Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Predsjednica o hrvatskom jeziku u dijaspori: Jaka je želja naših iseljenika za očuvanjem kulture

Naglasila je kako uvijek osjeća radost kada posjeti lektorate hrvatskog jezika u stranom svijetu, jer je jezik kôd identiteta i kulture, a lektorati su temelj opstanka hrvatskog jezika u tim sredinama
29. travnja 2019. u 09:37 0 komentara 114 prikaza
Foto: predsjednica.hr
Pogledajte galeriju 1/4

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske u subotu je održan Dan otvorenih vrata na temu "Hrvatski – moj jezik", posvećen onima koji uče hrvatski jezik kao jezik svojih predaka i korijena ili kao strani jezik, piše predsjednica.hr.

Dodijeljene Povelje Predsjednica u New Yorku: Srce nam posebno zatitra kada čujemo dragu hrvatsku riječ

Spomenuvši svoje osobno diplomatsko iskustvo u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je koliko je važno očuvanje jezičnog identiteta za jačanje hrvatskih zajednica, posebno u drugom ili trećem naraštaju, "kada se materinska riječ čuje samo na nedjeljnim misama ili na blagdanskim druženjima, na folklornim manifestacijama uz pjesmu i ples što nose riječ iz Domovine".

Obilazeći hrvatske iseljenike na više kontinenata, od Australije i Novog Zelanda do Čilea, Argentine, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, predsjednica je naglasila kako se uvjerila koliko je jaka njihova želja za očuvanjem svog jezika i nacionalnog identiteta, a mnogi od njih su već pomalo i zaboravili hrvatski jezik.

Obiteljski projekt Prvo izdanje udžbenika za učenje hrvatskog jezika prodano u 47 zemalja

"U svijetu mnogih i različitih nacija upravo je nacionalna kultura ona temeljna vrijednost koja nas čini ne samo prepoznatljivima, što je u doba globalizacije iznimno važno, nego nam daje stabilnost, sigurnost i vjeru u vlastite potencijale, snagu, kreativnost i mogućnosti napretka", istaknula je.

Naglasila je kako uvijek osjeća radost kada posjeti lektorate hrvatskog jezika u stranom svijetu, jer je jezik kôd identiteta i kulture, a lektorati su temelj opstanka hrvatskog jezika u tim sredinama. 

Berlin: Hrvatski navijači prate finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva 2018. Identitet Predavač otkriva kakvo je poznavanje materinskog jezika kod takozvanih gastarbajtera

"Zahvaljujući Centrima hrvatskog jezika, a ponajprije hrvatskim doseljenicima i njihovim potomcima, naš jezik i kultura šire se i povećavaju i u vremenu prema budućnosti, i u prostoru do udaljenih kontinenata. Upravo stoga i ovim našim današnjim susretom želimo im izraziti potporu i podršku", dodala je.

"Premda u posljednje vrijeme bilježimo veliki porast iseljavanja iz naše zemlje, prouzročeno gospodarskim okolnostima i posljedicama globalne krize, kao i ulaska u Europsku uniju, postoje i primjeri povratnika iz iseljeništva te doseljenika iz raznih krajeva svijeta, pa čak i Europe. Isto tako, hrvatski jezik žele učiti mnogi stranci, a među vama ovdje vidim i mnogo vas koji ste našu Hrvatsku odabrali kao svoju drugu domovinu, što nas posebno veseli", istaknula je predsjednica.

Kolinda Grabar-Kitarović Berlin Predsjednica s hrvatskom dijasporom u Njemačkoj: Trebamo vas

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovale su dvije polaznice Centra za hrvatske studije, Zhu Guizhi iz Narodne Republike Kine koja je recitirala pjesmu Josipa Pupačića "More" i Lika Kostova iz Sjeverne Makedonije s pjesmom "Igračka vjetrova" Tina Ujevića, dok je Maria Florencia Celani iz Argentine otpjevala hrvatsku himnu. Osim profesora i studenata Croaticuma Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centra za hrvatske studije u svijetu Filozofskog fakulteta u Splitu, na Danima otvorenih vrata prisustvovali su brojni pojedinci i udruge iz cijele Hrvatske.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.