Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Popis stanovništva iz 1920. otkriva koliko je Hrvata tada živjelo u Chicagu

Koloman Povrzanović, bivši činovnik iseljeničkog ureda u Zagrebu, izradio je zemljovidnu kartu "Naseobine Jugoslavena u Sjedinjenim Državama Amerike"
30. siječnja 2019. u 10:26 0 komentara 781 prikaza
Foto: John Walton/Press Association/PIXSELL

Točan broj naših ljudi u cijeloj Americi teško je utvrditi, a isto vrijedi i za sam Chicago, piše u knjizi Vjekoslava Melera "Hrvati u Americi, hrvatske kolonije u Chicagu, Prilog povijesti američkih Hrvata", iz 1927. godine.

Juraj Mamek Novi život u Americi. Posao već drugi dan, doživotno članstvo u komisiji za uređenje Chicaga...

Autor Meler otkriva kako kod popisa stanovništva mnogi naši iseljenici iskazuju svoju pripadnost drukčije nego što ona ustvari jest. Prema službenom popisu iz 1920. godine, svih Jugoslavena u Chicagu bilo je samo 9963, no više je nego sigurno da je samo Hrvata oko 40 tisuća. Uz grad Pittsburgh, to je naša najjača kolonija koja se oslanja na niz ostalih manjih kolonija u samoj neposrednoj blizini ove metropole.

Koloman Povrzanović, bivši činovnik iseljeničkog ureda u Zagrebu, izradio je zemljovidnu kartu "Naseobine Jugoslavena u Sjedinjenim Državama Amerike" prema kojoj u samom Chicagu i njegovoj neposrednoj blizini živi oko 125 tisuća Jugoslavena. 

Vulkanizer Autospringovi Pročitajte kako se hrvatski vulkanizer 1927. oglašavao u Chicagu

"Hrvati su ovdje podijeljeni u više naseobina, a među najveće ubrajaju se: 'Zapadna strana' oko 18. ulice, 'Južnoistočna strana' oko Wentwortha i 25. ulice, 'Južna strana' oko 60. ulice, 'Južnozapadna strana' oko Central Park Ave. i 30. ulice, te So. Chicago", zaključuje autor u spomenutoj knjizi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.