Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Fascinantan mozaik stvaralaštva hrvatskog iseljeništva

Profesor Fakulteta političkih znanosti Božo Skoko naglasio je da su u Zborniku obrađeni dosezi pojedinih hrvatskih znanstvenika i umjetnika u inozemstvu
08. veljače 2018. u 09:21 0 komentara 160 prikaza
Foto: Snježana Radoš
Pogledajte galeriju 1/7

Godišnjak Hrvatske matice iseljenika "Hrvatski iseljenički zbornik 2018.", u kojemu su središnja tema većine autora interaktivni učinci digitalnih medija, predstavljen je jučer u Zagrebu.

Hrvatski iseljenički zbornik 2017. Hrvatski iseljenički zbornik 2017. Svaki 35. stanovnik Zemlje međunarodni je migrant. I to nije jedina zanimljivost...

"Zbornik zrcali raznorodno iseljeničko stvaralaštvo", rekao je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, dodavši kako su središnja tema većine autora interaktivni učinci digitalnih medija u iseljeništvu te iseljavanje mladih iz Slavonske i Bosanske Posavine.

Profesor Fakulteta političkih znanosti Božo Skoko naglasio je da su u Zborniku obrađeni dosezi pojedinih hrvatskih znanstvenika i umjetnika u inozemstvu.

Prema riječima profesorice Filozofskog fakulteta u Zagrebu Marijete Rajković Ivete, Zbornik je serijska publikacija koja ima svoju elektronsku inačicu, a u svom je 63. godištu dosegnula u digitalnom repozitoriju 28 tisuća stranica.

Ocijenila je kako publikacija njeguje tematsku i disciplinarnu otvorenost internetskoga doba kada je svaki 35. stanovnik Zemlje međunarodni migrant. Istaknula je da su u njemu zastupljeni autori iz domovine i inozemstva te dodala kako njihova mreža okuplja tristotinjak suradnika sa svih kontinenata.

Opisuju nam, kako je napomenula, fascinantan mozaik stvaralaštva hrvatskog iseljeništva 21. stoljeća, čiji naraštaji stvaraju svoja djela izvan domovine u višejezičnim i višekulturnim sredinama razvijenoga svijeta.

U Hrvatskom iseljeničkom zborniku 2018." (448 str.) sažeci su na engleskom i španjolskom jeziku, a podijeljen je na osam tematskih cjelina: Znaci vremena, Kroatistički obzori, Baština, Mostovi, Povjesnica, Duhovnost, Znanost te Nove knjige.

Hrvatski iseljenički zbornik 2018. Zbornik 2018. Hrvatska nastava financira se potpuno ili djelomično u 20 zemalja diljem svijeta Zagreb Sudbine Zašto se nikada nije želio vratiti kući? Uragan Željka Fuchs Hrvatica otkriva tajne uragana
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.