Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Christiana Uikiza oduševila gradišćanske Hrvate

Elegantnu i dobro raspoloženu Uikizu, koja je i gradišćanskim Hrvatima jasno i uvjerljivo pokazala da je glazba njezin život, sjajno je na glasoviru pratio mladi austrijski pijanist Markus Gaudriot
01. travnja 2019. u 12:33 0 komentara 75 prikaza
Foto: Snježana Herek

Gošća gradišćanskih Hrvata u četvrtak navečer u Hrvatskom centru u Beču bila je Christiana Uikiza, hrvatska jazz, soul i pop kantautorica rumunjskih korijena s bečkom adresom. U sklopu priredbe "Centar.Koncert", ovu uspješnu pjevačicu zavidna glasa i stasa predstavio je gradišćanski Hrvat i njezin glazbeni kolega Marco Blascetta.

Izložba u Beču Antun je invalid Domovinskog rata koji svoju radost i tugu prenosi na drvo

Publika, u kojoj je bilo mnogo mladih, imala je priliku iz prve ruke čuti kako i zašto je ova pripadnica hrvatske manjine u Rumunjskoj došla u Beč.

"Završila sam Pedagošku gimnaziju u Temišvaru i samo sam jedan dan radila kao učiteljica, uvidjevši ubrzo da nemam što tražiti u tom poslu i da je glazba moja budućnost. Poslije sam studirala i završila novinarstvo na političkim znanostima u Zagrebu, a potom se vratila u Beč, gdje sam se glazbeno usavršavala i, kako vidite, i ostala", rekla je Uikiza, dodavši kako je u Beč došla s 19 godina, ostavivši u Rumunjskoj zaprepaštene roditelje.

Prijatelji Prof. Žugaj predstavio Bečanima slikarski opus Otona Glihe

Napomenula je da danas i njezini roditelji, koji sada žive u Hrvatskoj, vide da je uspjela i ponosni su na nju. I to s razlogom jer Christiana je nastupala i surađivala s najpoznatijim svjetskim legendama i glazbenicima današnjice, od Toma Jonsa preko Kevina Mahoganyja, Davida Sanborna, Vinniea Colaiute, Domenica Millera do Herbieja Hancocka.

Tu impozantnu suradnju publika je imala prilike i sama čuti u sklopu večeri na kojoj se Uikiza predstavila dojmljivim albumom "How to get" kao sjajna i upečatljiva kantautorica, pobravši buran pljesak prisutne publike, koja je uživala u omiljenim jazz standardima ove glazbenice.

Glazbeno-turistička promocija Razglednica iz Istre stigla u Beč

Jednostavno, mediji i publika cijene je zbog njezina impozantnog glasa i visokog glazbenog dometa. Ponosni na nju su i gradišćanski Hrvati s kojima je vežu uske i neraskidive veze, jer je čak deset godina pjevala u popularnim "Paxima" iz Gradišća.

"Gradišćanski Hrvati divni su ljudi. Iskreni, pošteni i uvijek spremni za pomoć", naglasila je Uikiza, izrazivši zadovoljstvo i divljenje što su već pet stoljeća sačuvali svoju hrvatsku kulturu, jezik i identitet. Christiana ih najbolje razumije jer je i sama pripadnica hrvatske narodne manjine u Rumunjskoj.

Miss Supranational hrvatskog iseljeništva Amalija Zagorčak najljepša je Hrvatica izvan domovine

Na bečkom koncertu elegantnu i dobro raspoloženu Uikizu, koja je i gradišćanskim Hrvatima jasno i uvjerljivo pokazala da je glazba njezin život, sjajno je na glasoviru pratio mladi austrijski pijanist Markus Gaudriot.   

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.