Naslovnica Priče

Danas iseljenici ne pristupaju fraternalističkim organizacijama zbog osiguranja

Preko njih se pruža nesebična humanitarna pomoć svim potrebitima u lokalnim domicilnim sredinama, kao i svome narodu u staroj domovini – njegujući pri tome solidarnost umreženog članstva unutar civilnog društva najrazvijenije zemlje svijeta
11. srpnja 2018. u 00:00 0 komentara 207 prikaza
Foto: G.I.Tepeš

Američki fraternalizam pripada najsnažnijim socijalnim pokretima u povijesti SAD-a, čija postignuća na jedinstven način afirmira The American Fraternal Alliance (AFA) koja sada umrežava 59 neprofitnih društava. Povezuje više od osam milijuna ljudi, što je čini najvećom volonterskom mrežom na sjevernoameričkom kontinentu, kojoj već 124 godine pripada i Hrvatska bratska zajednica Amerike. 

Ponosni smo na naše iseljenike Evo kako je bilo na Tamburaškom festivalu mladih Hrvatske bratske zajednice

AFA, nastala u okrilju velikih doseljeničkih zajednica uglavnom iz Europe (Poljaci, Česi, Hrvati, Mađari, Talijani...) u doba rane industrijalizacije Amerike propitivala je više puta svoju misiju, uključujući i posljednju reviziju (2011.) kada je provedeno sveobuhvatno usklađivanje neoliberalnog poslovnog djelovanja s poreznim sustavom i zakonodavstvom SAD-a kako bi fraternalizam što bolje odražavao vlastitu neprofitnu viziju u suvremenoj industriji osiguranja. 

Tradicionalni fraternalistički program pokriva osobno i obiteljsko osiguranje za slučaj bolesti ili smrti, stvarajući golem socijalni kapital. Naime, u okviru fraternalizma razvile su se bogate društvene, kulturne, obrazovne, humanitarne i sportske aktivnosti još od doba njegova osnivača Johna Jordana Upchurcha (1820. – 1887).

Zajedničar Pittsburgh Hrvatska bratska zajednica u Americi piše o Mojoj Hrvatskoj

Danas ljudi pristupaju fraternalističkim organizacijama, ne više primarno zbog osiguranja čiji se sektor u međuvremenu razvio do unosnijih formi, već zato što su te organizacije u neoliberalnoj društvenoj paradigmi izloženoj unificirajućoj globalizaciji ostale pouzdani vodiči do vlastitih kulturnih, vjerskih i etničkih korijena! Preko njih se pruža nesebična humanitarna pomoć svim potrebitima u lokalnim domicilnim sredinama, kao i svome narodu u staroj domovini – njegujući pri tome solidarnost umreženog članstva unutar civilnog društva najrazvijenije zemlje svijeta...

Nedvojbeno, socijalni kapital Hrvatske bratske zajednice u Americi, zasigurno najmoćnije hrvatske osiguravajuće organizacije u našoj višemilijunskoj dijaspori 21. stoljeća, ogleda se u vitalnoj volonterskoj mreži studenata, učenika, mladih svirača i plesača koji su, uz pomoć Zajednice i svojih roditelja te umjetničkih voditelja, ovih dana izvrsno nastupili na 52. tamburaškom festivalu u Zagrebu, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. 

Nakon sjajnog festivalskog koncerta u Lisinskom, ansambli s više stotina mladih svirača, pjevača i plesača Kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice Amerike, čiji je dugogodišnji agilni predsjednik Donald Weakley – nastupaju na više pozornica diljem Hrvatske kamo ih vode ranije dogovorene turneje po zavičajima njihovih prabaka i pradjedova.

