Nikad nije kasno

Hrvatica iz Chicaga nakon 17 godina u korporaciji pokrenula vlastiti posao

Lillian Zakarija
Foto: Privatni album
1/4
10.05.2017.
u 09:53

Tijekom Domovinskog rata uputila se u Zagreb gdje je radila kao prevoditeljica u Stranom informativnom centru te je neko vrijeme provela u mjestu Voćin s timom koji je čistio mjesto nakon ratnog razaranja

Od 11. do 13. svibnja 2017. Chicago je domaćin druge po redu konferencije Udruženja hrvatsko-američkih profesionalaca (Association of Croatian American Professionals) čiji je cilj povezivanje i poticanje suradnje Hrvata u iseljeništvu.

Prilika je to za razmjenu iskustava, ali i konstruktivnu raspravu sudionika koja bi mogla dovesti do unapređivanja kvalitete djelovanja naših ljudi i njihovih zajednica.

Jedan od sedam panela posvećen je i pokretanju poduzetništva u Hrvatskoj. Njegova voditeljica je Lillian Lilli Zakarija, suosnivačica i direktorica tvrtke "EdgeOne" koja pruža usluge savjetovanja u proizvodnji medicinskih uređaja.

Na Startup showcase panelu Zakarija će okupljenima predstaviti tvrtke koje su pokrenuli Hrvati u Americi te ih pokušati povezati. 

Lillian je rođena u Chicagu kao jedno od četvero djece. Njezin otac Daniel M. Zakarija poznati je arhitekt, podrijetlom iz Imotskog. Majka Liliana rođena je u Kaštel Kambelovcu, a radni vijek provela je u računovodstvu.

Hrvatski jezik u njihovoj obitelji bio je prvi jezik, sve dok najstarija sestra nije krenula u školu. 

Lilian i danas njeguje hrvatsku riječ te sa svoje troje djece razgovara na materinskom jeziku. U mladosti je bila aktivna članica zajednice plešući u KUD-u "Hrvatska loza" te svirajući brač.

Ova majka troje djece u svojoj karijeri radila je na poslovima u inženjeringu i projekt-menadžmentu, a prije osnivanja vlastite tvrtke bila je na vodećoj poziciji sektora globalnog inženjeringa u poznatoj kompaniji Baxter Healthcare (danas Baxalta Shire).

Tijekom Domovinskog rata uputila se u Zagreb gdje je radila kao prevoditeljica u Stranom informativnom centru te je neko vrijeme provela u mjestu Voćin s timom koji je čistio mjesto nakon ratnog razaranja.

U razgovoru s Marijom Dugandžić Pašić otkrila je kako se ne smatra tipičnom poduzetnicom jer se tek nakon 17 godina provedenih u korporativnom okruženju odlučila na samostalnu karijeru, pritom si dajući rok od godinu dana za uspjeh. 

Ideja o pokretanju vlastitog posla, kao i kod većine, počela je sasvim slučajno. 

Radeći na projektu za Baxter Healthcare 2005. godine pojavila se potreba za tvrtkom koja ima mogućnost i resurse razviti medicinske uređaje od samog početka, uključujući dizajniranje, proizvodnju i marketing. 

Na poticaj supruga koji je već bio u poduzetničkim vodama, odlučila se na taj korak. Naposljetku je odlučila suosnovati "Edge One Medical". 

"Katkada jednostavno morate izići iz zone sigurnosti i testirati samoga sebe i svoje sposobnosti", često govori Lilli.

Od 2013. godine mentorica je u organizaciji pod nazivom Chicago Innovation Mentor (CIM) te savjetuje studente inženjerstva o potencijalnoj karijeri na medicinskom području.

Savjet koji može ponuditi iz svojeg iskustva jest: "Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti jer uspjeh ne dolazi preko noći, potreban je predani rad i strpljenje".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije