Beč

Natjecanje namijenjeno djeci i mladim gradišćanskim Hrvatima osvojilo Mini-Metron za 2018.

Foto: Snježana Herek
1/5
02.06.2019.
u 13:34

Koliko rada i entuzijazma stoji iza ovakvih važnih projekata za opstanak gradišćanskih Hrvata kao narodne manjine, mogli smo vidjeti iz dojmljivog recitiranja i pjevanja mladih Hrvata koji su nekima natjerali i suze na oči

U dvorani Hrvatskog centra u Beču dobitnicima je uručena nagrada "Mini-Metron 2018.", koju ovaj Centar dodjeljuje mladim naraštajima za njihov doprinos u očuvanju i širenju hrvatskog jezika, kulture i identiteta.

Žiri je jednoglasno odlučio da je pobjednik "GRAJAM & RECITAL", natjecanje Hrvatskog kulturnog društva u Željeznom u pjevanju i recitiranju, namijenjeno djeci i mladim gradišćanskim Hrvatima.

Priznanje su primili idejni začetnici tog projekta, akademik prof. dr. Nikola Benčić za osmišljeni "Recital" i mr. Zlatka Gieler, bivša dugogodišnja predsjednica HKD-a u Željeznom i sadašnja predsjednica Znanstvenog instituta gradišćanskih Hrvata u Trajštofu, za natjecanje u pjevanju na hrvatskom jeziku GRAJAM (GRAdišćanske JAčke Mladih). Ujedno je svečano obilježena i 20. godišnjica postojanja tih vrijednih i uspješnih natjecanja za mlade.

Nagrade je uručila mr. Terezija Stoišić, bivša dugogodišnja političarka na austrijskoj saveznoj razini, uz pomoć Gabrijele Novak-Karall, glavne tajnice Hrvatskog centra u Beču.

Sjaj i ogroman značaj ovog hvalevrijednog i atraktivnog projekta veličanstveno su predstavili Vanja Hauptmann i Benjamin Kuzmić, recitirajući tekstove na hrvatskom jeziku, te skupina talentiranih mladih pjevača iz projekta GRAJAM koju su predstavile Saraja Hauptmann, Tim Lentsch, Doroteja Kuzmić, Karla Borota i Katarina Zvonarić.

Koliko rada i entuzijazma stoji iza ovakvih važnih projekata za opstanak gradišćanskih Hrvata kao narodne manjine, mogli smo vidjeti iz dojmljivog recitiranja i pjevanja mladih Hrvata koji su nekima natjerali i suze na oči.

Glazbeni okvir svečanosti dala je popularna rock skupina "Elektrikeri" iz Gradišća, koja je izvanrednom svirkom na čelu sa svojim sjajnim frontmenom natjerala publiku da se njiše u ritmu muzike za ples. 

Žiri za dodjelu "Mini-Metrona 2018." ove je godine prvi put odlučio Kulturnu nagradu Hrvatskog centra dodijeliti dvojici dobitnika. Priznanje je dobio i dvojezični Dječji vrtić "Viverica" koji djeluje u sklopu Hrvatskog centra u Beču od 1993. godine. Njihovom čelništvu nagrada će biti uručena na posebnoj svečanosti, na kojoj će biti obilježena i 25. godišnjica postojanja vrtića. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije