Na 312 stranica

U Zagrebu predstavljen prvi udžbenik o povijesti gradišćanskih Hrvata

Foto: Ivan Rodić
1/4
03.06.2019.
u 13:01

Budući da je riječ o grafički primjereno prezentiranom kvalitetnom slikovnom materijalu, on kao integralan dio teksta pruža učenicima dodatne informacije o povijesnim zbivanjima

Slijedeći suvremene metodičke koncepcije nastave povijesti autorski trojac Nikola Benčić, Štefan Zvonarić i Miroslav Šašić napisali su prvi udžbenik Povijesti gradišćanskih Hrvatov, koji je u glavnom gradu savezne austrijske pokrajine Gradišće/Burgenlandu objavilo godine 2018. tamošnje najstarije Hrvatsko kulturno društvo, a čiju je promociju u Zagrebu 30. svibnja 2019. priredio Hrvatski školski muzej. Uz ravnateljicu Muzeja Štefku Batinić i predsjednika gradišćanskog HKD-a Stanka Horvata, promociji su prisustvovali mnogobrojni visoki uzvanici iz Hrvatske i Austrije, dok je prigodni glazbeni program izveo Crkveni zbor iz Velikog Borištofa. Uvodne riječi rekao je predsjednik HKD-a Stanko Horvath, ujedno i član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan domovine te dr. sc. Milan Bošnjak (SDUH RH), a potom su slijedila izlaganja akademika Benčića te Zvonarića i Šašića.

Riječ je o inovativnom udžbeniku opće povijesti s cjelovito obrađenom gradišćanskohrvatskom dionicom od prapovijesti naovamo na tlu današnjih europskih država Austrije, Mađarske i Slovačke za srednje škole u jednom tomu, koji su financirali Savezno ministarstvo za obrazovanje i znanost iz Beča te Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Posrijedi je složen, sadržajno slojevit i raznovrstan te polifunkcionalan historiografski tekst izrazite jasnoće. Nastojeći u svakoj prilici približiti se učeniku, središtu odgojno-obrazovnoga procesa koji se izvodi u višejezičnim i višekulturnim europskim sredinama, autori su stvorili iznimno koherentan i metodološki dosljedan udžbenik.

Potonja odlika odražava sretno spojen autorski tim formiran u neposrednom praktičnom užitku u poučavanju hrvatske povijesti i kulture u novoj i staroj domovini. Naime, potkraj XV. i tijekom XVI. stoljeća pred osmanskim prodorima Hrvati su se iseljavali iz područja Like, Krbave, zapadne Bosne, Korduna, Banovine, Gorskoga kotara i Slavonije i useljavali se u zapadnu Ugarsku te u Kranjsku, Korušku, Štajersku, Slovačku i Moravsku – nastavljajući ondje život i stvaralaštvo u više od tri stotine naselja.

No, u stoljetnoj povijesti Gradišća tek je udžbenik Geschichte des Burgenlandes (1996.) dao djelomičan prikaz hrvatske povijesti te pokrajine, a bez osuvremenjenih interpretacija nestora gradišćanskohrvatskih historigorafskih početnica koje prate četristoljetnu hrvatsku prisutnost u tim odredištima poput ''Druge i Treće štanke'' Ivana Dobrovića (1924., 1929.), ''Pripetenja Ugrov'' Jožefa Dreiskera (1872.) ili pak Mate Karalla ''Povesti Ugarske'' (1880.). Tu je značajan i predmetni historiografski opus Dragutina Pavličevića, Mate Ujevića, Alojza Jembriha te Željka Holjevca iz RH.

Na inicijativu predsjednika HKD-a u Gradišću Stanka Horvata, stoga se autorski tim otisnuo u inovativno oblikovanje nedostajućeg cjelovitog udžbenika opće povijesti gradišćanskih Hrvata, pokazavši se u tom iskoraku uspješnim sudeći prema odličnoj recenziji prosvjetnih vlasti Austrije. Tako se ovaj udžbenik može upotrebljavati u nastavi ne samo u Austriji nego i u Mađarskoj i u Slovačkoj od ove školske godine. Obilje fotografija istaknutih osoba i događaja te ostali slikovni materijal o reprezentativnim kulturnim znamenitostima uz zemljovide upotpunjuju tekst raspoređen na 312 stranica.

Budući da je riječ o grafički primjereno prezentiranom kvalitetnom slikovnom materijalu, on kao integralan dio teksta pruža učenicima dodatne informacije o povijesnim zbivanjima. Količina informacija i način interpretacije povijesnih procesa, događaja i osoba primjerena je interesima učenika srednjoškolske dobi. Visoka svijest autora o višejezičnom učeničkom podrijetlu formirala je jezično-stilsku razinu udžbeničkog narativa otisnutu na rubovima listova koja olakšava kako razumijevanje povijesne problematike tako i njezino lakše usvajanje na razini stručnoga nazivlja objavljenog na tri jezika (gradišćanskohrvatskog, standardnog hrvatskog jezika te njemačkog i mađarskog). Autori su se koristili najnovijim rezultatima historiografskih istraživanja, pruživši učenicima uvide u recentna tumačenja nacionalne povijesti.

Gradivo je izloženo u deset tematskih cjelina: 1. Uvod od prapovijesti do europske seobe naroda; 2. Život u staroj domovini; 3. Nova domovina; 4. Ratno 17. stoljeće i otpor politici Habsburgovaca; 5. Devetnaesto stoljeće; 6. Početak XIX. stoljeća; 7. Međuraće; 8. Drugi svjetski rat; 9. Svijet nakon II. svjetskog rata i 10. Suvremeni svijet – obrađen sve do XXI. stoljeća koje ujedinjuje sve gradišćanske Hrvate u Europskoj uniji, uključujući i matičnu im zemlju Hrvatsku od 2013.

Uz svaku cjelinu otisnut je sažetak i zanimljiva crtica. Udžbenik prati pripadajući znanstveni aparat s više imenskih kazala gradova i mjesta, država i pokrajina; planina, rijeka i mora te popis slikovnih izvora. Autorskome timu prilog su dali Mirko Berlakovich i Ivan Rotter u jezično-stilskoj dionici, dizajn korica Katja Wukovits, dok Matthias Wagner potpisuje fantastično grafičko oblikovanje udžbenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije