Naslovnica Vijesti

Oni su odgojili brojne naraštaje hrvatske djece u Austriji: Rekli smo, ili sada, ili nikada

Jedna od prvih teta "dječje skupine" malih viverica bila je Eva Tyran
23. lipnja 2019. u 12:59 0 komentara 321 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/7

Popularni gradišćansko-hrvatski glazbenici i sastavi kao što su Basbaritenori, Bruji, Turbokrowodn, trio Perušić & Pauer, Marko Blažeta, Mitja Milošić, Johannes Kustrić i Johanna Schmitt, potpomognuti burnim pljeskom mnoštva okupljenih Hrvata iz Gradišća i Beča, upriličili su impresivnu svečanost u Hrvatskom centru u Beču, povodom uručenja Mini-Metrona za 2018. godinu i 25. obljetnice postojanja dvojezičnog Dječjeg vrtića "Viverica", koji djeluje u sklopu tog centra.

Beč Natjecanje namijenjeno djeci i mladim gradišćanskim Hrvatima osvojilo Mini-Metron za 2018.

Mini-Metron je Kulturna nagrada Hrvatskog centra koju svake godine dodjeljuje mladim naraštajima gradišćanskih Hrvata za očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta.

Nagradu je odgojiteljicama Dječjeg vrtića – Andreji, Marijani i Barbari predao predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović, izrazivši ponos za četvrt stoljeća uspješnog djelovanja "Viverice".

"Nagrada je priznanje svima onima koji su u proteklih 25 godina svojim radom i zalaganjem odgojili brojne naraštaje hrvatske djece na njihovom materinskom jeziku", istaknuo je Jugović.

Beč Metron uručen Viliju Rešeratiću i Basbaritenorima

Govore su održali Joseph i Filip Stojšić, koji su također odrastali u skupini "malih viverica", oduševivši prisutnu publiku svojom mladenačkom duhovitošću.

Jedna od prvih teta "dječje skupine" malih viverica bila je Eva Tyran...

"Na početku smo imali samo troje djece – Marka, Marijanu i Laru. Nadležni iz grada Beča posebno su bili skeptični kada smo tražili da djecu odgajamo na hrvatskom i njemačkom jeziku. Ali uspjeli smo, upornošću Marka Sučića koji je rješavao sve pravne zavrzlame i naše Gabrijele Novak-Karall te ostalih, koji su rekli, ili sada, ili nikada. Naravno, da nam je na početku bilo teško, nismo znali koji koncept primijeniti, što dati djeci za jesti, odakle nabaviti novac", rekla je Tyran, apelirajući na mlade da "ne dopuste da zaborave svoj materinski jezik i hrvatske korijene, jer oni pokazuju tko su, što su i odakle dolaze".

Kulturna nagrada Odabrani dobitnici Mini-Metrona za 2018.

Potom su se svojim viđenjima odrastanja "viverica" publici obratile odgojiteljice Lidija Woka i Kristina Artuković, trenutačno na porodiljnom dopustu, voditeljica Instituta "Lingua multi" Zwetelina Ortega koja je govorila o tome kako živjeti dvojezičnost u praksi i ojačati hrvatski jezik, te bivša mala viverica Johanna Schmtt, a danas odrasla mlada dvojezična znanstvena istraživačica. Svoja iskustva podijelila je i glazbenica te trenerica joge Julia Schweiger.

Svečanosti je bila prisutna i Lea Halbwidl, čelnica 4. Bečkog stambenog okruga gdje je i sjedište Hrvatskog centra i Dječjeg vrtića. Uvodno je uzvanike i goste pozdravila glavna tajnica Hrvatskog centra u Beču Gabrijela Novak-Karall, koja također ima velike zasluge za utemeljenje dvojezičnog Dječjeg vrtića, ustvrdivši kako je dječja grupa "Viverica" srce Hrvatskog centra. Zahvalila je roditeljima i odgajateljicama koji su u proteklih 25 godina omogućili da su djeca gradišćanskih i ostalih Hrvata od malih nogu kroz igru i vježbu uspjeli razviti hrvatski jezik i kulturu.

Za 2018. Donosimo tko su dobitnici Kulturne nagrade gradišćanskih Hrvata 'Metron'

Mini-Metron za 2018. godinu prvi puta je dvostruko dodijeljen. Uz Dječji vrtić "Viverica" u Beču, dobili su ga "Recital i Grajam", povodom 20. obljetnice djelovanja i dvije Inicijative Hrvatskog kulturnog društva u Željeznom.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.