Naslovnica Vijesti

Susret bečkih Hrvata iz BiH uoči predstojećih izbora

Pravo glasa na izborima imaju svi punoljetni državljani BiH koji žive u Hrvatskoj i iseljeništvu, a imaju osobnu iskaznicu u BiH ili neku drugu važeću identifikacijsku ispravu
09. svibnja 2018. u 09:14 0 komentara 657 prikaza
Foto: Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport

Opći izbori najesen ove godine u Bosni i Hercegovini bili su središnja tema sastanka u Beču, čiji su glavni organizatori Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport iz Beča i HDZ Austrija te nekoliko hrvatskih udruga koje djeluju u ovoj alpskoj zemlji.

Koncerti Zadrani oduševili Austrijance

Gost sastanka, održanog na inicijativu bečkih Hrvata, bio je Tugomir Čuljak, savjetnik i izaslanik člana BiH Predsjedništva Dragana Čovića, nadležan za Hrvate iz BiH u iseljeništvu.

Čuljak je izvijestio Hrvate iz BiH da pravo glasa na izborima imaju svi punoljetni državljani BiH koji žive u Hrvatskoj i iseljeništvu, a imaju osobnu iskaznicu u BiH ili neku drugu važeću identifikacijsku ispravu. Napomenuo je da svi građani podrijetlom iz BiH koji nemaju potrebne isprave za glasanje mogu ih izvaditi prije isteka roka za registraciju birača koji bi trebao biti tijekom kolovoza. U svakom slučaju, kako je istaknuto, registracija za izbore mora uslijediti prije zaključenja biračkih popisa.

"Tugomir Čuljak konkretno je i stručno odgovarao na postavljena pitanja. On je rođen i živio je u Njemačkoj, iz koje se prije tri godine vratio u BiH", rekao je predsjednik AHZKŠ-a Beč i HDZ-a Austrija Miroslav Piplica.

Piplica i ostali sudionici sastanka napomenuli su da će podržati predstojeće opće izbore u BiH i zajedništvo Hrvata kako bi dali doprinos u zajedničkoj borbi za opstojnost sunarodnjaka u BiH. Istaknuli su da zamjeraju hrvatskim političarima u BiH što su se tijekom godina "odnarodili" i ne vode brigu o svom narodu u iseljeništvu.

Bečki Hrvati iz BiH, kao i njihov gost Čuljak, zaključili su da na predstojeće izbore treba izići zajedno – hrvatski političari bez obzira na stranke, hrvatski narod koji živi u BiH i veliki hrvatski korpus koji živi u Lijepoj Našoj i u drugim europskim državama.

Glavna nit vodilja sudionika bečkog sastanka bila je tvrdnja: "Mi trebamo biti jedno tijekom cijele godine, svake minute, svakog dana i svakog mjeseca. Tada će Hrvati imati vjeru u hrvatske političare u BiH da rade i daju sve od sebe za svoj narod bez obzira ne to gdje on bio."   

Poezija za srce i dušu 'Napisao sam 30-ak knjiga, ali kao da cijeli život radim jednu jedinu' PREDAVANJE Prof. dr. Zdravka Matišić u Beču o gradišćanskom Hrvatu Ivanu Filipu Vesdinu 35. Bečki maraton Među više od 40 tisuća maratonaca i 205 hrvatskih natjecatelja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.