Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

'Bez jezika sve ono što se zove identitet i pripadnost narodu ne može opstati'

Državni tajnik uvjeren je kako će taj korak s pravne strane doprinijeti lakšem stjecanju državljanstva pripadnicima hrvatskog naroda u domovini svojih predaka, ali i povezivanju iseljenih Hrvata s domovinom
09. listopada 2019. u 21:15 1 komentara 140 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Jučer je u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske održano svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2019./2020.

Deset stipendija Objavljujemo dobitnike stipendija za internetsko učenje hrvatskog jezika

Potpisivanju ugovora pristupio je 81 polaznik tečaja hrvatskog jezika Croaticum, pripadnik hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske, među kojima ima i njihovih supružnika, kao i prijatelja hrvatskog naroda i Republike Hrvatske.

Ugovore polaznicima dodijelio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. U svom obraćanju istaknuo je kako bez jezika sve ono što se zove identitet i pripadnost narodu ne može opstati, niti se može nadomjestiti.

"Ovo je najbolji način da očuvate i razvijate identitetske vrijednosti za one koji će tek doći", izjavio je Milas, najavivši skorašnje izmjene i dopune Zakona o hrvatskom državljanstvu upućenog u saborsku proceduru. 

Rekordan broj Objavljena konačna bodovna lista stipendista za učenje hrvatskog jezika

Državni tajnik uvjeren je kako će taj korak s pravne strane doprinijeti lakšem stjecanju državljanstva pripadnicima hrvatskog naroda u domovini svojih predaka, ali i povezivanju iseljenih Hrvata s domovinom. 

"Svu pomoć koja će vam trebati možete tražiti u Središnjem državnom uredu čija će vam vrata uvijek biti otvorena", poručio je Milas polaznicima tečaja, poželjevši im uspješno rješavanje svih prepreka te koristan i ugodan boravak u Lijepoj Našoj.

Programom učenja hrvatskog jezika želi se učvrstiti povezanost te promicati zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske, a posebno pružiti potpora svima onima koji su se odlučili ili će se odlučiti na trajni boravak u Republici Hrvatskoj. Središnji državni ured pruža pomoć pri rješavanju svih pitanja od važnosti za nesmetan, koristan i ugodan boravak u Lijepoj Našoj, koja su vezana uz djelokrug tijela državne uprave.

Novi Vinodolski Veliki interes dijaspore za učenjem hrvatskog jezika i kulture

Stipendija za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj uključuje podmirenje troškova tečaja hrvatskog jezika kao i troškove subvencionirane prehrane te odgovarajuću naknadu troškova smještaja i za osobne potrebe polaznika tečaja. 

Za učenje hrvatskog jezika u 2019./2020. odobreno je 260 stipendija (250 za učenje u Republici Hrvatskoj i deset za internetsko učenje) za ukupno 180 kandidata – budućih polaznika (170 za Republiku Hrvatsku i deset za internetsko učenje). Osim u Zagrebu, nastava se održava i na Filozofskom fakultetu u Splitu, Rijeci te od ove akademske godine i u Osijeku.

Dobitnici stipendija za učenje hrvatskog jezika u ovoj akademskoj godini dolaze iz 20-ak zemalja s brojnim hrvatskim iseljeništvom, među kojima su i nadalje najbrojniji oni iz Južne Amerike.

Dan otvorenih vrata Predsjednica o hrvatskom jeziku u dijaspori: Jaka je želja naših iseljenika za očuvanjem kulture

Od 2012. do 2017. ukupno je odobreno 1446 stipendija za 1035 polaznika.

  • @bserver:

    Državni tajnik je u pravu. Jezik je kamen temeljac, zadnje i najsnažnije uporište nacionalnog identiteta. Bez jezika, sve se urušava. Kultura, tradicija, prošlost i budućnost. Zbog toga od državnog tajnika tražimo i očekujemo da se ovim, krucijalnim pitanjem pozabavi puno ... prikaži još! dublje. Da se u sam vrh nacionalnih prioriteta postavi pitanje jezika. Hrvatski jezik je ozbiljno ugrožen i sve je manji broj ljudi koji ga poznaju i govore. Većina se služi televizijskim rječnikom. Koji je mješavina bivšeg Jugoslavenskog i jezika TV reklama. S nevjericom slušamo izlaganja vrha politokracije koja osim takvog, neprirodnog jezika koristi i veliki broj anglizama. Misleći valjda da je to "in"? Da ispadnu kozmopoliti? Upravo suprotno! Onaj tko se ne zna ili ne želi služiti materinjim jezikom, nikada ne može biti dio uređenog, kulturnog i obrazovanog društva. To su lakeji od kojih su gori samo oni koji u prilikama kada istupaju u međunarodnim institucijama, umjesto hrvatskog koriste engleski jezik. Koji pogotovo ne poznaju!