Chicago

Hrvatsko iseljeništvo želi suradnju s domovinom

Konferencija u Chicagu
Foto: Madison Vlasic
1/10
15.05.2017.
u 11:01

Na sedam panela pokušalo se dotaknuti što više područja – od obrazovanja, preko medicine, prava, medija do sporta koji je zasigurno bio najatraktivniji jer se okupilo najviše zainteresiranih

Druga konferencija Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka ove godine od 11. do 13. svibnja održana je u Chicagu. 

Riječ je o neprofitnoj organizaciji čiji je cilj povezivanje profesionalaca hrvatskog podrijetla na svim područjima, međusobno poticanje poslovanja i trgovine, njegovanje zajedništva te suradnja s ostalim organizacijama diljem svijeta. 

U vrijeme prošlogodišnje konferencije, udruga je imala samo stotinjak članova, dok je ove godine taj broj peterostruko veći. Također, utemeljeno je čak šest regionalnih ogranaka u nekima od većih gradova.

Na sedam panela pokušalo se dotaknuti što više područja – od obrazovanja, preko medicine, prava, medija do sporta koji je zasigurno bio najatraktivniji jer se okupilo najviše zainteresiranih. Jedan od uvodnih predavača bio je i Dave Diehl, koji je s New York Giantsima dvaput pobijedio na Super Bowlu. 

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu Sanja Laković, ugostila je iz domovine predstavnike – Zdravku Bušić, državnu tajnicu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Josepha Genea Petrića, pomoćnika ministra vanjskih i europskih poslova, Marijanu Balić, saborsku zastupnicu te Croatianu Orešković iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, od kojih su neki sudjelovali u raspravama. 

Susret je završen ugodnim druženjem na gala večeri u hotelu Radisson Blu Aqua, gdje se okupljenima obratio i nadbiskup Chicaga Blase Cupich, koji uvijek ponosno ističe svoje hrvatsko podrijetlo.

Komentara 10

DU
Deleted user
14:17 15.05.2017.

Nemaju s kime ostvarit'suradnju.Na vlasti su iste strukture koje su vladale Hrvatskom prije rata,a njih smatrale Ustasama.

DU
Deleted user
14:35 15.05.2017.

Drago naš iseljenici moram vam reći slijedeče. Poznajem puno našeg naroda koji je otišao iz domovine.... zbog SFRJ .... ili što su bili gladni ali su imigrirali.... : Na našu sreću Hrvatska Država je stvorena i to nam je bioio san ... s nadom da ćemo se vratiti i u prelijepoj Hrvatskoj se ponovno preporoditi duhovno i materijalno.... Međutim nešto se strašno događa a to je da mladi ponovno imigriraju intezitetom koji nije zabilježen ni za vrijeme SFRJ (110000 mladih je napustilo Hrvatsku trbuhom za kruhom u 15 mjeseci) Zar to nije sramota ? Majke i žene se opraštaju na kolodvorima s suzom u očima od muževa i sinova... koji će potom povući i ženu i djecu..... Međutim njihova je patnja dvostruka: jer imaju svoju državu a moraju je napuštati.... njive oranice... prijatelje... U isto vrijeme vrhuška političha u RH pjeva pobjedničke pjesme... prosperitet (ovisi za koga),... nikada više plakata za lokalne izbore nije bilo do sada s licemjernim smješkom.. Želja našeg prvog predsjednika FranjeTuđmana (predsjednik je odradio ogroman dio posla ali su ostali zakazali) je bila da se iseljeništvo vrati (stanovništvo poveća a ne da odumiremo) što je on iz svoje duše zagovarao i želio..... želja neostvariva jer previše je ostalo post socijalističkog nelogičkog korumpiranog licemjernog korova u našoj Hrvatskoj.... ako netko ima argumnte volio bih poslušati.....

DU
Deleted user
23:10 15.05.2017.

ha..ha..ha..ma dajte molim vas..to su dva razlicita svijeta i pogleda na zivot..jedan..zapadni..slobodni i demokratski..i drugi..komunisticki..i nedemokratski..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije