MLADA HRVATSKA POLITIČARKA

'Našim projektom „KroSchau“ obilježit ćemo u Beču hrvatsko predsjedanje Vijećem EU'

Foto: Snježana Herek
28.01.2020.
u 16:40

Prema svemu iznesenom, bit će to sjajna promocija ljepote i šarolikosti bogate hrvatske kulturne baštine u organizaciji HKUU „Hrvatski san“ i jedan važan iskorak ove Udruge iz Salzburga prema Beču.

Otkako joj je u svibnju prošle godine počeo već drugi petogodišnji mandat zastupnice austrijske Narodne stranke (ÖVP) u Općinskom vijeću grada Salzburga, mlada hrvatska političarka iz Mozartova rodnog grada, inače rođena Osječanka Delfa Kosić (37), sve je češće u austrijskim medijima.

S obzirom na to da njene brojne obveze na lokalnoj i pokrajinskoj razini, ali i na prekograničnoj, ovu ambicioznu Hrvaticu koja je proglašena jednim od triju najvećih mladih talenata Austrije i kao doseljenica probila led na austrijskoj političkoj sceni nakon završenog studija komunikologije, može se sresti tek u prolazu. Ovoga puta, na kratkoj kavi u Beču, nakon poslova obavljenih u stranačkoj središnjici ÖVP-a, u vezi s pitanjem žena.

Na upit što ima novoga, Delfa Kosić kao glasnogovornica Hrvatske kulturno-umjetničke udruge „Hrvatski san“ iz Salzburga, na čijem je čelu njena majka, gospođa Vera Papić, kao iz topa nasmijano odgovorila je: „Novi  projekt naše Udruge pod nazivom KroSchau koji ćemo kao organizatori pod visokim pokroviteljstvom i uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i hrvatskog Veleposlanstva u Austriji, na čelu s novim veleposlanikom gospodinom Danielom Glunčićem predstaviti 17. travnja ove godine u Veleposlanstvu RH u Beču“.

Ono što je posebno istaknula jest da je projekt KroSchau ujedno izložba i modna revija mnogih sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te članica i članova HKUU „Hrvatski san“ iz Salzburga, koji su njime na prigodan način željeli obilježiti  hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije.

„I to tako da Bečanima te bečkim i ostalim austrijskim Hrvatima pokažemo i približimo hrvatsku kulturnu baštinu“, napomenula je Kosić dodavši:

„Projekt obuhvaća i etnomodu s hrvatskim tradicionalnim elementima, a svoje kreacije predstavit će i Hercegovka iz Gruda Gordana Zucić, poznata modna dizajnerica čijim se kreacijama dive ne samo u Zagrebu, Salzburgu, Beču i Parizu nego i širom Europe i svijeta. Izuzetno smo ponosni što će upravo ona biti dio našeg projekta. Jako nas veseli da ćemo imati i etn modu Hrvatske kuće iz Zagreba, ali i kreacije naših članica i članova.“

Prema svemu iznesenom, bit će to sjajna promocija ljepote i šarolikosti bogate hrvatske kulturne baštine u organizaciji HKUU „Hrvatski san“ i važan iskorak ove Udruge iz Salzburga prema Beču.

Na upit zašto baš Beč, Delfa Kosić je rekla:

„Cilj  udruge Hrvatski san oduvijek je bio suradnja s ostalim hrvatskim udrugama u Austriji, ali i izvan austrijskih granica. Već 2006. godine posredovali smo i organizirali posjet institucija iz Grada Dubrovnika salzburškom Parlamentu, pa prekogranična suradnja nije ništa novo za našu udrugu. U međuvremenu Grad Dubrovnik postao je grad partner i veliki prijatelj  grada i pokrajine Salzburg. Između ovih dvaju gradova, ali i pokrajina kojima pripadaju, razvilo se predivno prijateljstvo i suradnja na raznim područjima, posebno kulturnom i gospodarskom.“

Iako ova mlada i skromna hrvatska političarka ne želi mnogo govoriti o svojoj posredničkoj ulozi u tom važnom povezivanju hrvatskih gradova sa Salzburgom, odnosno Hrvatske i Austrije jer, kako je istaknula, „sve to smatra posve normalnim“, za razliku od nekih koji si pripisuju zasluge koje im uopće ne pripadaju, austrijski novinari uvijek iznova ističu njen zapaženi uspjeh koji je postigla unatoč migrantskoj pozadini. Navode kako je Narodna stranka (ÖVP) saveznog kancelara Sebastiana Kurza, čija je Delfa članica i zastupnica u Općinskom vijeću Salzburga, očito prepoznala njen potencijal, a njeno dugogodišnje prijateljstvo i suradnja s mnogim političarima i javnim ljudima, između ostalog i s novom mladom austrijskom ministricom za Europu Karolinom Edtstadler, rodom iz Salzburga, sigurno je dobar polog koji može znalački iskoristiti i u budućnosti.

Zanimalo nas je i koliko je teško ili lako uspjeti osobi migrantskog porijekla na austrijskoj političkoj sceni? Na naše pitanje Delfa Kosić, koja je kao jedanaestgodišnja djevojčica 1994. godine iz Tomislavgrada s roditeljima i sestrom došla u Salzburg kao izbjeglica, nakratko se uozbiljila i pogledom vjerojatno odlutala na svoj, očito ne baš laki početak u Austriji.

„Na početku mi je bilo prilično teško. Nisam znala njemački jezik, a sve oko mene bilo mi je novo i nepoznato. No kad si novi u nekoj sredini i još k tome migrant, dvostruko se moraš dokazivati. Ali uspjela sam i okolina me je brzo prihvatila. Znala sam da samo dobrim znanjem njemačkog jezika i obrazovanjem mogu nešto postići u austrijskom društvu. Završila sam studij komunikologije i malo-pomalo napredovala. Ali za sve što sam dosad postigla moram ponajprije zahvaliti mojoj obitelji i roditeljima, kao i mom suprugu jer sam majka trogodišnjeg dječaka, i bez te snažne potpore mojih najmilijih, sve to ne bi bilo uopće moguće“, rekla je Kosić koja je ponosno dodala kako i nova austrijska ministrica pravosuđa dr. Alma Zadić ima migrantsko porijeklo i rodom je iz Bosne i Hercegovine.

Vezano uz buduće planove mlada hrvatska političarka i glasnogovornica udruge „Hrvatski san“ iz Salzburga rekla je kako je nakon uvjerljive prošlogodišnje pobjede salzburških „narodnjaka“ izabrana na novi, drugi petogodišnji mandat u Općinskom vijeću Grada Salzburga, koji joj je donio niz novih zanimljivih dužnosti na raznim razinama pa je, između ostalog, članica Senata Grada Salzburga koji odlučuje o financijskim i pravnim pitanjima Mozartova rodnog grada, predsjednica Nadzornog odbora žičare Untersbergbahn Grada Salzburga, članica Nadzornog odbora salzburškog Gradskog ZOO-a, članica predsjedništva EU-regija itd. Teme kojima se posebno bavi su poboljšanje uloge i položaja žena u sklopu članstva i direktorske dužnosti u ogranku žena salzburškog ÖVP-a te kultura, obrazovanje, kontrola i integracija. 

Austrijski dnevni list Salzburger Nachrichten o njoj piše kao o „Fenixu koji se je digao iz pepela“ nakon salzburških izbora u svibnju 2019. godine, navodeći brojne njene važne funkcije, ali i impozantne podatke iz njena osobnog i poslovnog života.
I što na kraju reći osim uputiti čestitke Delfi Kosić, mladoj uspješnoj hrvatskoj političarki koja može biti uzor brojnim mladim Hrvatima u Austriji i šire. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije