Eastlake

Više od nogometnog turnira

Foto: Franjo Bertović
1/11
01.08.2018.
u 00:02

Ovakvi događaji imaju puno veće dimenzije nego što ponekad i mislimo. Oni spajaju ljude, vesele ih i obnavljaju tradicionalna kulturna okupljanja Hrvata u svijetu

Croatian Cup 2018 na Nacionalnom nogometnom turniru Hrvatske bratske zajednice u Americi osvojio je domaćin – American Croatian Sports Club Zrinski iz Clevelanda. To je druga godina zaredom u kojoj se Zrinski domogao pobjedničkog pehara.

Uz odlično vrijeme, travnati stadion pokraj Hrvatskog doma u Eastlakeu i nekoliko nogometnih ekipa, ovaj turnir bio je više nego uspješan. Natjecanje za Croatian Cup 2018 održano je u subotu 28. srpnja 2018. Gledatelji su, uz prijateljsko druženje, uživali u lijepoj sportskoj igri. 

Ovakvi događaji imaju puno veće dimenzije nego što ponekad i mislimo. Oni spajaju ljude, vesele ih i obnavljaju tradicionalna kulturna okupljanja Hrvata u svijetu. 

Već početkom prošlog stoljeća vodstvo Zajednice sve spomenuto imalo je na umu. Tako je tijekom trećeg desetljeća svog postojanja i rada utemeljilo mnoge područne, regionalne i nacionalne sportske aktivnosti. A najnovija je upravo ovaj godišnji nogometni turnir, natjecanje za "Hrvatski kup" HBZ-a. Iako se još uvijek stvara i nadopunjuje, nogometni program Zajednice postaje sve popularniji i zabavniji među našim članovima i prijateljima.

Američko-hrvatski sportski klub "Zrinski" 2011. godine osnovali su doseljenici i prognanici iz vremena Domovinskog rata, uglavnom iz Bosne i Hercegovine. Ima 25 registriranih igrača, a vode ga treneri Darko Komšo i Bojan Tubić. Natječe se u područnoj ligi grada Clevelanda u Ohiju. 

Zrinski se nalazi pod vodstvom predsjednika Vinka Jozića, potpredsjednika Darka Komše i tajnika/blagajnika Ivana Komše. Vrlo dobro je organiziran i uspješan u razvijanju nogometne igre u Ohiou, a često putuje na nogometne turnire diljem Amerike. 

Zrinski je bio domaćin ovog vrlo dobro organiziranog turnira, tako da je sve teklo u planiranom vremenu i sportskom duhu. Nekoliko igrača nogometnog turnira glasno je komentiralo prijateljsko, obiteljsko i natjecateljsko ozračje te dobru organizaciju. Svakako te pohvale ukazuju da se kreće u dobrom smjeru i ostvaruje smisao nogometnog turnira. 

Tako lijepe pohvale svakako idu na adresu direktora fraternalističkih programa HBZ-a Dereka Hohna koji je uložio dosta vremena, truda i razgovora s nogometnim klubovima, kako bi se dobro pripremila igrališta, ali i igrači.

U finalnoj utakmici susreli su se: Nogometni klub "Hrvatska" iz Bosne i Hercegovine i Zrinski "A ekipa". Zrinski je kao domaćin sudjelovao na turniru s dvije ekipe: A i B. Pobjednik je bio Zrinski A s rezultatom 2:0. Završnica je doista bila doista uzbudljiva. Uz dobru, brzu i organiziranu igru obje ekipe, gledatelji su zaista uživali u borbi za pobjedu. Treće mjesto pripalo je ekipi "Zrinski B" koja je s rezultatom 3:2 nadmašila nogometnu momčad Sveti Juraj, odsjeka 354 Hrvatske bratske zajednice iz Cokeburga u Pennsylvaniji.

Nadamo se da će sljedeće godine biti više sudionika i navijača. Roditelji ukazuju i na potrebu nastupa djece jer, kao što znamo, oni su budućnost. A vodstvo Zajednice već je na samom početku sve to imalo u vidu, kada je svjetlo dana ugledao prvi turnir prije dvije godine u Pittsburghu. No odlučilo se da se ide sporijim korakom u razvoju ovog programa kako se ništa ne bi prepustilo slučaju. Eventualno ćemo dogodine vidjeti djecu svrstanu u ženske i muške ekipe na ovogodišnjem natjecanju.

Iskrene čestitke svim sudionicima...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije