Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Obljetnica Male škole hrvatskog jezika i kulture

U ovom je programu do danas sudjelovalo 1352 polaznika iz 36 zemalja s pet kontinenata te 82 stručna voditelja različitih profila
22. veljače 2018. u 10:09 0 komentara 490 prikaza
Foto: Snježana Radoš
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatska matica iseljenika u utorak je u Klubu Matis, u povodu obilježavanja 25 godina djelovanja Male škole hrvatskog jezika i kulture, pripremila svečanu tribinu i premijeru filma Spomenak.

Hrvatski jezik Izleti, druženje... Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture ove godine okupila 28 polaznika

Program je otvoren govorom Milana Bošnjaka, izaslanika državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa, a nastavljen je govorom Vesne Bedeković, izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Potom se prisutnima obratio ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić. 

Uz nazočnost prijatelja Matice te uglednih gostiju, među kojima predsjednika UO Matice Milana Kovača, v. d. ravnateljice Instituta za migracije i narodnosti Marine Perić Kaselj, pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirele Katalenac, pomoćnice pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba Katarine Milković, predstavnice Agencije za odgoj i obrazovanje predstavnika Crvenog križa Grada Zagreba Biljane Petljak te Slavena Kovačevića, predstavnika Crvenog križa Grada Zagreba, započelo je svečano obilježavanje ove važne obljetnice.

Prije projekcije filma riječ su preuzeli predstavljači: Lidija Cvikić, prodekanica za znanost, umjetnost i međunarodnu suradnju Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i jedna od vodećih stručnjakinja za inojezični hrvatski, Igor Matijašić, ravnatelj Osnovne škole Milana Langa iz Bregane – prvo pero ovoga projekta, Marina Aničić Spremo, novinarka i autorica kratkometražnog dokumentarnog filma "Spomenak" te Lada Kanajet Šimić, rukovoditeljica Odjela za školstvo, znanost i šport te uspješna voditeljica Male škole.

Priredbu je vodila rukovoditeljica Odjela za nakladništvo Hrvatske matice iseljenika Vesna Kukavica.

"Mala škola hrvatskog jezika i kulture jedinstveni je program u Republici Hrvatskoj čiji je temeljni cilj da djeca – uzrasta od devet do 16 godina koja žive ili se školuju izvan Republike Hrvatske – nauče ili unaprijede svoje znanje hrvatskog jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu Lijepe Naše", rekla je Kukavica.

U ovom je programu do danas sudjelovalo 1352 polaznika iz 36 zemalja s pet kontinenata te 82 stručna voditelja različitih profila. 

A da je nakon monografije u povodu 20. godišnjice očekivani korak bio napraviti film koji će pokazati povijest, cilj i vrijednost Škole, moglo se čuti i u samom premijerno prikazanom kratkometražnom dokumentarcu. 

"Pokretne slike" publici su uspješno dočarale, ne samo to kako se zabavom i igrom na najbolji način uči i poučava hrvatski jezik i upoznaje identitet, već i ljepotu sklapanja prijateljstava mladih Hrvata iz cijeloga svijeta. 

Film "Spomenak" najvećim je dijelom sniman u autentičnom okruženju, u odmaralištu Crvenoga križa Zagreb u Novom Vinodolskom, tijekom održavanja Male škole 2017., uz korištenje Matičinog foto i filmskog arhiva. 

Podsjetimo, o četvrt stoljeća Male škole u ovogodišnjem Hrvatskom iseljeničkom zborniku suvereno piše autorski dvojac Pavao Jerolimov i Lada Kanajet Šimić. 

Ideja o pokretanju Male škole hrvatskog jezika i kulture nastala je 1992. godine kada je Jerolimov kao višegodišnji Matičin vanjski suradnik u programu tadašnje Ljetne škole hrvatskog jezika i kulture to predložio rukovoditeljici Matičina Odjela za kulturno-prosvjetne djelatnosti pok. Silviji Letici. 

Ona je osmislila program, provela odgovarajuće organizacijske predradnje te se već 1993. projektu odazvalo 13-ero djece koja su u Puntiželu pokraj Pule došla uz pomoć Hrvatske kulturne zajednice iz Wiesbadena u Njemačkoj i njezine tadašnje predsjednice Maje Runje. 

Obrazovni dio programa Male škole provodi se u radioničkom obliku te obuhvaća jezične, dramske, likovne, novinarske, lutkarske, filmske i plesne radionice. Završna predstava kruna je rada svih kreativnih radionica koje se tako imaju priliku i javno predstaviti. 

Mala škola hrvatskog jezika i kulture kreće i dalje, a u 21. stoljeću osmišljavaju se novi oblici rada i djelovanja – poput online programa za učenja jezika te udžbenika za učenje nasljednoga hrvatskog namijenjenih ovoj dobi polaznika. 

I njezin budući uspjeh bit će, zahvaljujući vrijednoj i stručnoj voditeljici školice, uspješnim predavačima i zainteresiranim polaznicima, očekivano velik, zaslužen i dugovječan. Napokon, tek joj je 25 godina. 

 

Diana Šimurina Šoufek

Mala škola Mala škola hrvatskog jezika Rekordnih 78 polaznika u Novom Vinodolskom Hrvatski jezik HiT-1 Kakva želja! Iseljenici iz cijelog svijeta uče hrvatski jezik preko Skypea Lutke Luksemburg Na zanimljiv način potaknut interes djece za učenjem hrvatskog jezika u inozemstvu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.