Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Zanimljiva knjiga iz 1907. otkriva kako su Hrvati živjeli u Sjevernoj Americi

Rano umirovljen okreće se postupno protiv jugoslavenskog monarhističkog režima približavajući se pravaškim idejama svoje mladosti
11. prosinca 2018. u 10:06 0 komentara 263 prikaza
Foto: Matica
Pogledajte galeriju 1/3

Nekim književnim i znanstvenim djelima vrijeme nije bilo naklonjeno. To se odnosi i na ona koja opisuju iseljavanje Hrvata i njihove iseljene zajednice krajem 19. stoljeća i početkom 20. Jedno je od takvih djela i putopis Ante Tresića Pavičića "Preko Atlantika do Pacifika: Život Hrvata u Sjevernoj Americi: putopisna, ekonomska i politička promatranja" iz 1907. godine.

Marshall Field's Zanimljivost Hrvatski narodni vez prodavao se u Chicagu još 1904. Pogledajte reklamu iz uglednih novina

Premda je obvezni dio literature koja se navodi u svakom djelu koje se manje ili više opsežno bavi iseljavanjem Hrvata u Sjevernu Ameriku, knjiga Ante Tresića Pavičića nikada nije doživjela svoje novo izdanje. Čak je i prvo izdanje nastalo u privatnoj nakladi, bez uredničke intervencije. To su razlozi zašto se Hrvatska matica iseljenika odlučila objaviti ovo djelo u digitalnim oblicima.

Ante Tresić Pavičić (1867. – 1949.) osebujna je, pa i kontroverzna pojava na hrvatskoj političkoj i kulturnoj sceni krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Kao političar počeo je kao pravaš, aktivno sudjelujući u stalnim previranjima među raznim pravaškim frakcijama. 

Pred Prvi svjetski rat približava se idejama koje rješenje "hrvatskog pitanja" traže u povezivanju sa srodnim južnoslavenskim narodima na čelu sa Srbijom. Nakon završetka velikog svjetskog sukoba dio je elite nove države, pa tako i veleposlanik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Španjolskoj i Sjedinjenim Državama. 

Strossmayer Slavni đakovački biskup i američki Hrvati Pročitajte što je Josip Juraj Strossmayer 1901. pisao hrvatskim iseljenicima

Rano umirovljen okreće se postupno protiv jugoslavenskog monarhističkog režima približavajući se pravaškim idejama svoje mladosti.

Putopis o traumatičnim iskustvima

Američki putopis Tresića Pavičića uzbudljiv je prikaz jednoga burnog povijesnog razdoblja, krajem 19. i početkom 20. stoljeća, tijekom kojeg se društvene prilike, kako u ondašnjoj Hrvatskoj tako i u Sjedinjenim Državama, iz temelja mijenjaju. 

U tom kipućem kotlu društvenih promjena na svjetskoj razini našle su se stotine tisuća hrvatskih iseljenika koji su novu domovinu pronašli u Sjedinjenim Državama. Za sve njih je, kako svjedoči i knjiga Tresića Pavičića, upravo to traumatično iskustvo iz kojeg neki izlaze kao pobjednici, a neki kao poraženi.

L. Mašek i drug Zanimljivost Ovako su 1906. reklamirani odlasci iz Zagreba

Knjiga "Preko Atlantika do Pacifika" opis je turneje Ante Tresića Pavičića Sjedinjenim Državama tijekom koje je pokušao hrvatskim zajednicama diljem Amerike držati predavanja kojima bi ih uputio u prilike u domovini i moguće načine organiziranja u samim Sjedinjenim Državama. 

Pri tome autor putopisa bilježi više neuspjehe nego uspjehe. Unatoč tome, knjiga je vrlo važan povijesni izvor kako za stanje Hrvata u Sjedinjenim Državama početkom 20. stoljeća tako i za doživljaj te velike države u očima promatrača iz Hrvatske. 

Uz uspjele opise hrvatskih zajednica i pojedinaca, knjiga nam daje uvid u načine putovanja do Sjedinjenih Država i kroz njih, izgled američkih gradova i posljedice nagle industrijalizacije tih središta.

Pismo iz Chicaga Ljubav koja povezuje kontinente Pismo iz 1909. godine: Sine, ako ne radiš, imaš se gdje vratiti

Za razliku od prvog izdanja iz 1907., ova digitalna izdanja opremljena  su kritičkim aparatom, predgovorom i mnogobrojnim ilustracijama, što bitno obogaćuje tekst i čini ga razumljivim suvremenome čitatelju.


Marin Knezović

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.