvatskog proracuna i ako lazu nece biti uhvaceni za razliku od Njemacke.