Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Majka i kći u Beču spojile hrvatsku tradiciju i urbanu modu

Modna revija bila je sjajno organizirana. Manekenke su dvaput izlazile pred zadivljenu publiku
19. lipnja 2019. u 09:00 0 komentara 156 prikaza
Foto: Petar Tyran
Pogledajte galeriju 1/4

Ono što je oduševljena bečka publika imala prilike vidjeti na izložbi i modnoj reviji zagrebačkog etno butika "Mara", upriličenoj u prostorijama Udruge hrvatskih poduzetnika u Austriji, veličanstveni je spoj hrvatske tradicije i urbane mode. 

Dojmljiv glazbeni sklop Bili smo na koncertu Hrvatske tamburice u Beču: Lucija, Marija i Luka oduševili su publiku

Originalnost i autentičnost izložbenog postava, a zatim prikazane modne revije potpisuju dvije, i izvan granica Hrvatske prepoznatljive dizajnerice modnog brenda "Mara" – majka i kći, Vesna i Marija Milković.

Izložbu je otvorio predsjednik Udruge Niko Ilić, zahvalivši gošćama na promociji hrvatskog kulturnog blaga. 

"Prvi put gostujemo ovdje i presretni smo kako su nas Bečani primili. Prikazali smo im jedan kolaž naših dosadašnjih dizajnerskih postignuća, jednu šetnju Hrvatskom, tako da je izložbeni postav činilo niz odjevnih suvenira po motivima narodnih nošnji i drugim motivima iz bogate hrvatske kulturno-povijesne baštine: ornamentiranih kreacija nadahnutih glagoljicom, hrvatskim glagoljskim misalima, paškom čipkom, motivima s alkarskih odora", rekla je Vesna Milković, dizajnerica i vlasnica butika "Mara", koji već četvrt stoljeća u zemlji i inozemstvu uspješno promovira domaću etnoscenu.

Selected works 2016. – 2019. Lena Kramarić iz Dubrovnika na bečkoj premijeri

"Mi radimo suvremeni dizajn, to znači nosive stvari i nastojimo krojevima, izborom tkanina i ostalim važnim modnim detaljima biti u trendu", dodala je.

Modna revija bila je sjajno organizirana. Manekenke su dvaput izlazile pred zadivljenu publiku.

"Prvi izlazak bila je kolaž-šetnja Hrvatskom, gdje smo prikazali svu širinu našeg dizajnerskog opusa, pa je tu bilo i zlatoveza koncem i glagoljice, uglavnom crno-zlatne kombinacije. U drugom izlasku pokazali smo naše nadahnuće tradicijom ručnog rada i prekrasnom slavonskom čipkom. Sve djevojke izašle su u bijelim haljinama s izuzetno bogatom šlingom", istaknula je dizajnerica Vesna Milković.
 
Dosljedne svom dizajnu autorice modne revije prikazale su i novu kolekciju koja je posebno oduševila muški dio publike: 12 pletera s kulturno-povijesnih spomenika diljem Hrvatske, 12 ornamenata hrvatskih vladara, knezova i kraljeva, koji se mogu primijeniti te izraditi u vezu na odjevne i uporabne predmete te sada krase "Marine" košulje, haljine, kapute, ali i narukvice, ukrasni nakit...

Slika-ton-riječ Dojmljiva priredba u Hrvatskom centru u Beču

Ono što su prikazale Vesna i Marija Milković, vrhunsko je i jedinstveno, a njihova osnovna nit vodilja, prema onom u Beču viđenom i izrečenom, hvalevrijedno je i značajno "očuvanje ljepote predivnih motiva hrvatske prošlosti znalačkim implementiranjem u moderni dizajn". Stoga nije ni čudo da su za svoj rad već višestruko nagrađivane.   

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.