Naslovnica Vijesti

U Beču svečano proslavljen Dan državnosti i Dan oružanih snaga RH

U neformalnom djelu prijama služeni su hrvatski kulinarski i enološki specijaliteti koje su za ovu priliku pripremili tvrtka "DeliKroat" na čelu s Mariom Harapinom, "Gastro Fisch Brač" u Beču i voditelj poslova Milan Prgomet te Aura Delikatessen OG Austria na čelu s Martinom Jurićem
04. srpnja 2019. u 11:24 0 komentara 32 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/7

Oko 200 gostiju i uglednih visokih uzvanika na ulazu su dočekivali i pozdravljali hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković, stalna predstavnica RH pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Ujedinjenim narodima (UN) i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanica Dubravka Plejić-Marković i vojni izaslanik Republike Hrvatske u Austriji, brigadir Davor Kopanji. Na proslavi je bio veliki broj predstavnika austrijskog političkog, kulturnog, gospodarskog, vjerskog i javnog života.

Beč Hrvati u Austriji pohvalili kreativan program učenja djece i mladih

Hrvatskoj su Dan državnosti došli čestitati mons. Pedro Lopez Quintana, novi apostolski nuncij za Austriju te Karl Bader, novi predsjednik Saveznog vijeća austrijskog parlamenta.

Nakon hrvatske i austrijske himne, u izvedbi poznatog gradišćanskohrvatskog sastava "Basbaritenori", prisutne je na njemačkom jeziku pozdravila veleposlanica Cvjetković, a na engleskom veleposlanica Plejić-Marković.

U prigodnom govoru veleposlanica Cvjetković podsjetila je na značenje Dana državnosti te dosadašnja postignuća Republike Hrvatske. Također je istaknula i zadaće koje slijede, spomenuvši značajno šestomjesečno predsjedavanje Hrvatske Europskom unijom od 1. siječnja 2020. godine te ulazak naše zemlje u Schengen.

Piplica otišao nakon 13 godina Ružić novi predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice u Beču: Cilj je zadržati sve što je hrvatsko

"Prije 28 godina hrvatski parlament, tj. Hrvatski sabor donio je Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Nažalost, međunarodno priznanje nije uspjelo spriječiti rat, ali osiguralo je Hrvatskoj čvrsto mjesto na političkoj karti Europe i pomoglo joj na putu u EU. Austrija je pritom igrala ključnu ulogu. Na tome prije svega moramo zahvaliti tadašnjem austrijskom potkancelaru i ministru vanjskih poslova dr. Aloisu Mocku, koji je pokrenuo međunarodno priznanje", rekla je veleposlanica Vesna Cvjetković. "Od tada do danas Hrvatska je unatoč brojnim izazovima napravila respektabilni razvoj. Ciljeve koje smo si postavili 90-ih godina ostvarili smo kroz procese euroatlantskih integracija, ove godine slavimo desetu godina članstva u NATO-ovu savezu i šestu godinu kako smo pristupili EU".

Cvjetković je predstavila i hrvatske prioritete predsjedanja Europskom unijom, istaknuvši: "Jedan od najviših prioriteta svih zemalja u EU danas je unutarnja i vanjska sigurnost. Stoga će Hrvatska posebno ulagati napore u zaštitu vanjske granice, koja istodobno osigurava slobodu kretanja unutar EU i odgovarajuće funkcioniranje schengenskog prostora".  

Mara Majka i kći u Beču spojile hrvatsku tradiciju i urbanu modu

Napomenula je kako je Hrvatska već ispunila većinu zahtjeva za pristup Schengenu i kako bi uskoro u njega trebala i ući. Navela je i ostale hrvatske prioritete, među kojima potporu državama nečlanicama EU iz jugoistočne Europe na njihovu europskom putu, najavivši vezano uz to i summit u Zagrebu. Kao veliki hrvatski uspjeh istaknula je izbor hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, što su prisutni popratili burnim pljeskom.

Veleposlanica Pejić-Marković zahvalila je suradnicima međunarodnih organizacija sa sjedištem u Beču na multilateralnoj suradnji i potpori.

U neformalnom djelu prijama služeni su hrvatski kulinarski i enološki specijaliteti koje su za ovu priliku pripremili tvrtka "DeliKroat" na čelu s Mariom Harapinom, "Gastro Fisch Brač" u Beču i voditelj poslova Milan Prgomet te Aura Delikatessen OG Austria na čelu s Martinom Jurićem.

Mini-Metron za 25. rođendan Oni su odgojili brojne naraštaje hrvatske djece u Austriji: Rekli smo, ili sada, ili nikada

Prijam za predstavnike hrvatskih i gradišćanskohrvatskih udruga te hrvatskih katoličkih misija i Župnih zajednica u Austriji održan je 29. lipnja, također u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.