Putopis o traumatičnim iskustvima

Zanimljiva knjiga iz 1907. otkriva kako su Hrvati živjeli u Sjevernoj Americi

Foto: Matica
1/3
11.12.2018.
u 10:06

Rano umirovljen okreće se postupno protiv jugoslavenskog monarhističkog režima približavajući se pravaškim idejama svoje mladosti

Nekim književnim i znanstvenim djelima vrijeme nije bilo naklonjeno. To se odnosi i na ona koja opisuju iseljavanje Hrvata i njihove iseljene zajednice krajem 19. stoljeća i početkom 20. Jedno je od takvih djela i putopis Ante Tresića Pavičića "Preko Atlantika do Pacifika: Život Hrvata u Sjevernoj Americi: putopisna, ekonomska i politička promatranja" iz 1907. godine.

Premda je obvezni dio literature koja se navodi u svakom djelu koje se manje ili više opsežno bavi iseljavanjem Hrvata u Sjevernu Ameriku, knjiga Ante Tresića Pavičića nikada nije doživjela svoje novo izdanje. Čak je i prvo izdanje nastalo u privatnoj nakladi, bez uredničke intervencije. To su razlozi zašto se Hrvatska matica iseljenika odlučila objaviti ovo djelo u digitalnim oblicima.

Ante Tresić Pavičić (1867. – 1949.) osebujna je, pa i kontroverzna pojava na hrvatskoj političkoj i kulturnoj sceni krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Kao političar počeo je kao pravaš, aktivno sudjelujući u stalnim previranjima među raznim pravaškim frakcijama. 

Pred Prvi svjetski rat približava se idejama koje rješenje "hrvatskog pitanja" traže u povezivanju sa srodnim južnoslavenskim narodima na čelu sa Srbijom. Nakon završetka velikog svjetskog sukoba dio je elite nove države, pa tako i veleposlanik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Španjolskoj i Sjedinjenim Državama. 

Rano umirovljen okreće se postupno protiv jugoslavenskog monarhističkog režima približavajući se pravaškim idejama svoje mladosti.

Putopis o traumatičnim iskustvima

Američki putopis Tresića Pavičića uzbudljiv je prikaz jednoga burnog povijesnog razdoblja, krajem 19. i početkom 20. stoljeća, tijekom kojeg se društvene prilike, kako u ondašnjoj Hrvatskoj tako i u Sjedinjenim Državama, iz temelja mijenjaju. 

U tom kipućem kotlu društvenih promjena na svjetskoj razini našle su se stotine tisuća hrvatskih iseljenika koji su novu domovinu pronašli u Sjedinjenim Državama. Za sve njih je, kako svjedoči i knjiga Tresića Pavičića, upravo to traumatično iskustvo iz kojeg neki izlaze kao pobjednici, a neki kao poraženi.

Knjiga "Preko Atlantika do Pacifika" opis je turneje Ante Tresića Pavičića Sjedinjenim Državama tijekom koje je pokušao hrvatskim zajednicama diljem Amerike držati predavanja kojima bi ih uputio u prilike u domovini i moguće načine organiziranja u samim Sjedinjenim Državama. 

Pri tome autor putopisa bilježi više neuspjehe nego uspjehe. Unatoč tome, knjiga je vrlo važan povijesni izvor kako za stanje Hrvata u Sjedinjenim Državama početkom 20. stoljeća tako i za doživljaj te velike države u očima promatrača iz Hrvatske. 

Uz uspjele opise hrvatskih zajednica i pojedinaca, knjiga nam daje uvid u načine putovanja do Sjedinjenih Država i kroz njih, izgled američkih gradova i posljedice nagle industrijalizacije tih središta.

Za razliku od prvog izdanja iz 1907., ova digitalna izdanja opremljena  su kritičkim aparatom, predgovorom i mnogobrojnim ilustracijama, što bitno obogaćuje tekst i čini ga razumljivim suvremenome čitatelju.


Marin Knezović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije