Pečuh

Velikih 320 godina zavjeta

Pečuh
Facebook
05.08.2017.
u 13:18

Sutra će se u slavlje uključiti i Hrvatska samouprava Pečuha. Povorka će krenuti u 15 sati od crkve sv. Augustina prema Brdicama, gdje će se služiti misa na tri jezika

Kuga je harala Pečuhom 1691. godine, a u podnožju Brdica tada su većinom živjeli Hrvati. U toj velikoj nevolji zavjetovali su se na izgradnju crkve, na vapnenoj stijeni koju su posvetili Snježnoj Gospi.

Legenda kaže da su na leđima i u rukama nosili građevinski materijal. Kapelicu su sagradili prije točno 320 godina, na mjestu i bijeloj stijeni koju kao da im je Gospa osvijetlila. 

Foto: Facebook/ Naš potok

Omiljeno je to hodočasno mjesto brojnih vjernika, posebno Hrvata gradova Pečuha i Baje. Svoju zaštitnicu vjernici slave već stoljećima 5. kolovoza. Misama, na mađarskom, njemačkom i hrvatskom jeziku, procesijom od crkve svetog Augustina u podnožju Brdica.

Molitva je počela sinoć, a svečanost crkvenog slavlja završava 6. kolovoza. Napomenimo kako se svakog 13. dana mjeseca u spomen na Gospu Fatimsku molitveni sat održava i na hrvatskom jeziku.

Sutra će se u slavlje uključiti i Hrvatska samouprava Pečuha. Povorka će krenuti u 15 sati od crkve sv. Augustina prema Brdicama, gdje će se služiti misa na tri jezika. Istog dana bit će pripremljen i bogat kulturni program.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije