Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Zamjenik premijera Mađarske održao govor na hrvatskom jeziku

Pozdravljajući okupljene, Semjén se osvrnuo na bogatu povijest dvaju naroda koji su zajednički branili kršćanstvo
15. lipnja 2017. u 10:55 0 komentara 1140 prikaza
Gordan Grlić Radman
Foto: Branka Pavić Blažetin
Pogledajte galeriju 1/2

Svečani prijam Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj u povodu Dana državnosti, Dana hrvatske diplomacije i završetka mandata veleposlanika Gordana Grlića Radmana, održan u prostoru Palače Stefánia, okupio je tristotinjak uzvanika.

Gordan Grlić Radman Na 88. plenarnom zasjedanju Veleposlanik Grlić Radman izabran za predsjednika Dunavske komisije

Domaćini su pozdravili zamjenika premijera Mađarske Zsolta Semjéna, predsjednika Ustavnog suda Tamása Sulyoka, potpredsjednika mađarskog Parlamenta Istvána Jakaba, ravnatelja Centra za borbu protiv terorizma Jánosa Hajdua, bivšeg ministra vanjskih poslova Mađarske Gézu Jeszenszkog, kardinala Pétera Erdőa i brojne uglednike.

Hrvatsku himnu izvela je Sandra Bagarić, a mađarsku operna pjevačica Tünde Frankó.

"Prijateljska Mađarska među prvima je priznala samostalnu Hrvatsku. Iako je prošlost bila bremenita, ono što je trajno ostalo jesu dobri i pozitivni osjećaji kao zajedničko nasljeđe koje čini temelj međusobnih odnosa. Danas u svijetu punom izazova prijateljstvo naših zemalja iznimno je značajno. U to sam se uvjerio tijekom svog petogodišnjeg mandata koji se približava kraju. Bez pretjerivanja kazujem kako ću u svojoj diplomatskoj biografiji mađarsko poslanje čuvati među najljepšim uspomenama. Ono što ću sa sobom ponijeti jesu divni ljudi i prekrasna zemlja", rekao je veleposlanik Grlić Radman.

Pozdravljajući okupljene, zamjenik premijera Mađarske osvrnuo se na bogatu povijest dvaju naroda koji su zajednički branili kršćanstvo. Dio svoga govora Semjén je održao na hrvatskom jeziku kazavši kako su obadvije njegove bake rođene u Hrvatskoj.

Potom su kratak glazbeni program izveli umjetnici zagrebačkog kazališta Komedija Sandra Bagarić, Renata Poljak, Đani Stipaničev i Darko Domitrović.

Nošnje Pogledajte kako su lijepi Hrvati u Mađarskoj obukli nošnje stare više od stotinu godina Pavo Gadanji Sviraj, Pavo Upoznajte posljednji izdanak svijeta koji nestaje Anka Matović Gatai Hrvatski dan Djeca u Mađarskoj učila kako se nekad tkalo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.