Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

73. Hrvatski bal u Beču ove godine i u znaku predsjedanja Hrvatske Vijećem EU

Organizatori očekuju oko 1300 gostiju iz zemlje i inozemstva, pa tako i iz Hrvatske
09. siječnja 2020. u 08:57 0 komentara 97 prikaza
Koordinator bala Petar Tyran i Gabriela Novak Karall
Foto: Hrvatski centar, Beč

Tradicionalni 73. hrvatski bal gradišćanskih Hrvata održat će se 18. siječnja ove godine u prestižnom bečkom Parkhotelu Schönbrunn. Pod uobičajenim geslom „Hrvati meet Schönbrunn“ dodan je i slogan „Na poprik-Crossover“, kako bi se stavio naglasak na multikulturalnost i multijezičnost ove međunarodne manifestacije koja iz godine u godinu plijeni sve veću pozornost ne samo  hrvatske i austrijske, nego i europske javnosti.

AUSTRIJA Veleposlanik RH izvijestio hrvatsku zajednicu o dolasku na veleposlaničku dužnost u Beč

Kako piše u priopćenju za medije organizatora bala, Hrvatskog centra i  Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču, Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata „ukaz je na šarolikost, povezivanje naroda i narodnosti, suradnju manjinskih i doseljenih zajednica u Austriji na području kulture, a posebno na području manjinske politike. Time se još jače naglašava integrativna i interkulturalna komponenta bala koji je, bez dvojbe, najvažniji i najugledniji društveni događaj Hrvata u Beču. 

Dodaje se kako bal, kao i do sada, "stoji na četiri stupa – kultura, diplomacija, gospodarstvo i politika – i dio je slavne tradicije bečkih balova uz posebnu hrvatsku notu. Time je izraz zajedništva, hrvatskog jezika i kulture u velegradu, kao i izraz priznanja i znak samopouzdanja hrvatske zajednice u Beču“.

U priopćenju koje je potpisala glavna tajnica Hrvatskog centra Gabriela Novak-Karall posebno se ističe da se ovogodišnji Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata održava i u znaku predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.
„Na tlu Beča ovaj bal velika je kulturno-društvena priredba i zato ovim balom želimo posebno naglasiti ovu za Republiku Hrvatsku, ali i za  Hrvatice i Hrvate širom svijeta – posebno za hrvatske nacionalne manjine kao i za hrvatsko iseljeništvo u zemljama Europske unije – toliko važnu političku i diplomatsku činjenicu. Ovogodišnji Hrvatski bal u Beču ujedno je i prilika da se podsjetimo i na 25. obljetnicu prijama Republike Austrije u Europsku uniju“.

Miss Supranational hrvatskog iseljeništva Amalija Zagorčak najljepša je Hrvatica izvan domovine

U zabavnom dijelu programa na Balu će nastupiti glazbenici i glazbeni sastavi iz pet zemalja: Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovačke.

Bal otvara glazbena skupina „Da Blechhaufen“ s posebnim balskim aranžmanom, s domaćim „BasBariTenorima“ i „Družicama“, uz višejezično moderiranje novinara i voditelja austrijskog radija i televizije ORF Petra Rešetarića te asistenciju ženskog dijela balskog tima.

Uz „Da Blechhaufen“ Bal, koji će se održati u četiri dvorane, glazbeni će događaj oblikovati  i „Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije“ s pjevačima Đanijem Stipančićem i Renatom Sabljak, a posebna atrakcija večeri bit će ženski kvartet „The Frajle“ iz Vojvodine. Nastupit će i nezaobilazni Paxi iz Gradišća, glazbeni sastav moliških Hrvata „KroTarantata“ iz Mundimitra u Italiji, tamburaški sastav „Koprive“ iz Petrova Sela i bend „What`sUpCi“ iz Koljnofa u Mađarskoj te „Cimbalovka Kuštarovci“ iz Devinskog Novog Sela u Slovačkoj.

U znaku Slavonije Fotogalerija sa 72. hrvatskog bala u Beču

Uoči početka bala goste će na svečanom prijamu zabavljati fileški „Graničari“, a u baru DJ „Scooby Duo“ dat će posebno modernu notu ovogodišnjem Balu. Po tradicionalnom običaju, točit će se dva posebna balska vina sa sjevera i juga Gradišća „Sunca sjaj“ vinarije Ehrlich u Uzlopu (Velike Hovajne) te Uhudler „Pinkovac edition“ vinarije Pfeiffer iz Pinkovca.

Organizatori očekuju oko 1300 gostiju iz zemlje i inozemstva, pa tako i iz Hrvatske.

„Ako gosti na odlasku kažu da im je bilo lijepo, onda je to najveća nagrada organizacijskom timu koji godinu dana sustavno priprema ovu, jednu od najvećih integrativnih priredbi na tlu Beča, tipični bečki bal s jakom hrvatskom natuknicom“, istaknuo je Petar Tyran, glavni koordinator Hrvatskog bala u Beču.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.