Izazov

Svađa gastarbajtera zbog nogometa

Berlin: Hrvatski navijači prate finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva 2018.
Gregor Fischer/DPA/PIXSELL
18.01.2019.
u 08:38

Dok su se pajdaši pogledavali, senzibilni Matek prihvati izazov i pruži glasnogovorniku zelenu euronovčanicu kao jamstvo da će, ako izgubi, okladu pošteno platiti

Jedne subote brvnara je bila prepuna ljubitelja nogometa koji su s nestrpljenjem čekali početak TV derbija engleske Premijer lige između Liverpoola i londonskog Arsenala.

Pajdaši se često znaju i kladiti pa je tako, jednom prigodom, debeli Viki izgubio pečenog odojka, što mu baš i nije tak teško palo jer je gurman i obožava dobro jelo i piće.

"Joj, dečki, već sam pozabil kak zgledi pečeni odojak pa ne bi bilo loše prognozirati rezultat današnjega derbija", pecne Vikija škiljavi Mile i značajno namigne pajdašima. Debeljko prihvati izazov i reče da je spreman platiti pršut i deset litara vina ako Liverpool izgubi utakmicu.

"Kaj ste pognuli glave, kak stare frajle", izazivački se postavi Viki, dodavši: "Znate oglabati tuđe kosti, al kad treba otvoriti lisnicu i baciti 100 eura na stol, postanete tihi kak da vam je netko čvalje zašil". 

Dok su se pajdaši pogledavali, senzibilni Matek prihvati izazov i pruži glasnogovorniku zelenu euronovčanicu kao jamstvo da će, ako izgubi, okladu pošteno platiti.

"Reci, Viki, kak si tako siguran u Liverpoolovu pobjedu kad se zna da je Arsenal prvak Engleske i jedan od najozbiljnijih kandidata za ponovno osvajanje naslova", iz kuta dobaci Rudač i potegne iz pljoske. 

Na to počne Debeljko naširoko obrazlagati svoje simpatije prema jednom od najslavnijih engleskih klubova uopće, a dodatni razlog je taj što za Liverpool nastupa, istina ne često, naš Igor Bišćan, što nam može služiti na čast.

"Kad već tako rado vadiš peneze iz novčanika i tvrdiš da bi sve dal za nogomet, zakaj onda ne ideš na utakmice berlinske Croatije i ne staviš koji euro u njihovu praznu kasu", dobaci Joso i doda da se primjedba ne odnosi samo na debeljka nego i na sve hrvatske ljubitelje sporta koji žive i rade u njemačkoj prijestolnici.

"Bravo Joso, potegnul si pravo pitanje", uključi se u nogometne razgovore Bara u brvnari zadužena za šank i posluživanje.

"Svi se mi volimo hvaliti domoljubljem i ističemo zasluge kad pokoji hrvatski klub poluči uspjeh, zaboravljajući pritom priupitati sportske entuzijaste imaju li problema", prijekornim glasom upita prisutne Štefina i predloži raspravu o berlinskoj SD Croatiji koju trese nestašica novca pa je zbog toga polusezonu završila na posljednjem mjestu.

"Bože, kad se sjetim kakvu je, samo prije par sezona, Croatia imala momčad nastupajući u Regionalnoj (trećoj saveznoj) ligi i bila nadomak osvajanja berlinskog nogometnog kupa (u finalu tijesan poraz od drugoligaša FC Uniona), što bi bez sumnje bio jedan od najvećih uspjeha jedne gastarbajterske momčadi u SR Njemačkoj. Tada nije bilo niti jedne utakmice da se nisu vijorile hrvatske zastave i ponosno isticalo hrvatstvo. Zašto se sve to zaboravilo i pustilo da Croatijin nogometni brod polako tone na ljestvici? Zar Croatia više nije sveto ime berlinskih Hrvata", ljutitim glasom upita senzibilni Matek prisutne i obriše suzne oči.

"K vragu i Liverpool", uzvikne debeli Viki i stavi zelenu euronovčanicu u kartonsku kutiju na koju je debela Bara nevještom rukom napisala: Pomoć za BC Croatiju!

 

Priča iz knjige Ivana – Iveka Milčeca "Pod starim hrastom" o životu hrvatskih gastarbajtera u Berlinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije