Zanimljivi podaci

Popis stanovništva iz 1920. otkriva koliko je Hrvata tada živjelo u Chicagu

John Walton/Press Association/PIXSELL
30.01.2019.
u 10:26

Koloman Povrzanović, bivši činovnik iseljeničkog ureda u Zagrebu, izradio je zemljovidnu kartu "Naseobine Jugoslavena u Sjedinjenim Državama Amerike"

Točan broj naših ljudi u cijeloj Americi teško je utvrditi, a isto vrijedi i za sam Chicago, piše u knjizi Vjekoslava Melera "Hrvati u Americi, hrvatske kolonije u Chicagu, Prilog povijesti američkih Hrvata", iz 1927. godine.

Autor Meler otkriva kako kod popisa stanovništva mnogi naši iseljenici iskazuju svoju pripadnost drukčije nego što ona ustvari jest. Prema službenom popisu iz 1920. godine, svih Jugoslavena u Chicagu bilo je samo 9963, no više je nego sigurno da je samo Hrvata oko 40 tisuća. Uz grad Pittsburgh, to je naša najjača kolonija koja se oslanja na niz ostalih manjih kolonija u samoj neposrednoj blizini ove metropole.

Koloman Povrzanović, bivši činovnik iseljeničkog ureda u Zagrebu, izradio je zemljovidnu kartu "Naseobine Jugoslavena u Sjedinjenim Državama Amerike" prema kojoj u samom Chicagu i njegovoj neposrednoj blizini živi oko 125 tisuća Jugoslavena. 

"Hrvati su ovdje podijeljeni u više naseobina, a među najveće ubrajaju se: 'Zapadna strana' oko 18. ulice, 'Južnoistočna strana' oko Wentwortha i 25. ulice, 'Južna strana' oko 60. ulice, 'Južnozapadna strana' oko Central Park Ave. i 30. ulice, te So. Chicago", zaključuje autor u spomenutoj knjizi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije