Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Austrija postrožuje kontrole socijalne pomoći

Austrija ima takozvani socijalni minimum koji iznosi 890 eura po korisniku. Oni se zalažu za to da svaki stanovnik živi dostojanstveno.
20. siječnja 2020. u 11:21 1 komentara 3718 prikaza
grad Beč
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Otkriće da su punih 24 mjeseca 74-godišnji Hrvat i njegova mlađa supruga uz austrijsku mirovinu primali i dodatak na koji imaju pravo samo oni koji žive u Austriji, iako su živjeli Hrvatskoj, kao i slični slučajevi moglo bi dovesti po postroživanja austrijskih zakona. 

Beč - sajam turizma BEČKI SAJAM TURIZMA 2020. Tončinić: Hrvatska je uz Italiju i ove godine među najtraženijim destinacijama

Naime, hrvatski par provjeravala je policija u nekoliko navrata, a kad ih nisu pronašli na adresi, podignuli su kaznenu prijavu. Njima prijeti moguća kazna zatvora te će morati državi vratiti nekoliko tisuća eura. 

Kako je kazao za HRT Željko Batarilo, koji je godinama radio austrijskoj socijalnoj službi, taj slučaj nije iznimka. Austrijske mirovine često iznose od 800 do 1000 eura pa država ili lokalna zajednica pomažu. Naime, ako plaćate stan od 500 do 600 eura, tada imate mogućnost sufinanciranja koje može iznositi 200 do 300 eura.

Naime, Austrija ima takozvani socijalni minimum koji iznosi 890 eura po korisniku. Oni se zalažu za to da svaki stanovnik živi dostojanstveno. 

CRO VIENNE BD Ruža Stjepanović: Čestitke svima, ove je godine turnir zaista bio sjajan!

– Sustav funkcionira. Ima pokušaja ovakvih prijevara, ali one ne prolaze – kaže Niko Ilić iz Udruge hrvatskih poduzetnika u Austriji.

Nova vlada najavila je da će dodatno postrožiti kontrolu onih koji dobivaju socijalnu pomoć iz grada, a svaka zloupotreba će se kažnjavati. Uz socijalnu pomoć, jače će se kontrolirati i doplatak za djecu te primanje naknade za nezaposlene.

  • gragakarlovac:

    sve uredno dok ne dodu pokvareni Hrvati..hahaha zakon je mijenja zbog lijenguze...paraziti europe