Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Zadrani oduševili Austrijance

Na prvom koncertu u prestižnoj dvorani "Babenberg" svoje glazbeno umijeće pokazali su mladi solisti Puhačkog odjela pod vodstvom Željka Andrića – Matej Levačić (klarinet), Nikola Šušić (truba), Ana Dobrijević (flauta), Lucijan Bašić (klarinet), Duje Dragin (truba), uz klavirsku pratnju prof. Tomislave Stelle
08. svibnja 2018. u 10:46 0 komentara 922 prikaza
Foto: Annelies Kühnelt
Pogledajte galeriju 1/4

Puhački orkestar Glazbene škole Blagoja Berse iz Zadra, pod ravnanjem dirigenta Dražena Habuša, proteklog vikenda svojim je koncertom oduševio brojne Austrijance u Klosterneuburgu u Donjoj Austriji.

Poezija za srce i dušu 'Napisao sam 30-ak knjiga, ali kao da cijeli život radim jednu jedinu'

Organizator događaja bio je orkestar Grada Klosterneuburga (Stadtkapelle), a Zadrani su u sklopu svog gostovanja imali dva nastupa: samostalni i zajednički s puhačkim orkestrom Gradske glazbene škole J.G. Albrechtsberger "Junior Winds".

Na prvom koncertu u prestižnoj dvorani "Babenberg" svoje glazbeno umijeće pokazali su mladi solisti Puhačkog odjela pod vodstvom Željka Andrića – Matej Levačić (klarinet), Nikola Šušić (truba), Ana Dobrijević (flauta), Lucijan Bašić (klarinet), Duje Dragin (truba), uz klavirsku pratnju prof. Tomislave Stelle. 

Koncert je nastavljen obradama poznatih pop-hitova pod ravnanjem Dražena Habuša. Posebno oduševljenje publike izazvala je izvedba pjesme Nikice Kalođere "Ta tvoja barka mala".

Domaćine je uvodno pozdravila ravnateljica Glazbene škole Blagoja Berse Branka Višić-Karavida, zahvalivši im na gostoprimstvu i suradnji. Posebno je naglasila važnost ovih projekata, kako za produbljivanje kulturne suradnje dviju glazbenih škola tako i za produbljivanje prijateljstva dvaju gradova – Zadra i Klosterneuburga.

Zahvalila je ravnateljici Ariadne Basilli-Canetti i njenu timu na uspješnoj suradnji te gradonačelniku Klosterneuburga Stefanu Schmuckenschlageru i prelatu Opatovine Klosterneuburg Bernhardu H. Backovskom na potpori. Riječi zahvale uputila je i brižnim austrijskim roditeljima koji su ugostili djecu iz Zadra.

Potvrda da se Zadar i Klosterneuburg razumiju i vole jest i dogovoreni nastavak suradnje. Naime, već u lipnju ove godine u uzvratni posjet Zadru stiže klosterneuburška Glazbena škola koja će se predstaviti s dvama koncertima. Veliko zadovoljstvo uspostavljenom suradnjom dviju glazbenih škola izrazila je i pročelnica za obrazovanje Klosterneuburga Maria Theresia Eder.

Drugog dana gostovanja u Klosterneuburgu zadarski Puhački orkestar nastupio je na "Proljetnom koncertu" Gradskog puhačkog orkestra "Blaskapelle Klosterneuburg" koji predstavlja vrhunac glazbene sezone ovog donjoaustrijskog grada i na koji dolaze brojni visoki dužnosnici Klosterneuburga i austrijske pokrajine Donje Austrije. 

Zadrane su ove godine svojim dolaskom počastili zastupnik u donjoaustrijskom parlamentu i pročelnik za urbanizam Donje Austrije Christoph Kaufmann, koji je bio i poseban izaslanik zemaljske poglavarice Donje Austrije Johanne Mikl-Leitner, gradonačelnik Klosterneuburga Stefan Schmuckenschlager, pročelnik za kulturu Konrad Eckl i drugi. S hrvatske strane pridružili su im se savjetnik za kulturu u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji Domagoj Marić te Katarina Dorkin-Križ kao prevoditeljica kako bi publika nešto više doznala ne samo o orkestru nego i o prekrasnom gradu Zadru iz kojeg dolaze mladi glazbenici.

Zadarski je orkestar, kao gost večeri, pod impozantnim vodstvom Dražena Habuša oduševio Austrijance spletom hitova sastava ABBA i pop-hitom Skyfall. Gosti iz Hrvatske nagrađeni su ovacijama. Vrhunac tog sjajnog raspoloženja publike u prepunoj dvorani bila je izvedba Kalođerine pjesme "Ta tvoja barka mala" koja je, kao i prethodnog dana, osvojila srca Austrijanaca. 

Svoj posjet Zadrani su zaključili zajedničkim nastupom s Puhačkim orkestrom klosterneuburške Gradske glazbene škole J. G. Albrechtsberger pod ravnanjem Luca Palande koji je također publiku podigao na noge. Dovoljan razlog da se direktorice obiju škola Branka Višić-Karavida i Ariadna Basilli-Canetti još jednom zahvale svima na pomoći i suradnji u realizaciji ovog sjajno primljenog hrvatsko-austrijskog glazbenog projekta.

Ovo uspješno i hvalevrijedno dvodnevno gostovanje Zadrana u Klosterneuburgu počelo je njihovim posjetom veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču, gdje ih je uime veleposlanice dr. Vesne Cvjetković pozdravio savjetnik za kulturu Domagoj Marić. U sklopu boravka u austrijskom glavnom gradu razgledali su i njegove glavne povijesno-kulturne znamenitosti pod vodstvom Antonije Rečnik, hrvatske turističke voditeljice u Beču.  

PREDAVANJE Prof. dr. Zdravka Matišić u Beču o gradišćanskom Hrvatu Ivanu Filipu Vesdinu 35. Bečki maraton Među više od 40 tisuća maratonaca i 205 hrvatskih natjecatelja Beč Monografijom se odužio svom velikom učitelju
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.