Koncerti

Zadrani oduševili Austrijance

Foto: Annelies Kühnelt
1/4
08.05.2018.
u 10:46

Na prvom koncertu u prestižnoj dvorani "Babenberg" svoje glazbeno umijeće pokazali su mladi solisti Puhačkog odjela pod vodstvom Željka Andrića – Matej Levačić (klarinet), Nikola Šušić (truba), Ana Dobrijević (flauta), Lucijan Bašić (klarinet), Duje Dragin (truba), uz klavirsku pratnju prof. Tomislave Stelle

Puhački orkestar Glazbene škole Blagoja Berse iz Zadra, pod ravnanjem dirigenta Dražena Habuša, proteklog vikenda svojim je koncertom oduševio brojne Austrijance u Klosterneuburgu u Donjoj Austriji.

Organizator događaja bio je orkestar Grada Klosterneuburga (Stadtkapelle), a Zadrani su u sklopu svog gostovanja imali dva nastupa: samostalni i zajednički s puhačkim orkestrom Gradske glazbene škole J.G. Albrechtsberger "Junior Winds".

Na prvom koncertu u prestižnoj dvorani "Babenberg" svoje glazbeno umijeće pokazali su mladi solisti Puhačkog odjela pod vodstvom Željka Andrića – Matej Levačić (klarinet), Nikola Šušić (truba), Ana Dobrijević (flauta), Lucijan Bašić (klarinet), Duje Dragin (truba), uz klavirsku pratnju prof. Tomislave Stelle. 

Koncert je nastavljen obradama poznatih pop-hitova pod ravnanjem Dražena Habuša. Posebno oduševljenje publike izazvala je izvedba pjesme Nikice Kalođere "Ta tvoja barka mala".

Domaćine je uvodno pozdravila ravnateljica Glazbene škole Blagoja Berse Branka Višić-Karavida, zahvalivši im na gostoprimstvu i suradnji. Posebno je naglasila važnost ovih projekata, kako za produbljivanje kulturne suradnje dviju glazbenih škola tako i za produbljivanje prijateljstva dvaju gradova – Zadra i Klosterneuburga.

Zahvalila je ravnateljici Ariadne Basilli-Canetti i njenu timu na uspješnoj suradnji te gradonačelniku Klosterneuburga Stefanu Schmuckenschlageru i prelatu Opatovine Klosterneuburg Bernhardu H. Backovskom na potpori. Riječi zahvale uputila je i brižnim austrijskim roditeljima koji su ugostili djecu iz Zadra.

Potvrda da se Zadar i Klosterneuburg razumiju i vole jest i dogovoreni nastavak suradnje. Naime, već u lipnju ove godine u uzvratni posjet Zadru stiže klosterneuburška Glazbena škola koja će se predstaviti s dvama koncertima. Veliko zadovoljstvo uspostavljenom suradnjom dviju glazbenih škola izrazila je i pročelnica za obrazovanje Klosterneuburga Maria Theresia Eder.

Drugog dana gostovanja u Klosterneuburgu zadarski Puhački orkestar nastupio je na "Proljetnom koncertu" Gradskog puhačkog orkestra "Blaskapelle Klosterneuburg" koji predstavlja vrhunac glazbene sezone ovog donjoaustrijskog grada i na koji dolaze brojni visoki dužnosnici Klosterneuburga i austrijske pokrajine Donje Austrije. 

Zadrane su ove godine svojim dolaskom počastili zastupnik u donjoaustrijskom parlamentu i pročelnik za urbanizam Donje Austrije Christoph Kaufmann, koji je bio i poseban izaslanik zemaljske poglavarice Donje Austrije Johanne Mikl-Leitner, gradonačelnik Klosterneuburga Stefan Schmuckenschlager, pročelnik za kulturu Konrad Eckl i drugi. S hrvatske strane pridružili su im se savjetnik za kulturu u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji Domagoj Marić te Katarina Dorkin-Križ kao prevoditeljica kako bi publika nešto više doznala ne samo o orkestru nego i o prekrasnom gradu Zadru iz kojeg dolaze mladi glazbenici.

Zadarski je orkestar, kao gost večeri, pod impozantnim vodstvom Dražena Habuša oduševio Austrijance spletom hitova sastava ABBA i pop-hitom Skyfall. Gosti iz Hrvatske nagrađeni su ovacijama. Vrhunac tog sjajnog raspoloženja publike u prepunoj dvorani bila je izvedba Kalođerine pjesme "Ta tvoja barka mala" koja je, kao i prethodnog dana, osvojila srca Austrijanaca. 

Svoj posjet Zadrani su zaključili zajedničkim nastupom s Puhačkim orkestrom klosterneuburške Gradske glazbene škole J. G. Albrechtsberger pod ravnanjem Luca Palande koji je također publiku podigao na noge. Dovoljan razlog da se direktorice obiju škola Branka Višić-Karavida i Ariadna Basilli-Canetti još jednom zahvale svima na pomoći i suradnji u realizaciji ovog sjajno primljenog hrvatsko-austrijskog glazbenog projekta.

Ovo uspješno i hvalevrijedno dvodnevno gostovanje Zadrana u Klosterneuburgu počelo je njihovim posjetom veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču, gdje ih je uime veleposlanice dr. Vesne Cvjetković pozdravio savjetnik za kulturu Domagoj Marić. U sklopu boravka u austrijskom glavnom gradu razgledali su i njegove glavne povijesno-kulturne znamenitosti pod vodstvom Antonije Rečnik, hrvatske turističke voditeljice u Beču.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije