Predavanje

Valpovački vlastelini Prandau-Normann u ponedjeljak u Beču

Beč
Thinkstock
25.05.2018.
u 10:11

U najavi se navodi kako su obitelji Prandau i Normann-Ehrenfels odigrale veliku ulogu u društvenom, kulturnom, obrazovnom i gospodarskom životu Valpova

Predavanje "Valpovački vlastelini Prandau-Normann" održat će se u ponedjeljak 28. svibnja 2018. godine u 19 sati, u hrvatskom veleposlanstvu u Beču. Za susret s dr. sc. Marinom Vinaj, knjižničarskom savjetnicom i voditeljicom Odjela knjižnice Muzeja Slavonije u Osijeku, vlada veliko zanimanje bečkih Hrvata.

Dr. Vinaj govorit će o zbirci Prandau-Normann kao muzeološkom fenomenu, a na tu temu je i doktorirala. Cilj je predavanja, kako su istaknuli organizatori, predstaviti izniman izložbeni projekt i najaviti katalog koji će tijekom lipnja biti predstavljen u Osijeku. 

Muzej likovnih umjetnosti, Muzej Slavonije, Državni arhiv te Muzej Valpovštine izlažu građu valpovačkih vlastelina pohranjenu u brojnim zbirkama kroz tematske cjeline: Likovna baština Prandau-Normann, Valpovački vlastelini Prandau-Normann – bibliofili, kolekcionari i donatori, Arhivska građa Valpovačkog vlastelinstva i Svakodnevni život, što će bečka publika moći upoznati u sklopu navedenog predavanja.

U najavi se navodi kako su obitelji Prandau i Normann-Ehrenfels odigrale veliku ulogu u društvenom, kulturnom, obrazovnom i gospodarskom životu Valpova, ostavivši za sobom bogatu umjetničku, arhivsku, graditeljsku, numizmatičku, kulturno-povijesnu, knjižničnu i glazbenu građu o kojoj će biti govora u sklopu predavanja u Beču, a koja će se izložbom i katalogom predstaviti javnosti tijekom lipnja u Osijeku. 

Osječani će na izložbi, za razliku od Bečana, uživo moći vidjeti jednu od najbogatijih plemićkih knjižnica, ali i impresivan izložbeni postav koji čini glazbena ostavština, rukopisni katalog, razne minijature, fisharmonika, knjižnica Julijane Normann kao i kolekcije, među kojima je bogati namještaj poput Napoleonova stolca (njega je obitelj nabavljala u aukcijskim kućama diljem Europe).

I na kraju najave svakako treba uputiti pregršt pohvala i predavačici dr. sc. Marini Vinaj koja već cijeli niz godina svoj po mnogočemu izuzetan rad usmjerava na prepoznavanje spomeničke književne baštine kao kulturnoga dobra, prenoseći svoje bogato znanje i iskustvo na mlade naraštaje.
 
Organizatori predavanja su Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji na čelu s veleposlanicom dr. Vesnom Cvjetković, Matica Hrvatska Beč s predsjednicom dr. Željkom Caparin Vučur i Muzej Slavonije iz Osijeka na čelu s ravnateljem Denisom Detlingom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije