Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatski časopis iz Njemačke 'Živa zajednica' na novim medijima

Može se reći da je nakladništvo hrvatskoga dušobrižništva u Njemačkoj, koje simbolizira čitana 'Živa zajednica', danas znatno šireg opsega i tematskog raspona i predstavlja najosmišljeniju knjižnu produkciju naših autora iz zemalja zapadne Europe.
06. travnja 2018. u 07:32 0 komentara 901 prikaza
Živa zajednica
Foto: Snježana Radoš
Pogledajte galeriju 1/4

Na tribini naslovljenoj Četrdeset godina 'Žive zajednice': od tiskanog do mrežnog izdanja u Matici je 5. travnja predstavljen ovaj iznimni nakladnički pothvat Hrvatskog dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni http://www.kroatenseelsorge.de/ziva-zajednica/.

Hrvatski iseljenički zbornik 2018. Fascinantan mozaik stvaralaštva hrvatskog iseljeništva

Uime domaćina uglednim gostima i predstavljačima pozdravno slovo najprije je izrekao ravnatelj Hrvatske matice iseljenika prof. Mijo Marić.

– Čestitam ravnatelju Hrvatskog dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni vlč. Ivici Komadini i dr. sc. Adolfu Polegubiću – glavnom uredniku ''Žive zajednice'' na kreativnim iskoracima među hrvatskim migrantima i njihovim potomcima u svih 16 saveznih pokrajina Njemačke.

Uz ''Živu zajednicu'', širenje Radosne vijesti i ostale duhovne aktivnosti, ovaj je tim prije nekoliko desetljeća pokrenuo i odličnu biblioteku ''Diaspora Croatica'', festival folklornog stvaralaštva mladih hrvatskih korijena, Biblijsku olimpijadu i susrete hrvatskih studenata rođenih u Njemačkoj.

Izlaskom na Mrežu, časopis ''Živa zajednica'' osigurao si je život među čitateljima naraštaja digitalne epohe.

Može se reći da je nakladništvo hrvatskoga dušobrižništva u Njemačkoj, koje simbolizira čitana ''Živa zajednica'', znatno šireg opsega i tematskog raspona i predstavlja danas najosmišljeniju knjižnu produkciju naših autora iz zemalja zapadne Europe, kao i autora iz domovine koji se bave našim iseljeništvom u svim područjima ljudske djelatnosti. Na stranicama svojih serijskih publikacija i knjiga redakcija otvara prostor širokom krugu suradnika koji pišu o izazovima ljudi u pokretu. Naposljetku, hvala vam za sve priloge koje desetljećima šaljete i našoj Matici, kazao je ravnatelj Marić.

Kolinda Grabar-Kitarović Forum hrvatskih manjina Predsjednica poručila našim ljudima izvan domovine: Hrvatska vas nije zaboravila

Brojne ugledne goste, uz predsjednika UO HMI-ja Milana Kovača, pjesnika diplomata Dragu Štambuka, pisca povratnika Dragu Šaravanju, i zainteresiranu publiku Matičine tribine srdačno je pozdravila Ivana Perkušić, izaslanica predsjednika Vlade RH i zamjenica državnog tajnika Zvonka Milasa.

Uzoritog kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, zastupao je preč. Tomislav Subotičanec, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, a zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Katarina Milković.

Prisutnima se potom obratio i ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. sc. vlč. Tomislav Markić.

Podsjetimo, Ured već četiri desetljeća objavljuje mjesečnik hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj ''Živa zajednica'', čija je online inačica od siječnja ove godine dostupna na adresi http://www.zivazajednica.de/.

Prema statistikama Ureda, u SR Njemačkoj je početkom 2016. bilo oko 300.000 hrvatskih katolika okupljenih u 97 hrvatskih katoličkih misija. Prvi broj časopisa, objavljen u rujnu 1978., s razlogom je dobio ime po živoj vjerskoj , ali i nacionalnoj zajednici Hrvata katolika u dijaspori. Dvojezična ''Živa zajednica'', zahvaljujući osmišljenoj sadržajnoj i grafičkoj koncepciji, postala je rado čitana među svim naraštajima naših iseljenih sunarodnjaka. Donoseći vijesti iz vjerskog, društvenog i kulturnog života tamošnjih Hrvata, doživjela je punu afirmaciju padom Berlinskoga zida i stjecanjem neovisnosti Republike Hrvatske. Podsjetimo, glavni urednici Žive zajednice do sada su bili fra Bernard Dukić (1978. – 1979.), fra Ignacije Vugdelija (1979. – 1991.), don Ante Živko Kustić (1991. – 1993.), fra Anto Batinić (1994. – 2002.) i dr. sc. Adolf Polegubić (2002. do danas).

Knjiga Aleksandre Ščukanec O iseljavanju iz žumberačkog kraja...

Osim ''Žive zajednice'', Ured redovito izdaje i ''Zbornik radova jesenskog godišnjeg pastoralnog sastanka svećenika i pastoralnih suradnika'' i hrvatski katolički ''Zidni kalendar'' te ''Hrvatski adresar'', vodič s adresama svih hrvatskih katoličkih misija u Europi i prekomorskim zemljama.

O dugovječnoj časopisnoj seriji Hrvata iz Njemačke na tribini u Zagrebu govorili su komunikolog s Hrvatskih studija prof. dr. sc. Danijel Labaš, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj i ravnatelj Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni vlč. Ivica Komadina i aktualni glavni urednik ''Žive zajednice'' dr. sc. Adolf Polegubić.

Travanjsku tribinu u Matici umješno je, kao i uvijek, vodila urednica HIZ-a i dugogodišnja suradnica Žive zajednice profesorica Vesna Kukavica.

25 godina Obljetnica Male škole hrvatskog jezika i kulture

– Dosadašnji su urednici dali sve od sebe da ne zgasne naša živa pisana hrvatska riječ ovom dijelu svijeta. Na tome im od srca zahvaljujem i obećavam da ću učiniti sve, koliko bude u mojoj mogućnosti, kako bih nastavio to djelo u službi svojih sunarodnjaka, Hrvata katolika u Njemačkoj, bez obzira odakle potječu. Širenje vjere i očuvanje hrvatske kulture i identiteta putem pisane riječi danas ima veliku važnost. Stoga, „Živa zajednica“ i danas, u vrijeme suvremenih migracija, ima sve veću važnost. Djelovati nam je u novim okolnostima s punom odgovornošću i to ne samo za prvi već i za drugi i treći naraštaj Hrvata katolika u Njemačkoj. S mladim naraštajima je potrebno komunicirati na njima razumljiv i privlačan način, a to često nije lako. Pritom je potrebna suradnja svih nas, jer je to zajedničko djelo, dobro našega naroda i Crkve – sažeto je na kraju iznio svoj program tijekom proteklih šesnaest godina uređivanja ''Žive zajednice'' aktualni urednik Adolf Polegubić.

Živa zajednica Živa zajednica Hrvati u Njemačkoj dobili novi portal INTERVJU MIJO MARIĆ Želimo biti most suradnje između BiH i RH i Hrvata raseljenih diljem svijeta Hrvatska katolička misija Nürnberg Dragutin Kavjak S mnogo ljubavi obilazio je logore u okolici Nürnberga i tražio Hrvate izbjeglice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.