Beč

Hrvati u Austriji pohvalili kreativan program učenja djece i mladih

Foto: Snježana Herek
1/3
28.06.2019.
u 13:00

U nastavku je bilo impresivno vidjeti što su sve djeca ove školske godine naučila. Jedni su pjevali i plesali, drugi su recitirali pjesme i pričali bajke. Treći skakutali. Sve primjereno uzrastu!

Hrvatski centar i Udruga za poticanje kreativnog razvoja djece i mladih na hrvatskom jeziku "Obzor" iz Beča, dobili su mnoštvo pohvala roditelja za napore koje ulažu u mlade naraštaje kako bi (na)učili i proširili bogatstvo hrvatskog i gradišćanskohrvatskog jezika te tako očuvali svoj materinski jezik i hrvatski identitet.

Priredba u povodu završetka ove školske godine održana je u Hrvatskom centru u Beču, uz prisutnost mnogobrojne djece, roditelja, predstavnika HC-a, nezaobilazne tajnice Gabrijele Novak-Karall, kuratora Petra Tyrana te predsjednice udruge "Obzor" i voditeljice kreativnih radionica, profesorice hrvatskog jezika i književnosti iz Zagreba Adrijane Markon Jurčić. 

Prisutne su bile i voditeljice "Jezične hiže", subotnje radionice jezičnih i folklornih tečajeva – Nika Račić, Ines Krizmanić, Anita Sabljić, Anita Sagmeister i gradišćanskohrvatski folklorni pedagog Šefan Novak. Goste je uvodno pozdravila Gabrijela Novak-Karall, zahvalivši roditeljima na njihovoj potpori i pomoći.

"Djeca i mladi najvažniji su u svim našim aktivnostima, jer o nama ovisi hoćemo li im uspjeti prenijeti važnost i bogatstvo hrvatskog jezika", rekla je glavna tajnica Hrvatskog centra, izrazivši zahvalnost svim učiteljicama i voditeljicama jezičnih radionica i tečajeva.

Prisutnima se obratila i predsjednica udruge "Obzor" Markon Jurčić, pojasnivši kako je središnji cilj ove udruge kreativnim programom učenja hrvatskog jezika i kulture razviti kod djece i mladih osjećaj vrijednosti hrvatskog jezika, ali i kreativnog izražavanja na području umjetnosti i medijske kulture, književnosti, filma, kazališta, fotografija...

Istaknula je kako se to radi na stručan i dječjem uzrastu te jezičnoj kompetenciji prilagođen način. Napomenula je da je riječ o radionicama za djecu i mlade od tri do 18 godina, kojima je hrvatski jezik materinski i žele ga bolje naučiti.

U nastavku je bilo impresivno vidjeti što su sve djeca ove školske godine naučila. Jedni su pjevali i plesali, drugi su recitirali pjesme i pričali bajke. Treći skakutali. Sve primjereno uzrastu!

Burnim pljeskom publike i povicima "bravo" pozdravljeni su mladi akteri animiranog filma i kratkih animacija te "mali" autori likovne izložbe i stripa, a neki od njih već su i međunarodno nagrađeni.

Na kraju su sva djeca dobila pisane pohvalnice i prigodni dar za svoje aktivnosti i uloženi trud. Darove, uz zajedničko fotografiranje, dobili su organizatori svečanosti i voditelji jezičnih radionica i tečajeva te folklornog tečaja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije