Naslovnica Vijesti

Najavljen završetak gradnje Hrvatskog kazališta u Pečuhu

Završen je postupak za izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj te se radi na prikupljanju sredstava za izgradnju učeničkog doma i višenamjenske dvorane koja je od velike važnosti za mađarsku manjinu u Republici Hrvatskoj
07. srpnja 2017. u 15:38 1 komentara 638 prikaza
Foto: Branka Pavić Blažetin
Pogledajte galeriju 1/2

Početkom tjedna u Osijeku i Pečuhu održali su sastanak Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ferenc Kalmár, povjerenik ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske za razvoj politike susjedstva. 

Pavo Gadanji Sviraj, Pavo Upoznajte posljednji izdanak svijeta koji nestaje

Razgovaralo se o Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku i Hrvatskom kazalištu Pečuh.

Naime, 2. travnja 2014. godine položen je kamen temeljac Hrvatskoga kazališta, no nažalost, ti radovi su se odužili.

Ipak, završen je postupak za izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj te se radi na prikupljanju sredstava za izgradnju učeničkog doma i višenamjenske dvorane koja je od velike važnosti za mađarsku manjinu u Republici Hrvatskoj.

Nakon Osijeka i posjeta Prosvjetno-kulturnom centra Mađara, vođeni su razgovori u Uredu gradonačelnika Pečuha Zsolta Páve, a potom je posjećeno gradilište pečuškog Hrvatskog kazališta.

U delegaciji je bio veleposlanik Mađarske u Zagrebu József Magyar i generalna hrvatska konzulica Vesna Haluga.

Pečuškom dijelu sastanka sudjelovali su, među ostalima, glasnogovornik Hrvata u mađarskom parlamentu Mišo Hepp, predsjednik HDS-a Ivan Gugan i ravnatelj Hrvatskog kazališta Slaven Vidaković.

U izjavi za Hrvatski glasnik Ferenc Kalmár rekao je da je mađarska vlada do sada u izgradnju Hrvatskog kazališta uložila 650 milijuna forinti te kako se nada da su spomenuta sredstva dovoljna za završetak radova, iako se postavilo pitanje troškova ozvučenja. 

Kako doznajemo, to bi se vjerojatno rješavalo u hodu nakon roka koji je gradonačelnik Pečuha naznačio kao završetak gradnje Hrvatskog kazališta.

"Ono je od iznimne važnosti za kulturu, umjetnost i identitet našega naroda. Zadovoljni smo viđenim i riječima gradonačelnika koji nam je rekao kako očekuje da će radovi biti završeni krajem listopada 2017. godine", napomenuo je Zvonko Milas.

Santovački Hrvati Santovački Hrvati Spomenik maloj hrvatskoj zajednici koja polako nestaje Franjo Vlašić Franjo Vlašić Suprotstavio se uvođenju mađarskoga jezika u Hrvatsku Gordan Grlić Radman Zsolt Semjén Zamjenik premijera Mađarske održao govor na hrvatskom jeziku
  • tolitol:

    Ne znam radi li se samo o meni, no apsolutno nemam pojma koji je tečaj mađarske forinte prema hrvatskoj valuti. No čini mi se da kao čitatelj novina koje se izdaju u Hrvatskoj to ni ne moram znati jer je ... prikaži još! uobičajeno u takvim situacijama, ako već novčanu vrijednost ne izraziti u domaćoj valuti, a onda tu vrijednost staviti u zagradu kako se čitatelji ne bi pitali koliko je to zapravo 650 milijuna forinti i je li to pola milijuna ili pola milijarde kuna. Za one koje zanima, radi se o 15,6 milijuna kuna (prema internetskom mjenjaču).