Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatsko iseljeništvo želi suradnju s domovinom

Na sedam panela pokušalo se dotaknuti što više područja – od obrazovanja, preko medicine, prava, medija do sporta koji je zasigurno bio najatraktivniji jer se okupilo najviše zainteresiranih
15. svibnja 2017. u 11:01 10 komentara 2695 prikaza
Konferencija u Chicagu
Foto: Madison Vlasic
Pogledajte galeriju 1/10

Druga konferencija Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka ove godine od 11. do 13. svibnja održana je u Chicagu. 

Riječ je o neprofitnoj organizaciji čiji je cilj povezivanje profesionalaca hrvatskog podrijetla na svim područjima, međusobno poticanje poslovanja i trgovine, njegovanje zajedništva te suradnja s ostalim organizacijama diljem svijeta. 

ACAP Chicago Žele uspjeti u nečemu što mnogima nije pošlo za rukom – povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske

U vrijeme prošlogodišnje konferencije, udruga je imala samo stotinjak članova, dok je ove godine taj broj peterostruko veći. Također, utemeljeno je čak šest regionalnih ogranaka u nekima od većih gradova.

Na sedam panela pokušalo se dotaknuti što više područja – od obrazovanja, preko medicine, prava, medija do sporta koji je zasigurno bio najatraktivniji jer se okupilo najviše zainteresiranih. Jedan od uvodnih predavača bio je i Dave Diehl, koji je s New York Giantsima dvaput pobijedio na Super Bowlu. 

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu Sanja Laković, ugostila je iz domovine predstavnike – Zdravku Bušić, državnu tajnicu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Josepha Genea Petrića, pomoćnika ministra vanjskih i europskih poslova, Marijanu Balić, saborsku zastupnicu te Croatianu Orešković iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, od kojih su neki sudjelovali u raspravama. 

Susret je završen ugodnim druženjem na gala večeri u hotelu Radisson Blu Aqua, gdje se okupljenima obratio i nadbiskup Chicaga Blase Cupich, koji uvijek ponosno ističe svoje hrvatsko podrijetlo.

Lillian Zakarija Nikad nije kasno Hrvatica iz Chicaga nakon 17 godina u korporaciji pokrenula vlastiti posao Hrvatski franjevci Hrvatski franjevci Oni su promijenili živote hrvatskih iseljenika Koraljka Korie Hlede Koraljka Hlede Hrvatica u Americi: Dom je ondje gdje sam ja, gdje ga stvorim
  • Deleted user:

    Nemaju s kime ostvarit'suradnju.Na vlasti su iste strukture koje su vladale Hrvatskom prije rata,a njih smatrale Ustasama.

  • Mate06:

    Drago naš iseljenici moram vam reći slijedeče. Poznajem puno našeg naroda koji je otišao iz domovine.... zbog SFRJ .... ili što su bili gladni ali su imigrirali.... : Na našu sreću Hrvatska Država je stvorena i to nam je bio ... prikaži još!io san ... s nadom da ćemo se vratiti i u prelijepoj Hrvatskoj se ponovno preporoditi duhovno i materijalno.... Međutim nešto se strašno događa a to je da mladi ponovno imigriraju intezitetom koji nije zabilježen ni za vrijeme SFRJ (110000 mladih je napustilo Hrvatsku trbuhom za kruhom u 15 mjeseci) Zar to nije sramota ? Majke i žene se opraštaju na kolodvorima s suzom u očima od muževa i sinova... koji će potom povući i ženu i djecu..... Međutim njihova je patnja dvostruka: jer imaju svoju državu a moraju je napuštati.... njive oranice... prijatelje... U isto vrijeme vrhuška političha u RH pjeva pobjedničke pjesme... prosperitet (ovisi za koga),... nikada više plakata za lokalne izbore nije bilo do sada s licemjernim smješkom.. Želja našeg prvog predsjednika FranjeTuđmana (predsjednik je odradio ogroman dio posla ali su ostali zakazali) je bila da se iseljeništvo vrati (stanovništvo poveća a ne da odumiremo) što je on iz svoje duše zagovarao i želio..... želja neostvariva jer previše je ostalo post socijalističkog nelogičkog korumpiranog licemjernog korova u našoj Hrvatskoj.... ako netko ima argumnte volio bih poslušati.....

  • Deleted user:

    ha..ha..ha..ma dajte molim vas..to su dva razlicita svijeta i pogleda na zivot..jedan..zapadni..slobodni i demokratski..i drugi..komunisticki..i nedemokratski..