Košarkaški turnir Pittsburgh Sportski duh i zajedništvo. Košarkaško prvenstvo Hrvatske bratske zajednice u Americi

Suvremenim središtima fraternalizma mogu se smatrati Pittsburgh, Cleveland, Chicago, Los Angeles i kanadski Toronto. Za američkog politologa Roberta Putnama s Harvard Kennedy School socijalni kapital čine značajke društvene organizacije kao što su povjerenje, norme i ovakve mreže koje mogu poboljšati solidarnost društva. Ili, kako tumači naš Berto Šalaj, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, "ekonomski kapital temelji se na bankovnim računima pojedinaca, ljudski kapital je u glavama pojedinaca, a socijalni kapital u strukturama odnosa među ljudima". 

Nije slučajno da se socijalni odnosi tretiraju kao kapital, kao vrijednost koja također može ostvarivati neprocjenjivu dobit. Stoga, suvremeno hrvatsko zajedništvo s američkoga tla, koje smo osjetili u Zagrebu tijekom gostovanja tamburaškog festivala mladih, prepoznajemo kao najvitalniji dio ostavštine Bernarda M. Luketicha, čije fraternalističke uspjehe i sjajne međuljudske odnose Zajedničara danas nastavlja graditi tim aktualnog glavnog predsjednika Edwarda W. Paze. 

Pazin stručni tim postiže sve veće uspjehe na društvenom, kulturnom i financijskome planu ususret 125. jubileju HBZ-a koji će se dogodine u rujnu proslaviti u Pittsburghu. Tim čine: Franjo Bertović, Bernadette M. Luketich-Sikaras, Michael Ricci, kao i iskusni fraternalisti među kojima su Michael Loncarich, George Pavlecic, Andrew Sepich, Scott Kuren, Robert Luketic, Robert Novosel, Ladislav Meze, Daniel Kochis, Emil Boljkovac, Virginia Michtich, John Miksich, Nikola Bilandzich, Sonja Schroder, uključujući vrijedne urednike Zajedničara Ivana Begga i Lorrainu Turkall...

Sažeto, bilanca HBZ-a raste za 2,9 posto, dosegnuvši impresivnu svotu od 488.038.680 dolara. Ostvaren je višak od 47,424.736 USD. Prihod u ulagačkim računima uvećan je za 3,1 posto. Prodana svota životnog osiguranja prošle godine iznosila je 10,743.000 USD pa se dopredsjednik za člansku kampanju Franjo Bertović nada da će uzorni međuljudski odnosi i brojni mladi ljudi, koje smo ovih dana upoznali u Lijepoj Našoj, utjecati na rast članstva HBZ-a i prodaju osiguranja. 

Hrvatska bratska zajednica Za obnovu vodotornja Hrvatska bratska zajednica u Vukovar šalje 25 tisuća dolara

Među najboljim trenutačnim graditeljima, koji su umrežili novih 696 članova, jesu Louise Thomas iz Youngstowna, Mary Ann Gajdos iz Duquesna, Darinka Smintich iz Toronta, Michelle Janicki iz Aliquippa, Mijo Maračić iz Clevelanda... 

Predsjednik Pazo, obišavši djedovinu u Imotskome, ističe da HBZ poslovanje vodi u 27 saveznih država Amerike. Obveznice koje sačinjavaju 90,7 posto imovine HBZ-a odlične su kvalitete pa on pozorno prati ulagačka kretanja u SAD-u, držeći se konzervativne ulagačke klime.  

Istodobno s boravkom brojnih američkih Hrvata s djecom u starome kraju, njihova je CFU Scholarship Foundation 27. lipnja doživjela 60. rođendan, postavši najizdašnijom studentskom zakladom u hrvatskom iseljeništvu svih vremena – čija je glavnica dosegnula 6,591.686,64 američkih dolara. 

Krug ljubavi i dobročinstava sve je učinkovitiji! I na kraju, veliko hvala svima iz HBZ-a, uključujući dragu Martu Luketich, za sve ono što vaše obitelji čine za hrvatski narod na što će nas trajno sjećati i festival pod ravnanjem počasne dirigentice Marije Krpan Kuren i ime škole Bernard M. Luketich u ogulinskom Zagorju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.