Zagreb
Povratak na članak

'Bez jezika sve ono što se zove identitet i pripadnost narodu ne može opstati'

Državni tajnik uvjeren je kako će taj korak s pravne strane doprinijeti lakšem stjecanju državljanstva pripadnicima hrvatskog naroda u domovini svojih predaka, ali i povezivanju iseljenih Hrvata s domovinom

Komentari 1

BS
@bserver
22:41 09.10.2019.

Državni tajnik je u pravu. Jezik je kamen temeljac, zadnje i najsnažnije uporište nacionalnog identiteta. Bez jezika, sve se urušava. Kultura, tradicija, prošlost i budućnost. Zbog toga od državnog tajnika tražimo i očekujemo da se ovim, krucijalnim pitanjem pozabavi puno dublje. Da se u sam vrh nacionalnih prioriteta postavi pitanje jezika. Hrvatski jezik je ozbiljno ugrožen i sve je manji broj ljudi koji ga poznaju i govore. Većina se služi televizijskim rječnikom. Koji je mješavina bivšeg Jugoslavenskog i jezika TV reklama. S nevjericom slušamo izlaganja vrha politokracije koja osim takvog, neprirodnog jezika koristi i veliki broj anglizama. Misleći valjda da je to "in"? Da ispadnu kozmopoliti? Upravo suprotno! Onaj tko se ne zna ili ne želi služiti materinjim jezikom, nikada ne može biti dio uređenog, kulturnog i obrazovanog društva. To su lakeji od kojih su gori samo oni koji u prilikama kada istupaju u međunarodnim institucijama, umjesto hrvatskog koriste engleski jezik. Koji pogotovo ne poznaju!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.