Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Prespavao u svojem domu nakon što je otišao u tuđinu prije 53 godine

Pet poglavlja svoje prve knjige Zorica Krajinović posvetila je životnoj ispovijesti majke Anđele. Priča o njezinoj sudbini i genealogija obitelji zrcali stoljeće povijesti sela Vrela Donja u Bosanskoj Posavini
02. listopada 2019. u 10:55 0 komentara 190 prikaza
Foto: Snježana Radoš
Pogledajte galeriju 1/5

Roman Zorice Krajinović Marinić "Zaustavljeni su krici, al’ nisu duše", u Hrvatskoj matici iseljenika 1. listopada predstavio je uime nakladnika Kerigma-Pije Anto Pranjkić, urednica izdanja Sanja Pažin, recenzent prof. dr. sc. Pavo Barišić i književnica Nevenka Nekić te autorica. 

dr. Vinka Kraljevića Predstavljene tri knjige svećenika Hrvatske katoličke misije Mittelbaden

Djelo je kao druga knjiga ove godine izašlo u ediciji Zavičajna književnost. Prisutnima se, nakon uvodnih riječi moderatorice, obratio ravnatelj Matice Mijo Marić zahvalivši autorici i izdavaču na knjizi koja govori o velikim i važnim događajima na području Bosanske Posavine. Zahvalio je i prisutnima što su se u velikom broju odazvali pozivu na promociju u Matici. 

Svečanosti su prisustvovali, uz brojne Posavljake, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini, Milan Kovač, predsjednik Upravnog vijeća HMI-ja, predstavnici Udruge Prsten Ivan Marčeta i Pavao Djedović te predstavnica Ureda za branitelje Grada Zagreba. Uime HKD-a Napredak o Hrvatima Posavine govorio je počasni predsjednik Franjo Topić, zatim Žana Ćorić te saborski zastupnik, rođeni Posavljak, Ivica Mišić, član saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U posljednjih 30-ak godina Sve o hrvatskim udrugama u Austriji zapisano je na 1300 stranica knjige

Putem Matičine internetske platforme skupu su virtualno prisustvovali Hrvati u Švicarskoj, Posavini, kao i ostali zainteresirani diljem svijeta. Pozdrave okupljenima uputila je i Ruža Studer, predstavnica Hrvata Švicarske u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske i urednica portala Moja domovina. Zatim su se okupljenima prigodnim riječima obratili Anto Pranjkić, Sanja Pažin, Pavo Barišić i Nevenka Nekić.

Pet poglavlja svoje prve knjige Zorica Krajinović posvetila je životnoj ispovijesti majke Anđele. Priča o njezinoj sudbini i genealogija obitelji zrcali stoljeće povijest sela Vrela Donja u Bosanskoj Posavini. Djelo je to o ljudima o kojima nitko (budući da su neznatni, mali i obični) nije pisao niti ih je poimence spominjao. Autoricu je na pisanje nagnala čežnja za povratkom zemljaka u zavičaj i trenutak u kojem s majkom i bratom, nakon četvrt stoljeća, stiže na ruševine doma u Posavinu. 

Putopis o traumatičnim iskustvima Zanimljiva knjiga iz 1907. otkriva kako su Hrvati živjeli u Sjevernoj Americi

"Ostati bez zavičaja znači izgubiti dio najunutrašnjijeg bića", rekao je predstavljač Barišić. Krajinović je tako postala tragačica za istinom, a ne osvetom. Posebnost ove posavljačke priče jest to što je ispričana iz ženske perspektive, a strašni klimaks predstavlja ubojstvo njezine bake Zorke 1947. Život teče dalje, a Zorkina najstarija kći Anđela i dalje nosi vodu s Marenća bunara i pazi na braću. Anđela se, doznajemo na promociji, preselila kćeri 1992., dok će njezin brat i Zoričin ujak, koji je otišao u Kanadu, u svom domu prespavati tek 53 godine nakon odlaska u tuđinu. Njihova se kuća u selu, iako jedina hrvatska, počela obnavljati. Autorica zapisuje svoju sagu mješavinom ikavice i ijekavice, autentičnim govorom toga dijela Bosne i Hercegovine. Mnoštvo je sličnih i jednako tragičnih sudbina svojih suseljana sažela među korice ove knjige. I onih muških, dakako. Morali su ili otići ili stradati mladi.

Zorkina unuka Zorica rođena je 1962. i već 38 godina živi i radi u Švicarskoj, u koju je otišla 1981. U Slavonskom Brodu završila je gimnaziju i medicinsku školu, a u Švicarskoj se usavršavala na području gerontologije i palijative. Radila je u bolnicama u Embrachu, Bulahu i Zollikerbergu, a trenutačno djeluje u Sveučilišnoj bolnici Zürich, supruga je i majka dvojice odraslih sinova. Ujak iz Kanade prisustvovao je promociji, doznali smo iz dirljiva autoričina obraćanja.

Kakvi su Hrvati Na Amazonu nova knjiga o hrvatskom identitetu

Na kraju promocije Anto Pranjkić uručio je priznanja suradnicima Nakladničke kuće Kerigma-Pije i svima koji su pomogli pri izlasku ove vrijedne autobiografske proze. U prigodnom kulturno-umjetničkom programu sudjelovala je djevojačka skupina KUD-a Bosanska Posavina, uz glazbenu pratnju Nike Z. Brnjića na šargiji i Ante Matijevića na violini, te dvojice pjevača, Ivana Mandića i Ivana Martić. Program je znalački i nadahnuto vodila Lejdi Oreb, urednica s HRT-a.

 

Diana Šimurina-Šoufek

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.